JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

GONDOLATAIM - 2019. február (IV/3.)

A sorozat előző részei "Gondolataim a jazz-ről" címmel jelentek meg három évig. A havi napló folytatódik (természetesen a jazz-ről): évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek röviden - vagy egy kicsit részletesebben - ahogy egy jazzrajongó látja. Negyedik évfolyam - harmadik rész.

Első alkalom, hogy nincs megemlékezés - születésnapok és egy-két apróság a februári gondolataimban. 

Még egyszer Isten éltesse a 80 esztendős DESEŐ CSABÁT! (02.15.) (Születésnapi beszélgetés és a Háló-koncert /02.12./ honlapunkon.)

deseocsaba5.jpg

Ugyanazon a napon töltötte be a 75. életévét az amerikai szaxofonos, fuvolista, zeneszerző HENRY THREADGILL! Az Air nevű, free jazzt játszó trió "Air Lore" (Arista Novus, 1979) című lemezén Scott Joplin és Jelly Roll Morton szerzeményeit dolgozták fel - nagy sikerrel. Zenésztársai: Fred Hopkins bőgőn és Steve McCall dobon és ütőhangszereken. Ez a hármas több, mint tíz évig működött (és a Geröly Virtual Trio tavaly megjelent "A ronggyá tépett idő" című lemezének anyagát inspirálta - többek között). Threadgill 2016-ban Pulitzer-díjat kapott az "In for a Penny, In for a Pound" című albumáért - a jazz kevésbé népszerű "oldalán" ez nagyon ritka.

img-2991.jpg

img-2990.jpg

Maradva a nehezebb ágnál: február 17-én lett 70 éves az angol multiinstrumentalista FRED FRITH. Hegedűs, basszusgitáros, billentyűs - de elsősorban gitáros. 1974-ben "Guitar Solos" (Caroline) címmel furcsa, különleges anyagot adott ki, preparált hangszeréből elképesztő "muzsikát" csal elő. (Ha le merném írni, hogy nem nagyon ajánlom, akkor biztos sokakat érdekelné...) A mai napig aktív, március végétől európai koncertkörútra indul.

img-3012.jpg

Február 12-én töltötte be a hatvanadik életévét az amerikai dobos OMAR HAKIM. A jazz és a pop kiváló muzsikusa olyan zenésztársakkal büszkélkedhet, mint például: Sting, Madonna, a Dire Straits, David Bowie, Mariah Carey vagy Michael Jackson - többek között - hogy a "nem jazz"  képviselőit soroljuk. És a jazzben: Miles Davis, David Sanborn, a Weather Report, Herbie Hancock, Stanley Clarke és John Scofield - csak néhány név. Rendkívül sokoldalú (ez az előbbiekből kiderült) és nagyon egyéni - ezért meg kell hallgatni! Például 2013. április 4-én a Budapest Jazz Clubban volt erre lehetőség - sokan éltünk vele! Főszerkesztőnk, Maloschik Róbert is... (Sánta Csaba fotóján még Hakim felesége, a zongorista Rachel Z.)

santa.jpg

Két félévszázados muzsikus!
Február 1-én lett ötven éves az amerikai szaxofonos JOSHUA REDMAN. Édesapja, Dewey Redman nyomdokaiba lépve választotta a hangszert. Az első olyan lemeze, amely csak saját szerzeményeket tartalmaz: a "Moodswing" (Warner Bros., 1994). Közreműködnek: Brad Mehldau (zongora), Christian McBride (bőgő) és Brian Blade (dob). Érdekesség: először CD-n jelent meg - és csak 15 évvel később bakeliten (tehát fordítva, mint a megszokott). Eddigi zenésztársainak (tömör) felsorolása a Wikipedián 8 sort tesz ki... Többször járt Magyarországon, legutóbb tavaly márciusban a MOMkult-ban láthattuk-hallhattuk csodálatos játékát.

img-2988.jpg

img-3016.jpg

Február 7-én töltötte be az ötvenedik életévét a vietnámi felmenőkkel rendelkező dán basszus-hangszeres CHRIS MINH DOKY, a zongorista Nils Lan Doky öccse. CMD talán kevésbé ismert, pedig neves zenészek mellett játszott (már eddig is): Michael és Randy Brecker, Mike Stern, David Sanborn, Trilok Gurtu, Joey Calderazzo, Dianne Reeves, Al Jarreau, John Scofield és Toots Thielemans - csak néhányan közülük. Sokkal több lemezen közreműködött sideman-ként, producerként vagy filmzeneszerzőként, mint amennyi a saját neve alatt jelent meg.

img-2989.jpg

A február mindig - már több évtizede - a Montreux Jazz Festival éppen aktuális plakátjának közzétételi ideje. És itt is van az 53. "találkozó" három művészi posztere - lehet szidni vagy dicsérni... A műsor április 9-én kerül fel a honlapra, jegyeket 10-től lehet vásárolni.

img-3015.jpg

Vissza a hírekhez