JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

NEM TILTOTT HATÁRÁTLÉPÉS

Igazi csemegét ajánlott február második napjára a budai Fonó a jazz és a world music határterületén otthonosan mozgó zenerajongóknak: egy estére két koncertet, két trió fellépését. Az előzetes várakozások teljesültek: a Kézdy Luca vezette Santa Diver (SD) és a Szőke Szabolcs irányításával működő Trio Squelini (TS) egyaránt kiváló produkcióval állt színpadra. Egyidejű szereplésük alkalom némi összevetésre.

KÜLÖNBÖZNEK ÉS HASONLÍTANAK

A két trió felállása a jazzben kifejezetten egyedi, de eltérő. Az SD három tagja hegedű, basszusgitár és dob összeállításban játszik, a TS három zenésze pedig döntően gadulka, szaxofon és ütőhangszerek megszólaltatásával mutatja meg, ki mit tud. Az SD csapata fontos szerepet szán az elektronikának (a hegedű mellett a basszusgitár hangjait is loopolják), a TS tagjai viszont csak akusztikus hangszereken muzsikálnak.

img-8148-crop1.jpg

img-8294-resize.JPG

A zenekarok abban már hasonlítanak, hogy mindkettőben egy-egy kulcsfigura van: a Santa Diverben a hegedűs Kézdy Luca, a Trio Squeliniben a gadulkás - és ezen kívül array mbirán és sarangin is játszó - Szőke Szabolcs. Zenésztársaik hol fejet hajtva és támogatón, hol saját kvalitásaikat kisebb szólóikban megmutatva segítik a zenekarvezetőket. Miután pedig a Fonó volt a helyszín, említendő még egy hasonlóság: az, hogy mindkét trió muzsikájában tetten érhetők népzenei elemek is, igaz, a TS darabjaiban sokkal több.


SZABAD ZENE HATÁRTALANUL

A leglényegesebb persze az, hogy ezen az estén mindkét csapat kiváló formáját hozta. Az elsőként színpadra lépett Santa Diver annyiban eleve magasra állította a mércét, hogy - egy kivételével - teljesen új kompozíciókkal állt ki. Ősbemutatót, de még nem lemezbemutatót tartottak, immár negyedik CD-jükre készülve. Új zenéjük letisztultabb a korábbiaknál, ennek oka - mint azt a zenekarvezető a jazzma.hu kérdésére elmondta -, hogy a témákat ezúttal zongorán írta. A Trio Squelini viszont régebbi lemezeiről - döntően a Campiello és a Furioso címűekről - ismert darabokat játszott. A TS azzal állított kihívást magának, hogy nem hívott meg vendégmuzsikust, noha rendszerint legalább még egy zenész ott van velük nagyobb hazai koncertjeiken (Rohmann Ditta csellóművész vagy Csókás Zsolt gitáros). A zenekarok - ezek ellenére vagy ezekkel együtt is - kifejezetten magas színvonalú produkcióval lepték meg a hallgatóságot, amely többször visszatapsolta a triókat.

img-8179.JPG

img-8295-resize.JPG

Tesznek a konvenciókra a két formáció zenészei: őket nem érdekli az, ki miként kategorizálja muzsikájukat. Ez logikus is, hiszen mind a Santa Diver, mind a Trio Squelini kifejezetten határátlépő - ami csak jót tesz a zenéjüknek. Ám úgy migránsok, hogy nem tiltott határátlépők: a zenében ugyanis nincsenek falak és kerítések, szabad az átjárás a kultúrák, a hangok között. Így aztán a jazztől a magyar népzenén át a Santa Diver Izlandig, a Trio Squellini pedig Indiáig ment - és repítette el hallgatóságát is február 2-án. Több más ok, így a kiemelkedő egyéni hangszeres tudás mellett ezért is lehet szeretni őket. Akik hagyják, azokat tehát egy különleges (zenei) világba vezeti el Kézdy Luca és Szőke Szabolcs triója. Ezen az estén hetven ilyen ember akadt Budapesten…


Fotók: Ajtay Zoltán

img-8261.JPG

img-8199.JPG

img-8240.JPG


img-8285.JPG

img-8301-resize.JPG

img-8309-resize.JPG

img-8311-resize.JPG


Vissza a hírekhez