JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

DESEŐ CSABA 80!

A Háló Klub 2008 októbere óta minden hónap második keddjén rendezi jazz koncertjeit, melynek sorozatszerkesztője és művészeti vezetője a kezdetektől Deseő Csaba. Ez a szép hagyomány a Ferenciek terén a Háló Közösségi Központban indult, és a kényszerű költözés után 2012-től a Horánszky utcai Loyola Caféban folytatódott. A közelmúltban lehetőségük nyílt a jóval tágasabb Semmelweis utcai S4 kiállítótermében is alkalmi közösségi és kulturális rendezvényeket tartani, így idén itt került megrendezésre a február második keddjére hirdetett koncert is. A nagyobb befogadóképességű S4 nézőtere zsúfolásig megtelt, erre a koncertre már jóval előbb kikerült a „minden jegy elkelt” felirat a Háló közelgő eseményeit közzétevő világhálós oldalakon. A szokásosnál is nagyobb érdeklődés egyszerűen magyarázható, ezen a koncerten ünnepelte 80. születésnapját az 1939. február 15-én született Deseő Csaba.

01.jpg

Csaba erre az estére az utóbbi időkben vele legtöbbet játszókat hívta meg zenekarába, Gyárfás István, közismertebb nevén Gyafi gitározott, Cseke Gábor billentyűzött, Szaniszló Richárd vibrafonozott, a zenekar, és egyben az aktív magyar jazz-zenészek korelnöke, a 82 éves Berkes Balázs bőgőzött, valamint Jeszenszky György dobolt.

02.jpg

03.jpg

04.jpg

05.jpg

A repertoárba Csaba a hosszú pályafutása alatt játszott számok közül leginkább a közelmúlt legkedvesebbjeit válogatta, a legutóbbi, 2004-ben megjelent a Gyárfás István Trio közreműködésével felvett „Tale” című lemezről a címadón kívül többet is. A lemezen található „Stardust” és „Round Midnight” mellett, Django Reinhardt „Nuages” és Stephane Grappelli „Les Valseuses” című, a régebbi időket felidéző kompozíciói is bemutatásra kerültek.  Közben a zenésztársak elmeséltek egy-egy Csabával megélt közös történetet, Csaba pedig „Kettős fogás” című életrajzi könyvéből olvasott fel egy rövid részletet, amelyet a közönség soraiban elvegyülő muzsikus társai, Illényi Katica, Szentpéteri Csilla, Lantos Zoltán, és a festőművész Gyémánt László is érdeklődéssel figyelt.

06.jpg

07.jpg

08.jpg

09.jpg

10.jpg

A történetek hallgatása közben elmerengtem, Csaba lemezei nem túl nagy példányszámban jelentek meg anno, a gyűjtők igazi kincsként őrzik a nehezen fellelt példányokat. Bár a kitűnő egészségnek örvendő, és fiatalos lendülettel alkotó Csabának (és Berkes Balázsnak is) bizonyára lesznek még lemezei, nem ártana, ha az eddig kiadottak szélesebb körhöz is eljutnának. Az utolsó, Tale című lemeze 2004-ben jelent meg, így talán nem ártana kiadni a 80. születésnapra egy átfogó, többlemezes cd albumot. Kereslet lenne rá, ezt mutatta most a zsúfolásig megtelt S4 is, melynek lelkes közönsége befejezésül tapsolhatott még a visszatérő zenekarnak.

11.jpg

12.jpg

Az ünneplés azonban nem ért véget, a régi barátok, és a Háló klub állandó törzsvendégeinek köszöntői és ajándékai után, Illényi Katica is átadta ajándékát, egy csodás tehetségű üvegfúvó mesterrel készítettet borral töltött üveghegedűt vonóstól. Természetesen előkerült a csillagokat szóró torta is, és az ilyenkor szokásos ceremóniával zárult az este.

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

Csaba a gazdag pályafutását elismerő Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2007), Artisjus-díj (2009), Szabó Gábor-életműdíj (2012), a Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2013), és a bánki jazzfesztiválon kapott Louis Armstrong-emlékdíj (2017) mellett, a zenésztársaktól és a közönségtől kapta legnagyobb díjat, a szeretetet. Ő a 80. születésnapját ünnepelve adott szívből jövő zenét a jazz szerelmeseinek. Megköszönve ezt a csodálatos, jazztörténelemmel fűszerezett estét, magam és munkatársaim nevében

BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT kívánok CSABA!

Vissza a hírekhez