JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

BEVÁLTOTT ÍGÉRET

Pénteken a 2018-ban rendezett II. Belvárosi Jazz Verseny jazz combo kategóriában győztes Nagy Emma Quintet lemezbemutatójára került sor az Aranytíz Kultúrház Tolnay Klári termének nagyszínpadán. A verseny legjobb énekese díját is elnyerő Nagy Emma együttesével az este hétkor kezdődött kétrészes jazzgála második felében mutatta be első saját CD-jüket, az első részben a nemzetközi szinten is magasan jegyzett honi zongorista generációból a tehetséges fiatal Horváth Balázst, majd a középkorosztály ünnepelt sztárját, Gáspár Károlyt szólította színpadra az est háziasszonya, Fekete Csilla.

3. Belvárosi Jazzverseny

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerületi Önkormányzat kulturális tanácsnoka meghirdeti a
3. Belvárosi Jazzversenyt

SZÓLÓ és JAZZ COMBO kategóriában

OLD MUSICIAN AND THE SEA
Szakcsi Lakatos Béla triója a győri Rómer klubban

Miért jutott eszembe Hemingway? Mert belebotlok néhol olyan megfogalmazásokba, hogy Szakcsi Lakatos Bélának az ötvenes évek óta töretlenül felfelé ível a pályája. Hova kellene felfelé ívelnie egy művész pályájának, aki évtizedek óta nyűgöz le minket tehetségével, képzettségével, kreativitásával? Fiatalkoromban a keszthelyi kikötőben volt olyan borozó, ahova azért volt érdemes beülni, mert a tóról a friss fogással érkező halászok oda ültek be egy kicsit beszélgetni. A Balatonról senki nem tudott annyit, mint ezek a ráncos, őszülő, cigarettázó öregek.

Az év fiatal jazz-zenésze - döntő - 2019. február 2.

Idén már negyedik alkalommal került megrendezésre Az év fiatal jazz zenésze verseny, amit az NKA támogatott idén is. Talán a nagyobb reklámnak köszönhetően vagy annak, hogy 2018-ban a nyertesek egész évben koncerteztek, vagy mert a határon túli magyar diákok is lehetőséget kaptak a nevezésre, idén nagyon sokan jelentkeztek. Pintér Zoltán - aki a versenyt megálmodta és létrehozta,- elmondta, hogy már a döntősök kiválasztása is nehéz feladatnak bizonyult, annyi tehetséges zenész küldte be a munkáját.
A közönség is hallhatta, hogy idén még erősebb a verseny, mint tavaly volt, és ebben az évben ismét egy fővel bővült a döntőbe jutottak száma, így 8 fiatal mutathatta be tudását, tehetségét a Budapest Jazz Club színpadán, akik közül egy közönség- és egy szakmai nyertes került ki. Idén is telt ház fogadta a színpadra lépőket.

A Lakatos Ágnes Standard Zone koncertje a BJC-ben

2019. február 1-én a Harmónia Jazzműhely (Irk Réka, Pallai Péter és Kerekes György) jóvoltából a BJC-ben koncertezett a Lakatos Ágnes Standard Zone zenekar, kimondottan standard számokból álló zenével - és valami elementáris koncertnek lehettünk tanúi.

Erős idénykezdés a Jazz Kocsmában – 2019.02.01.

Másfél hónappal az édesapa triójának fellépése után, most a családi vonalat a fiú, Gyárfás Attila triója vitte tovább a szegedi jazzkedvelők kedvenc helyén. A tavaly megjelent „Cloud Factory” című lemez szolgáltatta az alapot, a közreműködő trió hiánytalanul megjelent a fellépésen, azaz Gyárfás Attila dobolt, Fenyvesi Márton gitározott, Marco Zenini pedig bőgőn játszott.

ÚJ SOROZAT INDULT

Csütörtökön Jazz Generációk címmel új sorozat indult a Budapest Jazz Clubban. A jövőben havonta jelentkező történeti előadással, beszélgetésekkel és visszaemlékezésekkel fűszerezett élőzenés bemutatókon a jelenkor ikonikus előadóit, a középgeneráció aktív jazz zenészeit és a most tanuló új generációt szólaltja meg a sorozat középgenerációhoz tartozó dobos ötletgazdája és művészeti vezetője, Bordás József. Talán nem véletlen, hogy a Magyar Jazz Szövetség és az NKA támogatásával létrejött sorozatban elsőként a dobosok generációja került bemutatásra „JAZZ DOBOSOK KOVÁCS GYULÁTÓL NAPJAINKIG” címen, de ennyi részrehajlás igazán megbocsátható, főleg ha a nyitányon olyan muzsikusokkal sikerült a múltat és a jelent felidézni, mint Kőszegi Imre, Bágyi Balázs és Szabó Dániel Ferenc. Mindhárom dobos generáció zenéinek megszólaltatásában Pecze Balázs (trombita), Balogh Zoltán (zongora), Oláh Péter (bőgő) segített.

NEM TILTOTT HATÁRÁTLÉPÉS

Igazi csemegét ajánlott február második napjára a budai Fonó a jazz és a world music határterületén otthonosan mozgó zenerajongóknak: egy estére két koncertet, két trió fellépését. Az előzetes várakozások teljesültek: a Kézdy Luca vezette Santa Diver (SD) és a Szőke Szabolcs irányításával működő Trio Squelini (TS) egyaránt kiváló produkcióval állt színpadra. Egyidejű szereplésük alkalom némi összevetésre.

ARCCAL A FÉM FELÉ

Hétfőn a Belváros legújabb kulturális közösségi tere, a FÉM Arts & Café „Pepita Oroszlán Zenés Estek” programjában egy nagy nevekből álló új formáció, a Szakcsi Lakatos Róbert, Oláh Tzumo Árpád és Egri János alkotta trió mutatkozott be. Akikhez eljutottak a koncert közösségi fórumokon és oldalunkon is közzétett beharangozói, nem lepődtek meg, hogy ezúttal Tzumo a dobok mögé ült, így a zongora, bőgő, dob, azaz klasszikus felállásban játszott a három muzsikus.
Ahogy a mondás tartja, csak az újszülöttnek minden vicc új, a már megszűnt Take 5 klubban csaknem tíz éve, 2009 júniusában készült montázs mutatja, Tzumo már régen is vonzalmat érzett a dobok felé, és amikor alkalom kínálkozott, élt is a lehetőséggel. A trióban akkor Pecek Lakatos Krisztián bőgőzött.

Újabb bejegyzések