JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Hírek

Erős idénykezdés a Jazz Kocsmában – 2019.02.01.

Másfél hónappal az édesapa triójának fellépése után, most a családi vonalat a fiú, Gyárfás Attila triója vitte tovább a szegedi jazzkedvelők kedvenc helyén. A tavaly megjelent „Cloud Factory” című lemez szolgáltatta az alapot, a közreműködő trió hiánytalanul megjelent a fellépésen, azaz Gyárfás Attila dobolt, Fenyvesi Márton gitározott, Marco Zenini pedig bőgőn játszott.

A zenekarvezető elmondta, hogy főleg improvizált zenét fogunk hallani, néhány megírt etűd kivételével. Ez így is történt, hosszú, néhány esetben lebegősen egymásba átúszó darabokból állt a repertoár. Kifejezetten szólista szerepet nem kapott a három zenész közül senki, amolyan kollektív improvizációt hallottunk, de tény, hogy Fenyvesi Marci rengeteg effektet használó gitárjátéka nagyon erősen irányt adott a zenének. Kb. 40 perc telt el, amikor megérkezett az első tempós, ütemes szám, rögtön nagy sikert aratva a közönség soraiban.

Nekem olyan érzésem volt, mintha egy tudományos-fantasztikus film zenéjét hallgatnám, az űrhajó kilövésétől a bekövetkező katasztrófán át a „happy end”-be  torkolló végső megoldásig. Tipikusan az a zene volt, amit különféleképpen éltünk meg, ahogy a zenészek is a pillanatnyi érzéseiket adták át, úgy a közönség is ezeket az impulzusokat próbálta saját gondolataira fordítani. Így aztán nem lehetett nem odafigyelni az előadásra, minden hangnak meg volt a jól kidolgozott helye. Zenini néha lassú vonós részeket produkált, néha a tempót diktálta oly módon, hogy egy dobverővel ütögette a húrokat. Marci pedál-parkjának köszönhetően a gitár megszólalásának nem voltak határai, de a rengeteg elektronika mellett nagyon szép dallamokat is hallottunk tőle. Attila játéka az akusztikus dobokra koncentrálódott, ő a dobverők váltogatásával színezett. A tempós részeknél fantasztikusan szóltak együtt mindhárman.

Ahogy a címben említettem igen erősen kezdődött a jazz idény Szegeden, a Kálmány Lajos utcában, izgatottan várjuk a folytatást…


A fotót London Vilmos készítette.

gyarfas-attila-trio.jpg

Vissza a hírekhez