JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Juhász Márton - Discovery

„Fedezzük fel a csúcsot!”

juhasz-marton-discovery.jpg

Juhász Márton - Discovery (Szerzői kiadás)


Juhász Márton a legendás boston-i Berklee College of Music-on diplomázott 2011-ben,  méghozzá „summa cum laude” minősítéssel! A nagyszerű dobos útja 2017-ben Basel-be, a Wolfgang Muthspiel által vezetett Focusyear Ensemble ösztöndíjprogramba vezetett, ahol hét, a világ minden tájáról érkezett muzsikussal alkotva zenekart, egy évig csak a zenére koncentrálva tudtak élni, olyan neves mentorok segítségével, mint például Joshua Redman, Avishai Cohen, vagy Jeff Ballard.

Ezen program gyümölcseként született meg Juhász új albuma, a „Discovery”. A korongon a fent említett Basel-i csapat játszik, Márton vezetésével.

Nézzük, kik alkotják a jazz „világválogattját”. Yumi Ito énekel, aki japán és lengyel szülők gyermekeként Basel-ben látta meg a napvilágot. (Tehát Ő a „helyi erő”.) Tenorszaxofonon a spanyol Enrique Oliver, trombitán és szárnykürtön a brazil Sergio Wagner, harsonán a francia Paco Andreo hallható. Szymon Mika gitáros Lengyelországot képviseli, Olga Konkova zongorista Oroszországot, Danny Ziemann bőgős pedig az Amerikai Egyesült Államok színeiben hozza a basszusokat.

A lemezen 11 kompozíció csendül fel, ezek egytől-egyig Juhász Márton munkái. Tegyük a szívünkre kezünket, ilyen esetekben szoktunk kissé félve az ajkunkba harapni, hogy vajon egy dobos milyen szerzeményekkel áll elő. (Elnézést kérek minden dobos kollégámtól-barátomtól, de volt néhány rossz élménye mindannyiunknak már ilyen esetekben...) Lesznek-e szép dallamok, érdekes harmóniakörök, hangszerelések? Jelentem: abszolút igen! Persze az igazsághoz tartozik, hogy Juhász már eddig is bizonyította, hogy kiváló szerző is, de azt gondolom, a „Discovery” kapcsán felért a csúcsra!

Biztos vagyok benne, hogy lesz még innen feljebb vezető út, amely még magasabb pontokra vezeti Mártont, de a szóban forgó anyag egyértelműen világszínvonalú! Lebilincselő témák követik egymást, úgy hömpölyögve, mint egy fenséges, óriási vízesés lezúduló folyama. Súlya van a muzsikának, mégis habkönnyű, mert amennyire modern, kortárs, ugyanannyira szívvel-lélekkel telített az. Juhász megdöbbentő és felszabadító őszinteséggel mesél nekünk életéről, mindenről, ami vele történt, mindenről, amit látott-hallott, tapasztalt. Legyenek azok nagy jelentőségű események, vagy nüansznyi történések makro- és mikrokörnyezetében.

A kiváló gitáros, Wolfgang Muthspiel bizony büszke lehet „team”-jére, hiszen mindenki a legjobb értelemben vett profivá vált; olyan jazzistává, aki hangjaival mondani akar valamit, és gazdagítja a Hallgatóság „élménytárát”.

Bizony mi, magyar jazzisták, és jazzkedvelők szintén kihúzhatjuk magunkat, hiszen öröm azt hallani, hogy egy hazánkfia a nemzetközi terepen is ilyen szintet tud elérni, képviselni, ráadásul „leader”-ként!

Köszönöm a különleges élményt Juhász Mártonnak, és csapatának; Önöknek pedig természetesen a „mindenképpen beszerzem- meghallgatom”-kategóriába sorolandónak ajánlom a „Discovery”-t.


Juhász Márton: Discovery (2019)

1. Sea of Uncertainty

2. The Curve

3. Little Prayer

4. Levian

5. Industry

6. Stino

7. Wolves Gather Under a Winter Moon

8. Spellbound

9. Camels in the Sky

10. Strange Glow

11. Run


Juhász Márton – dob

Yumi Ito – ének

Enrique Oliver – tenorszaxofon

Sergio Wagner – trombita, szárnykürt

Paco Andreo – harsona

Szymon Mika – gitár

Olga Konkova – zongora

Danny Ziemann – bőgő



Vissza a hírekhez