JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

A ZONGORABŰVÉSZ ÚJ LEMEZT VARÁZSOL

Még az idén új albummal jelentkezik Horváth „Tojás” Gábor triója, amelynek alig négy hónapja jelent meg legutóbbi CD-je, a „Soundtrack”. Ezt a komponista- zongorista zenekarvezető jelentette be az Opus Jazz Clubban tartott koncerten, február 27-én.

D-DAY
A Dés Quartet Győrben

Random jazzmódra

Láttam, hallottam én már sokfelé rengeteg koncertet, de az azért ritkán fordult elő, hogy világpremier részese lehettem. De most a véletlen így hozta. Hétfőn és kedden rögzítette első albumát a legújabb, 2019-es születésű Dés Quartet. Szerdán pedig a győri Rómer klubban először léptek közönség elé az új koncepcióval.

Különleges acapella Csányi Pistitől

Csányi István (a szakmában: „Csányi Pisti”) session zenész különleges dallal és videóval rukkolt elő. Több mint 20 éve a magyar zenei szakma élvonalában tevékenykedő szaxofonos-vokalista mondhatni új műfajt teremtve acapellázik önmagával és szaxofonjával az új videoklipjében.

AZ ELSŐ LATIN JAM

Pénteken a Jászai Mari tér 4 szám alatt tavaly nyáron nyílt Sgt. Pepper's Cafe & Bar volt az első latin jam session helyszíne. A jazztörténelmi zenésztalálkozót ötletgazdája Tar Gergely, a szervezésben tevékenyen résztvevő Révész Richárddal együtt hirdette a Facebook oldalain, és már a visszajelzésekből sejteni lehetett, hogy az este nyolcra hirdetett eseményen nem csak egymás örömére játszanak majd egy üres teremben.

MAO’s Monk

Lehet-e nagyobb neveket említeni jazz-ben, mint Monk, Coltrane, Miles Davis, Coleman? Mind zsenik és meghatározóak voltak a jazz műfajára, mai napig ők a tanárok, s így cirka 70 év távlatából is olyan zenét teremtettek meg, melyek örök dicsőítése az életnek. S mi van akkor, amikor ezek a nagyszerű zenészek összeállnak egy bandává, és hoznak össze egy olyan albumot 1957-ben, amire akkor még furán néztek sokan. Igen, furán, mivel Monk szerzeményeiről van szó, a stílusát nehezen tudták még értelmezni a korában, hiszen merőben új elemeket és egyben új értelmet hozott a jazz világában, nem követte a hagyományokat, zongorajátéka ritmusa egyszerre harsány és töredezett, konvencióktól mentes, mondhatjuk a II. világháború utáni jazz egyik megteremtője volt.

Munkatársunk, Gáspár Károly a Magyar Jazz Szövetség új elnökségi tagja

6 éve megláttam benne Lemezpolc rovatunk új rovatvezetőjét. Úgy, hogy előtte még sohasem írt lemezkritikát. 3 éve valaki a Karc FM-nél meglátta benne a műsorvezetőt. És most a Magyar Jazz Szövetség új elnökségi tagja lett! Még jó, hogy interjút készítettem vele!

AMIKOR 1+1 TÖBB, MINT 2

Két nappal Mátyás névnapja előtt két Mátyás, két 27 éves fiatalember adott kétzongorás koncertet Budapesten. Egykor mindketten gyerekfejjel ültek a hangszerhez, fiatal felnőttként mindketten a grazi akadémián tanultak tovább, miután pedig végeztek, együtt mentek New Yorkba. A tengerentúli (zenei) élménytúra után végleg döntöttek: külföldön folytatják pályafutásukat.

Influenza arangini

Lantos Zoltán volt a vendége a solymári Little Jazz Pub Klubnak február 22-én. Az influenza járvány által érintett teltházas koncert a szokásos magas színvonalon, a házigazda Equinox (aznap este) trió kíséretével hangzott el. Márkus Tibor a zenekar vezetője mutatta be Magyarország egyik legismertebb jazz hegedűsét, a klassszikus és az indiai zenei hagyományban egyaránt otthonos Lantos Zoltánt.

Ennél több jazz nem fért bele... DESEŐ CSABA 80! (2. rész)

Születésnapi beszélgetés: látva és hallgatva - szinte hihetetlen, hogy
már 80 esztendős a brácsás, hegedűs Deseő Csaba! Szívélyesen
fogadott otthonában. A "rendhagyó riport" második, befejező része
következik.

Korábbi bejegyzések