JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

Erős idénykezdés a Jazz Kocsmában – 2019.02.01.

Másfél hónappal az édesapa triójának fellépése után, most a családi vonalat a fiú, Gyárfás Attila triója vitte tovább a szegedi jazzkedvelők kedvenc helyén. A tavaly megjelent „Cloud Factory” című lemez szolgáltatta az alapot, a közreműködő trió hiánytalanul megjelent a fellépésen, azaz Gyárfás Attila dobolt, Fenyvesi Márton gitározott, Marco Zenini pedig bőgőn játszott.

A zenekarvezető elmondta, hogy főleg improvizált zenét fogunk hallani, néhány megírt etűd kivételével. Ez így is történt, hosszú, néhány esetben lebegősen egymásba átúszó darabokból állt a repertoár. Kifejezetten szólista szerepet nem kapott a három zenész közül senki, amolyan kollektív improvizációt hallottunk, de tény, hogy Fenyvesi Marci rengeteg effektet használó gitárjátéka nagyon erősen irányt adott a zenének. Kb. 40 perc telt el, amikor megérkezett az első tempós, ütemes szám, rögtön nagy sikert aratva a közönség soraiban.

Nekem olyan érzésem volt, mintha egy tudományos-fantasztikus film zenéjét hallgatnám, az űrhajó kilövésétől a bekövetkező katasztrófán át a „happy end”-be  torkolló végső megoldásig. Tipikusan az a zene volt, amit különféleképpen éltünk meg, ahogy a zenészek is a pillanatnyi érzéseiket adták át, úgy a közönség is ezeket az impulzusokat próbálta saját gondolataira fordítani. Így aztán nem lehetett nem odafigyelni az előadásra, minden hangnak meg volt a jól kidolgozott helye. Zenini néha lassú vonós részeket produkált, néha a tempót diktálta oly módon, hogy egy dobverővel ütögette a húrokat. Marci pedál-parkjának köszönhetően a gitár megszólalásának nem voltak határai, de a rengeteg elektronika mellett nagyon szép dallamokat is hallottunk tőle. Attila játéka az akusztikus dobokra koncentrálódott, ő a dobverők váltogatásával színezett. A tempós részeknél fantasztikusan szóltak együtt mindhárman.

Ahogy a címben említettem igen erősen kezdődött a jazz idény Szegeden, a Kálmány Lajos utcában, izgatottan várjuk a folytatást…


A fotót London Vilmos készítette.

gyarfas-attila-trio.jpg

Vissza a hírekhez