JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

A Jazz Showcase kulisszatitkai - 1. rész

Idén tizenkettedik alkalommal került sor a Jazz Showcase-re a Müpában, ahol a fiatalok kaptak bemutatkozási lehetőséget délután, este pedig feltörekvő zenekarok mutatták be zenéjüket külföldi vendégművészek részvételével. Összesen 9 zenekar kapott lehetőséget délután, hogy betekintést nyerhessen zenei világukba a közönség. A fiatalok előadását egy 8 tagú neves zenészekből, fesztivál szervezőkből és szakértőkből álló zsűri értékelte, és közülük választottak ki egyet, mely zenekar a szakmai zsűri különdíját nyerte el. Egy közönségdíjas is kikerül a fellépők közül, mert a közönségnek is lehetősége volt szavazni, sőt akik jól meg tudták mozgatni kedvelőiket, azok az internetes szavazásra is buzdíthattak a három nap folyamán.

Kézdy Luca a Puskin Kávézóban

A Iuventus Művészeti Alapítvány fiatal képzőművészek és zenészek támogatására jött létre 2018-ban. Az első ösztöndíjasok kiállításának ünnepélyes megnyitója 2019. február 13-án volt a Puskin Kávézóban.

DESEŐ CSABA 80!

A Háló Klub 2008 októbere óta minden hónap második keddjén rendezi jazz koncertjeit, melynek sorozatszerkesztője és művészeti vezetője a kezdetektől Deseő Csaba. Ez a szép hagyomány a Ferenciek terén a Háló Közösségi Központban indult, és a kényszerű költözés után 2012-től a Horánszky utcai Loyola Caféban folytatódott. A közelmúltban lehetőségük nyílt a jóval tágasabb Semmelweis utcai S4 kiállítótermében is alkalmi közösségi és kulturális rendezvényeket tartani, így idén itt került megrendezésre a február második keddjére hirdetett koncert is. A nagyobb befogadóképességű S4 nézőtere zsúfolásig megtelt, erre a koncertre már jóval előbb kikerült a „minden jegy elkelt” felirat a Háló közelgő eseményeit közzétevő világhálós oldalakon. A szokásosnál is nagyobb érdeklődés egyszerűen magyarázható, ezen a koncerten ünnepelte 80. születésnapját az 1939. február 15-én született Deseő Csaba.

Mintha tegnap történt volna! - DESEŐ CSABA 80! (1. rész)

Születésnapi beszélgetés: látva és hallgatva - szinte hihetetlen, hogy már 80 esztendős a brácsás, hegedűs Deseő Csaba! Szívélyesen fogadott otthonában. Rendhagyó riport: nagyrészt "közös emlékeinket" próbáltam felidézni.

A Makovics Sextet a 69. tatabányai DzsesSzerdán

Már régen vártam, hogy a kiváló szaxofonos-fuvolista Makovics Dénes bekerüljön a műsorba. Rá aztán igazán illik az „underrated” jelző, azaz érzésem szerint nem méltányolják tudásának megfelelően, legalábbis nem túl gyakran bukkan fel a neve a jazzkoncert programokban. A Downbeat régi kategóriája szerint mondhatnánk, hogy ő egy „TDWR” (talent deserving wider recognition), azaz „szélesebb körű elismerést érdemlő tehetség”, vagy inkább annál több.

Jazz-Február Los Angelesben

Ígértem "nagyobb neveket" az előző tudósításomban. Úgy alakult, hogy múlt héten Los Angelesben voltam egy kongresszuson, és "nem lopom én az időt" mottóval megnéztem, mi a helyzet a városban "jazzileg".

Az Egressy; avagy Suki András, Winand Gábor, és Balogh Gábor József a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok - tehát Gáspár Károly -, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta itt, a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Ópiumkeringő – jazz-story Karády Katalinról

Ópiumkeringő – jazz-story Karády Katalinról címmel Lengyel Ferenc a saját színdarabját viszi színre a Magyar Színházban. A filmcsillag dalait a Modern Art Orchestra és Subicz Gábor feldolgozásában, Pataki Szilvia előadásában hallhatjuk. A színházi előadás jazzkoncertként is élvezhető. Bemutató február 15-én.

CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM

Csütörtökön, a Kertész utcából a Kossuth Lajos utca 20-ba költözött Fészek pinceklubban, egy új jam session sorozat indult. Egyelőre kéthetente, minden páros hét csütörtökén, este 10-től várják a szabadnapos vagy a koncertek után betérő zenészeket, akik kedvet éreznek egy kis kötetlen, szabad együttmuzsikálásra, amely akár kifulladásig is eltarthat. A nyitó bulin Soso Lakatos Sándor barátaiból összeállított zenekara töltötte be a házigazda szerepét. Ők alapozták meg a hangulatot, és mini koncertjük után kezdődött a jam, ahová bárki beszállhatott. Szerencsére önként jelentkezőkből már az első alkalomkor sem volt hiány.

Exkluzív interjú a JazzShowcase nyertes együttes vezetőjével, Nagy Emmával

Emmát (aki a napokban lett 21 éves) tavaly januárban a Bartók konzi féléves vizsgakoncertjén hallottam először énekelni. Rögtön hallottam, hogy egy párját ritkító tehetségről van szó. Kb. egy fél évvel később megnyerte a II. Belvárosi Jazzversenyt. Majd újabb fél év teltével, most hétvégén a Müpa JazzShowcase-t. Mivel JazzUp rovatunkban Emma már szerepelt 2018. január 14-én, így most főoldalra készítettem vele egy villáminterjút!

Korábbi bejegyzések