JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Gondolataim – 2019. január (IV/2.)

A sorozat előző részei "Gondolataim a jazz-ről" címmel jelentek meg három évig. A havi napló folytatódik (természetesen a jazzről): évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek röviden - vagy egy kicsit részletesebben - ahogy egy jazzrajongó látja. Negyedik évfolyam - második rész.

2019. január - számtalan írnivaló, ilyen hónap még nem volt! A megemlékezések sorában (öt!) három bőgős - és még öt születésnapos.

Január 1- én lett volna száz esztendős az amerikai bőgős AL McKIBBON. Neve (talán) kevésbé ismert, pedig számtalan korszakalkotó lemezen játszott! Például: Miles Davis - "Birth of the Cool" (Capitol, felvételek: 1949-1950), vagy a "The Giants of Jazz" (Atlantic, 1972) - Dizzy Gillespie-vel, Thelonious Monkkal, Sonny Stitt-tel és Art Blakey-vel. 2005-ben, 86 éves korában hunyt el.

almckibbon.jpg

Január 13-án lett volna 90 esztendős minden idők egyik legnagyobb jazzgitárosa, az amerikai Joseph Anthony Jacobi Passalaqua - azaz JOE PASS. Kisebb és népesebb formációi mellett meghatározó jelentőségű a "Virtuoso" című, hat részes (1-4-ig, "Live" és "in New York"), szólógitár-ciklusa (Pablo) - 1973 és 2004 között megjelent lemezekről van szó. Az utolsó már posztumusz kiadás. Az Ella Fitzgeralddal alkotott duója szintén korszakalkotó - nincs rá jobb szó... És akkor még az Oscar Peterson Trio - de nem folytatom. Nagyon korán, 65 évesen (1994-ben) távozott közülünk - sajnos nem láttam koncerten.

joepass.jpg

Január 4-én volt Mr. P.C. - azaz PAUL CHAMBERS halálának ötvenedik évfordulója. Az amerikai bőgős beceneve egyben egy John Coltrane kompozíció címe is. És már megint a korszakalkotó kitétel: olyan lemezeken játszott, mint például a "Kind of Blue" (Miles Davis, Columbia, 1959) vagy a "Giant Steps" (J. Coltrane, Atlantic, 1960). A "So What" bevezető részével (is) beírta magát a jazz történelmébe. 33 évesen tbc-ben hunyt el.

paulchambers.jpg

Január 5-én volt az amerikai bőgős, zeneszerző, zenekarvezető CHARLES MINGUS halálának 40. évfordulója. Meghatározó egyéniségével több stílusban is maradandót alkotott. Személye, munkássága külön írást érdemelne - most csak egy (minden fórumon!) "ötcsillagos" lemezére hívnám fel a figyelmet: "Mingus Ah Um" (Columbia, 1959). 56 évesen távozott a földi színpadokról.

mingus.jpg

charlesmingus.jpg

Január 6-án volt húsz éve, hogy elhunyt a zseniális francia zongorista MICHEL PETRUCCIANI. Egy veleszületett betegség (osteogenesis imperfecta) okozta korai halálát - mindössze 36 esztendőt töltött közöttünk. Így is maradandót alkotott: Charles Lloyd, Wayne Shorter, Jim Hall és Dizzy Gillespie oldalán - többek között. Szóló és trió-felvételei mellett egy duót ajánlok: "Toot Sweet" (Owl, 1982) - a szaxofonos Lee Konitz-cal. A CD-borító dedikációja - sajnos - már így marad...

michelpetrucciani.jpg

michelpetrucciani2.jpg

Ezen írás első születésnaposa: 90 (!) esztendős lett január 20-án az amerikai dobos (Wilbur James) JIMMY COBB! Az ötvenes évek végén John Coltrane és Cannonball Adderley, ugyanakkor és a hatvanas évek elején Miles Davis muzsikusa volt! Azt, hogy korszakalkotó - már le sem merem írni... ("Kind of Blue", "Coltrane Jazz" - és így tovább.) Csak a zenésztársak folsorolása egy újabb írás lenne. A mai napig aktív, eddigi utolsó lemeze 2014-ben jelent meg ("The Original Mob" - Smoke Sessions Records - 85 évesen hihetetlenül energikus!) - közreműködnek: Brad Mehldau - zongora, Peter Bernstein - gitár és John Webber - bőgő.

jimmycobb.jpg

Szintén betöltötte - január 25-én - a kilencvenediket (!) az amerikai tenorszaxofonos BENNY GOLSON! Lionel Hampton és Dizzy Gillespie nagyzenekarai után saját formációit vezette; olyan standard-ek "köthetők" a nevéhez, mint az "I Remember Clifford" vagy a "Whisper Not" - többek között. FIGYELEM: idén május 31-én Bécsben, a Porgy & Bess Jazz & Music Clubban a Benny Golson Quartet!

bennygolson.jpg

Isten éltesse (utólag is) RÁDULY MIHÁLYt, aki január 24-én lett 75 esztendős! (Róla és vele kapcsolatban számtalan írás található honlapunkon.)

radulym.jpg

Újév napján töltötte be a hatvanadik életévét a francia zongorista, zeneszerző STÉPHAN OLIVA. Több film zenéje fűződik a nevéhez. Tetszik a "Jade Visions" (Owl, 1996) című CD-je - Bruno Chevillon bőgőzik, Francois Merville dobol.

stephanoliva2.jpg

stephanoliva.jpg

Végül szintén 60 esztendős lett (január 14-én) a vietnámi származású francia gitáros NGUYÊN LÊ. Hazája népzenéje "visszahallható" játékában és kompozícióiban. 2015 márciusában, a MüPában megcsodálhattuk egzotikus, virtuóz muzsikáját a Borlai Gergő Quartet tagjaként.

nguyenle.jpg

A sok új lemez közül kiemelném Wayne Shorter "Emanon" című alkotását, amelyet Grammy-díjra jelöltek.

Vissza a hírekhez