JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A ZONGORABŰVÉSZ ÚJ LEMEZT VARÁZSOL

Még az idén új albummal jelentkezik Horváth „Tojás” Gábor triója, amelynek alig négy hónapja jelent meg legutóbbi CD-je, a „Soundtrack”. Ezt a komponista- zongorista zenekarvezető jelentette be az Opus Jazz Clubban tartott koncerten, február 27-én.

TRÜKKÖK

Horváth „Tojás” Gábor annyit árult el a közönségnek, hogy az új lemez címe Trükkök lesz. A címválasztást - a tőle megszokott iróniával - azzal indokolta, hogy újabban bűvészkedésre, mutatványok betanulására adta a fejét, és nagyon élvezi azt is, miként a zenélést. Negyedszázada vele játszó zenésztársa, Gálfi Attila dobos - a bőgős Horváth Balázs egyetértő bólogatásával kísérve - ezen az estén ösztönözte is Tojást, hogy itt és most végre álljon elő valamivel, de a trükk (egyelőre) elmaradt - a nyúl nem bújt ki a kalapból, de így is varázslatos volt a műsor.

A zenekarvezető a jazzma.hu munkatársának az új lemezről annyit még elmondott, hogy egy hangszeres külföldi vendégzenész is játszik majd rajta. Kilétét egyelőre nem árulta el, de azt felfedte, hogy az illető gitáros lesz. Egyébként a legutóbbi CD-jükön is volt vendégművész: Gereben Zita énekes.

horvathtg-soundtrack.jpg

SLÁGERPARÁDÉ

A jelek arra utalnak, hogy négy hónappal a „Soundtrack” megjelenése után a trió magasabb fokozatra kapcsolt: erőteljesen koncentrál az új lemezre. Ezt mutatta, hogy a formálódó darabokból kettőt most eljátszottak az Opus színpadán, az egyiket ráadásul első számként tűzték műsorra, és erős felütés volt. Ám a két kompozícióból még nem lehet megítélni, hogy esetleg új irányt vesz-e muzsikájuk.

Azt viszont megerősíthetjük, hogy nem érdemtelenül választották lapunk olvasói 2018-ra az év zeneszerzőjének Horvát „Tojás” Gábort. Az Opusban tartott mostani koncert igazolta, hogy a címre rászolgált: bárhol lép fel, a közönség szereti őt és könnyen befogadható zenéjét. A tavaly november 1-én debütált „Soundtrack” több darabja (szinte) sláger: az a zenekedvelő, aki akár csak egyszer-kétszer hallotta a kompozíciókat, örömében vagy bánatában, otthon vagy kocsiban, reggel vagy este dúdolni tudja a legtöbb témát, annyira fülbemászóak. Ezzel el is dőlt az, ami egyébként nem lényeges kérdés, hogy Tojás pianistaként vagy komponistaként alkot-e maradandóbbat.

img-20190227-205546.jpg

img-20190227-210302.jpg

ELENGEDHETETLEN

Szívből-lélekből áradó egyéni zenei világ, éteri muzsika - így méltatta a „Soundtrack” 10 kompozícióját lapunk hasábjain zenekritikai rovatunk vezetője, a szintén zongorista Gáspár Károly. Maga a szerző visszafogottabban úgy nyilatkozott még tavaly a Fideliónak, hogy zenéje személyes élményekből formálódott, ezért őszinte, a dalok harmóniavilága pedig sokkal inkább a filmzenék világából jön, mint jazzstruktúrákból, de az akusztikus hangzás és az improvizációk nagyon is a jazzesek.

Így vagy úgy, egy biztos: a „Soundtrack” legtöbb dalát - köztük például a címadót, továbbá személyes favoritjaimat, a „Vibe”-ot és a „Lost and Found”-ot -  nehezen vagy aligha tudja majd elengedni a trió, mert olyan jól szólnak és nagyon népszerűek a koncerteken. Ettől azonban még Horváth „Tojás” Gábor, a zongorabűvész triójával új lemezre készül…


Fotók: Perczel Petra

Vissza a hírekhez