JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Egri János Quartet, Oláh Dezső Trio & Hajdu Klára Quartet – A Magyar Jazz Ünnepe (2019. április 5. – BJC) – Budapesti Tavaszi Fesztivál 2019

Az idén április 5-én kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál. És szokás szerint ezúttal sem marad ki a szórásból a Magyar Jazz Szövetség által szervezett Magyar Jazz Ünnepe, amelynek ezúttal is a Budapest Jazz Club lesz a helyszíne.

btf-logo-hu-2019-1.jpg


egri-janos.jpg

Pénteken este az idei Szabó Gábor-díjas bőgős Egri János (1966) nyitja a koncert sorozatot önálló együttesével. Nem hisszük, hogy lenne olyan magyar jazzrajongó, aki ne tudná ki is ő. Ha mégis lenne, annak elmondjuk, hogy Egri János tehetségére már tinédzser korában felfigyelt a szakma. 16 évesen már az 1972 óta folyamatosan megrendezésre kerülő Debreceni Jazz Napokon lépett fel. 1990-ben a zongorista Oláh Kálmánnal és a dobos Balázs Elemérrel megalakította a mai is működő Trio Midnight-ot. Számtalan zenekarban és CD-n szerepelt az 1990-es években. 2003-ban a Bartók Rádió által párhuzamosan rendezett bőgő és basszusgitár versenyének volt elnöke. Két önálló albuma is megjelent ezekben az években. De főleg arra volt nagyon büszke, melyen kisfia Jancsika is szerepelt.

Több amerikai és európai neves muzsikussal játszott. Közülük a leghíresebb a világsztár gitáros Pat Metheny.

Jelenlegi együttesének tagjai:

Egri János – bőgő, Soso Lakatos Sándor – szaxofon, Egri János, Jr. - ének, zongora, Pecek Lakatos András – dob.


olah-dezso.jpg

Félórás szünet után jön a fiatal nemzedék egyik kiemelkedő tehetségű zongorista-zeneszerzője, Oláh Dezső (1986) triója. A krisztusi korba ért művész 10 évvel ezelőtt, 2009-ben kapott Junior Prima-díjat. Eddig két önálló CD-je jelent meg. Muzsikus társai közül OP a hazai jazzkritikusok szerint a hazai mezőnyben a legszebb bőgő sounddal rendelkezik. PLA pedig 2002-ben megnyerte a Bartók Rádió által rendezett Kovács Gyula Jazz Dob Tehetségkutató Versenyt.

A trió összeállítása:

Oláh Dezső – zongora, Oláh Péter – bőgő, Pecek Lakatos András – dob.


hajdu-klara.jpg

Az est befejező részében egy nemrégiben zongorista cserén átesett zenekar jön. A Szegeden született Hajdu Klára (1982) négyesfogatában Oláh Krisztiánt Cseke Gábor váltotta. Klára 2007-ben végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakán. Akkor már évek óta a Balázs Elemér Group énekesnője volt. 9 év után vált ki az együttesből, majd megalakította önálló formációját, amellyel eddig 2 CD-t adott ki.

A Hajdu Klára Quartet összetétele:

Hajdu Klára – ének, Cseke Gábor – zongora, Soós Márton – bőgő, Hoff Marcell – dob.


mjszlogo.jpg


Vissza a hírekhez