JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Hírek

Arura Trió és a hármas egység

Csütörtökön a Budapest Jazz Club színpadán lépett fel a Tóth Viktor vezette formáció, az Arura Trió. Régen nem jártam koncertjükön, és nagyon vártam, hogy elengedjem magamban azokat a „köteleket”, amik a napi rutintól ráncokat formálnak az arcomon. Jelentem, a koncert után tíz évet fiatalodtam. Lehet ezen mosolyogni, de a három nagyszerű zenész jazz-játéka olyan hatással van lélekre, mint másnak egy wellness hétvége.

arura1.jpg

Viktor mellett a két nagyszerű zenész, Orbán György bőgőn és Lukács Miklós cimbalmon játszott, s e hármas egység tökéletesen működik a zenéjükben: test, lélek, elme egymásra találása. A 2014-es „Szemed kincse” albumot játszották - nincs is tudtommal egyelőre több lemezük -, de nem album sorrendben, hanem a színpad szélére kiterített, kézzel írt kottákból Viktor választott a pillanat varázsának engedve.

Lukács Miklós játékán nem lehet szó nélkül elmenni, elég hihetetlen, hogy a cimbalommal mire képes, egyszerre hallom zongorának a dallamokat, aztán pedig dobnak vélem, és belevegyül a cimbalom kellemes hangzásvilága az egész történetbe. Egyszerre archaikus, és egyszerre érzem magam egy füstös New Orleans-i jazz klubban. Becsukom a szemem, s teljesen el tudok repülni gondolatban, érzésekben, a szaxofon hol tompa „koppanásában”, vagy éppen a szárnyaló vibrálásán azt érzem, hogy igen, Itt vagyok, de egyben Ott is, és Mindenütt. Felszállok ennek a végtelen szabadságnak a hullámaira, ahol nincs zenész, nincs közönség, nincs hangszer, vagy éppen csörrenő borospoharak. Egy dolog létezik: a Jelen állapota.  Engem nem nagyon érdekel, ki milyen technikát használ zenélés közben, hol tanult és milyen zeneelméletre lehet felépíteni a dalokat. Egy dolog érdekel, hogy az imént említett Jelen állapot, szárnyalás megvalósul-e bennem. Jönnek-e olyan hangulatok, érzések, asszociációk, képek, melyek által ki tudok lépni térből és időből.

arura2.jpg

Az Arura Trió zenéjével mindez megvalósult, még ha az elején feszengünk is, rendezzük a széket, az asztalterítő sarkát igazgatjuk, van, aki vacsorát rendel, más az előző napi élményeit meséli rég nem látott barátjának. Aztán ahogy végignéztem a közönségen a koncert felénél, a vacsora kihűlt, a barátok csukott szemmel elvarázsolva, csillogó szemek, kit érdekelne már az asztalterítők gyűrődése.

Nagyszerű este volt, köszönöm a zenészeknek, s várom a következő Arura trió lemezt!

Csak egyetlen kérdés maradt bennem, ki is az a Barta Bertalan?

arura3.jpg

Vissza a hírekhez