JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Hírek

The Winner; avagy Hász Eszter a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

A ZONGORABŰVÉSZ ÚJ LEMEZT VARÁZSOL

Még az idén új albummal jelentkezik Horváth „Tojás” Gábor triója, amelynek alig négy hónapja jelent meg legutóbbi CD-je, a „Soundtrack”. Ezt a komponista- zongorista zenekarvezető jelentette be az Opus Jazz Clubban tartott koncerten, február 27-én.

D-DAY
A Dés Quartet Győrben

Random jazzmódra

Láttam, hallottam én már sokfelé rengeteg koncertet, de az azért ritkán fordult elő, hogy világpremier részese lehettem. De most a véletlen így hozta. Hétfőn és kedden rögzítette első albumát a legújabb, 2019-es születésű Dés Quartet. Szerdán pedig a győri Rómer klubban először léptek közönség elé az új koncepcióval.

Különleges acapella Csányi Pistitől

Csányi István (a szakmában: „Csányi Pisti”) session zenész különleges dallal és videóval rukkolt elő. Több mint 20 éve a magyar zenei szakma élvonalában tevékenykedő szaxofonos-vokalista mondhatni új műfajt teremtve acapellázik önmagával és szaxofonjával az új videoklipjében.

11. Nemzetközi Ifjúsági Jazz Verseny és Fesztivál Marosvásárhelyen

A Nemzetközi Ifjúsági Jazz Vereseny és Fesztivál versenyprogramjára olyan 30 év
alatti énekesek, zenészek vagy énekesekből és zenészekből álló csapatok jelentkezését várjuk,
akik az Oktatási és Kutatási Minisztérium által akkreditált zeneművészeti intézmények
egyikének hallgatói.

AZ ELSŐ LATIN JAM

Pénteken a Jászai Mari tér 4 szám alatt tavaly nyáron nyílt Sgt. Pepper's Cafe & Bar volt az első latin jam session helyszíne. A jazztörténelmi zenésztalálkozót ötletgazdája Tar Gergely, a szervezésben tevékenyen résztvevő Révész Richárddal együtt hirdette a Facebook oldalain, és már a visszajelzésekből sejteni lehetett, hogy az este nyolcra hirdetett eseményen nem csak egymás örömére játszanak majd egy üres teremben.

MAO’s Monk

Lehet-e nagyobb neveket említeni jazz-ben, mint Monk, Coltrane, Miles Davis, Coleman? Mind zsenik és meghatározóak voltak a jazz műfajára, mai napig ők a tanárok, s így cirka 70 év távlatából is olyan zenét teremtettek meg, melyek örök dicsőítése az életnek. S mi van akkor, amikor ezek a nagyszerű zenészek összeállnak egy bandává, és hoznak össze egy olyan albumot 1957-ben, amire akkor még furán néztek sokan. Igen, furán, mivel Monk szerzeményeiről van szó, a stílusát nehezen tudták még értelmezni a korában, hiszen merőben új elemeket és egyben új értelmet hozott a jazz világában, nem követte a hagyományokat, zongorajátéka ritmusa egyszerre harsány és töredezett, konvencióktól mentes, mondhatjuk a II. világháború utáni jazz egyik megteremtője volt.

Munkatársunk, Gáspár Károly a Magyar Jazz Szövetség új elnökségi tagja

6 éve megláttam benne Lemezpolc rovatunk új rovatvezetőjét. Úgy, hogy előtte még sohasem írt lemezkritikát. 3 éve valaki a Karc FM-nél meglátta benne a műsorvezetőt. És most a Magyar Jazz Szövetség új elnökségi tagja lett! Még jó, hogy interjút készítettem vele!

AMIKOR 1+1 TÖBB, MINT 2

Két nappal Mátyás névnapja előtt két Mátyás, két 27 éves fiatalember adott kétzongorás koncertet Budapesten. Egykor mindketten gyerekfejjel ültek a hangszerhez, fiatal felnőttként mindketten a grazi akadémián tanultak tovább, miután pedig végeztek, együtt mentek New Yorkba. A tengerentúli (zenei) élménytúra után végleg döntöttek: külföldön folytatják pályafutásukat.

Influenza arangini

Lantos Zoltán volt a vendége a solymári Little Jazz Pub Klubnak február 22-én. Az influenza járvány által érintett teltházas koncert a szokásos magas színvonalon, a házigazda Equinox (aznap este) trió kíséretével hangzott el. Márkus Tibor a zenekar vezetője mutatta be Magyarország egyik legismertebb jazz hegedűsét, a klassszikus és az indiai zenei hagyományban egyaránt otthonos Lantos Zoltánt.

Ennél több jazz nem fért bele... DESEŐ CSABA 80! (2. rész)

Születésnapi beszélgetés: látva és hallgatva - szinte hihetetlen, hogy
már 80 esztendős a brácsás, hegedűs Deseő Csaba! Szívélyesen
fogadott otthonában. A "rendhagyó riport" második, befejező része
következik.

Jazzation: Beöltözős koncert

A Jazzation jelmezes bulira vár minden jazz-acapella rajongót március 2-án a Hatszín Teátrumba.

Korábbi bejegyzések