JazzMa

Friss Hírek

DESEŐ CSABA 80!2019. február 15.
Katché, Manu: The Scope2019. február 15.
CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM2019. február 12.
Pátkai Rozina: Taladim2019. február 12.
BEVÁLTOTT ÍGÉRET2019. február 08.
Lovano, Joe: Trio Tapestry2019. február 08.
3. Belvárosi Jazzverseny2019. február 07.
ÚJ SOROZAT INDULT2019. február 04.
Kovács Linda: Sunflower2019. február 04.
Játék – 2019. február2019. február 03.
ARCCAL A FÉM FELÉ2019. február 01.
Jazz-Január Svájcban2019. január 30.

Hírek

A Vörös Niki Quartet a BJC-ben

2019. január 25-én pénteken a Harmónia Jazzműhely (Irk Réka, Pallai Péter, Kerekes György) jóvoltából a Vörös Niki Quartet játszott a BJC-ben. A felállás egy kivételével a szokásos volt: Vörös Niki ének, Vörös László zongora, Csuhaj-Barna Tibor bőgő és - ezúttal Hidász Tamás dobolt Jeszenszky György helyett, viszont ő is Jeszy tanítvány!

A "What is This Thing Called Love" mindjárt alkalmat is adott az egész zenekarnak, hogy bemutatkozzon: Vörös Niki csodálatos éneke után mindjárt szólózott mindenki, kezdte a zongorán Vörös László, méghozzá kitűnően, mindenki nagy örömére, aztán folytatta a bőgőn Csuhaj-Barna Tibor és a dobon Hidász Tamás, az egész koncerten jellemző volt, hogy mindenki mindent beleadott.

vorosniki2.jpg

Aztán jött a "Little Niles" a gyerekekről szóló dalról szólt, hogy minden áldott nap, fényt hoznak az életünkbe.
Az "Avec le temps" egyik kedvenc számom Nikitől - a YouTube-on meg is hallgatható - rendkívül drámaian adja elő Niki - az életről szól, hogy minden elmúlik, de mi megyünk előre. Nem lehet megunni Léo Ferré klasszikus sanzonját.
A "Blues in the Night" egy tréfás blues a zongora és a bőgő szólójával.
A "Sophisticated Lady"-t zongora szóló bevezetésével kezdődött, aztán beindult a zenekar és a csodás együtthangzás.
A "The Summer Knows" egy gyönyörű latin szám - itt is jól érvényesült Niki karcos, több spektrumú hangja - érzelmes, szenvedélyes, szinte süt.
Itt megköszönte meg Niki Hidász Tamás beugrását - már máskor is játszottak együtt - és ez ugye jazz körökben természetes.
A "Why Don't You Do Right" Peggy Leetől (1950) sokan szeretik, mi meg örömmel hallgattuk ezt a kicsit ironikus bluest Nikitől. A zongora igen erőteljesen, karakteresen játssza az imprót, a bőgőről nem is beszélve, óriási!
A második részben Niki kedvence, Abbey Lincoln dala jön, a "Throw It Away" - azaz, merjük elengedni a dolgokat. Csuhaj-Barna Tibor is dobol a bőgőn, nemcsak Hidász Tamás a kezével a dobon, nagyon hangulatos a kezdés.
A dal első része után, a zongoraszólót követően Niki imprózik szenvedélyesen, mély átéléssel, kitartott hangja emlékezetes.

vorosniki3.jpg

Aztán jön két Michel Legrand dal. Sajnos másnap a szerző meghalt - de mint ez a koncert is mutatja, a szerző és dalai nem lesznek elfeledve, hiszen itt élnek köztünk. A "Watch What Happens" szól először, mely első lemezükön is meghallgatható, majd a "The Windmills of Your Mind" - az elsőt rendkívül könnyed hangulatban énekli, a másodikat líraian is, meg szenvedélyesen is, elbűvölően.

Thelonious Monk szerzeménye, az "Ask Me Now" igen nehéz szám, ironikus, humoros, Niki kitűnően, tréfásan énekli, nem akármilyen teljesítmény, a zenekar igencsak szvingel, Hidász Tamás kitűnő dobszólóját hallhatjuk benne.

vorosniki4.jpg

Az utolsó szám a "God Bless the Child", Billie Holiday dala, melyben Vörös Laci csodálatos zongoraszólóval kápráztat el bennünket, Niki pedig érzelmes éneklésével.
Jön a ráadás szám, merthogy a közönség nem hagyja annyiban... "Ain't Nobody Here but Us Chickens" a zárószám, melyben Niki színészi tehetségét is megmutatja, vidám, hangulatos muzsika.

Vörös Nikinek van egy gyerekzenekara is, melyben Vörös László zongorázik, Strausz Eszter játszik fuvolán és szaxofonon, és ő szerzi a számokat is, a szövegeket is, meg még ő is írja a hangszerelést, nem akármi! Hallottam már őket, igen jó számaik vannak, a gyerekek meg kitűnően szórakoznak közben.

Nagyon örülök, hogy a Harmónia Jazzműhely pártolja Nikit, már Londonba, a híres 606 Jazz Clubba is elvitték őt; nagyon megérdemli, és mi is, hogy minél többször hallhassuk ezt a kitűnő énekesnőt.

vorosniki1.jpg

Vissza a hírekhez