JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Koncert a Víztoronyban

Tegnap este, március12-én ismét koncertre invitálta a jazzbarátokat a Campus szervezési iroda. A tél-tavasz programismertetőben a nagyszámú, számomra ismeretlen rock együttesek között szerepel havonta egy jazzkoncert is.

A tegnap esti vendég az Identified Flying Object (i.f.o.) volt, egy magyar Gyárfás Attila-dobokon, míg Alex Koo belga-japán billentyűs működött közre.

Az előzetes hírverés a „Galactic Liturgy” című lemezük bemutatóját ígérte, melyet 2017-ben egy New York-i stúdióban vettek fel.

Szerencsém volt, mert a koncert előtt sikerült beszélnem Gyárfás Attilával, és elmondása szerint erről a lemezről nem fognak játszani egyetlen számot sem. Kizárólag az adott pillanatot kívánják megjeleníteni improvizációval.

Nos, én nem akarom ismételni a napokban megjelent (jazzma.hu) Lukács Miklós méltatását az együttesről, csak néhány mondatban a tegnap esti hangulatot próbálom megjeleníteni. Ígéretüket betartották, mert egyetlen (rövid ráadások kivételével) egy monumentális kompozíciót játszottak kb. 40 percben. Feszült figyelemmel követték egymás játékát, elindultak egy nagyon halk motívummal és hatalmas ívet valósítottak meg, a végét visszavezették a kezdeti piano hangzáshoz. Érezhető volt, hogy elképzelésük a zenéről tudatos volt, hogy mi lesz a jövő zenéje, azt nem tudom megjósolni, de a magas szintű hangszertudás egyre nagyobb követelmény lesz.

Gyárfás Attila játékát más kiváló magyar zenészek társaságában is hallottam és rendkívüli alkalmazkodó képességét meg kell említeni. Szívesen látnám  saját együttesében is.

Fazekas Csaba - Hajdúszoboszló


002.jpg


003.jpg


006.jpg


008.jpg


011.jpg


013.jpg


014.jpg

Vissza a hírekhez