JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Kézdy Luca a Puskin Kávézóban

A Iuventus Művészeti Alapítvány fiatal képzőművészek és zenészek támogatására jött létre 2018-ban. Az első ösztöndíjasok kiállításának ünnepélyes megnyitója 2019. február 13-án volt a Puskin Kávézóban.

DESEŐ CSABA 80!

A Háló Klub 2008 októbere óta minden hónap második keddjén rendezi jazz koncertjeit, melynek sorozatszerkesztője és művészeti vezetője a kezdetektől Deseő Csaba. Ez a szép hagyomány a Ferenciek terén a Háló Közösségi Központban indult, és a kényszerű költözés után 2012-től a Horánszky utcai Loyola Caféban folytatódott. A közelmúltban lehetőségük nyílt a jóval tágasabb Semmelweis utcai S4 kiállítótermében is alkalmi közösségi és kulturális rendezvényeket tartani, így idén itt került megrendezésre a február második keddjére hirdetett koncert is. A nagyobb befogadóképességű S4 nézőtere zsúfolásig megtelt, erre a koncertre már jóval előbb kikerült a „minden jegy elkelt” felirat a Háló közelgő eseményeit közzétevő világhálós oldalakon. A szokásosnál is nagyobb érdeklődés egyszerűen magyarázható, ezen a koncerten ünnepelte 80. születésnapját az 1939. február 15-én született Deseő Csaba.

Mintha tegnap történt volna! - DESEŐ CSABA 80! (1. rész)

Születésnapi beszélgetés: látva és hallgatva - szinte hihetetlen, hogy már 80 esztendős a brácsás, hegedűs Deseő Csaba! Szívélyesen fogadott otthonában. Rendhagyó riport: nagyrészt "közös emlékeinket" próbáltam felidézni.

A Makovics Sextet a 69. tatabányai DzsesSzerdán

Már régen vártam, hogy a kiváló szaxofonos-fuvolista Makovics Dénes bekerüljön a műsorba. Rá aztán igazán illik az „underrated” jelző, azaz érzésem szerint nem méltányolják tudásának megfelelően, legalábbis nem túl gyakran bukkan fel a neve a jazzkoncert programokban. A Downbeat régi kategóriája szerint mondhatnánk, hogy ő egy „TDWR” (talent deserving wider recognition), azaz „szélesebb körű elismerést érdemlő tehetség”, vagy inkább annál több.

Jazz-Február Los Angelesben

Ígértem "nagyobb neveket" az előző tudósításomban. Úgy alakult, hogy múlt héten Los Angelesben voltam egy kongresszuson, és "nem lopom én az időt" mottóval megnéztem, mi a helyzet a városban "jazzileg".

CSÜTÖRTÖKI FÉSZEK JAM

Csütörtökön, a Kertész utcából a Kossuth Lajos utca 20-ba költözött Fészek pinceklubban, egy új jam session sorozat indult. Egyelőre kéthetente, minden páros hét csütörtökén, este 10-től várják a szabadnapos vagy a koncertek után betérő zenészeket, akik kedvet éreznek egy kis kötetlen, szabad együttmuzsikálásra, amely akár kifulladásig is eltarthat. A nyitó bulin Soso Lakatos Sándor barátaiból összeállított zenekara töltötte be a házigazda szerepét. Ők alapozták meg a hangulatot, és mini koncertjük után kezdődött a jam, ahová bárki beszállhatott. Szerencsére önként jelentkezőkből már az első alkalomkor sem volt hiány.

Exkluzív interjú a JazzShowcase nyertes együttes vezetőjével, Nagy Emmával

Emmát (aki a napokban lett 21 éves) tavaly januárban a Bartók konzi féléves vizsgakoncertjén hallottam először énekelni. Rögtön hallottam, hogy egy párját ritkító tehetségről van szó. Kb. egy fél évvel később megnyerte a II. Belvárosi Jazzversenyt. Majd újabb fél év teltével, most hétvégén a Müpa JazzShowcase-t. Mivel JazzUp rovatunkban Emma már szerepelt 2018. január 14-én, így most főoldalra készítettem vele egy villáminterjút!

Arura Trió és a hármas egység

Csütörtökön a Budapest Jazz Club színpadán lépett fel a Tóth Viktor vezette formáció, az Arura Trió. Régen nem jártam koncertjükön, és nagyon vártam, hogy elengedjem magamban azokat a „köteleket”, amik a napi rutintól ráncokat formálnak az arcomon. Jelentem, a koncert után tíz évet fiatalodtam. Lehet ezen mosolyogni, de a három nagyszerű zenész jazz-játéka olyan hatással van lélekre, mint másnak egy wellness hétvége.

Molnár Gyula 75 éves jubileumi koncertje

A mellékelt plakáton két fontos évszám szerepel, 55 és 75. Az első szám Magyarország jelenleg legrégebbi együttesét jelenti, mert a szegedi Molnár Dixieland Band 55 éves. A második szám 75 Molnár Gyula éveinek száma. A jubileumi koncerten ezt a két számot ünnepelte a telt házas MOM hallgatósága. Egy zenekar életében nagy jelentősége van, hogy ennyi idő után is együtt maradtak és folyamatos munkával kitartóan részt vettek a hazai és nemzetközi tradicionális jazzéletben.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések