JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Mats Eilertsen - And Then Comes the Night

A norvég bőgős legújabb ECM lemeze.

mats-eilertsen-and-then-comes-the-night.JPG

Mats Eilertsen - And Then Comes the Night (ECM - Hangvető, 2019)

Mindig izgalmas olyan lemezt hallgatni (és véleményt írni róla), amelyen (számomra) ismeretlen muzsikusok játszanak. Az ECM Lugano-i stúdiójában egy zongorás trió tíz új szerzeményét rögzítették tavaly májusban: kettő hármuk (Fraanje/Eilertsen/Strønen), kettő Fraanje/Eilertsen, kettő Fraanje és négy Eilertsen kompozíciót. Kik ők?
Mats Eilertsen 44 éves norvég bőgős, egy önálló - és a közreműködésével több - CD-je jelent már meg ennél a kiadónál. Zenésztársai a 43 esztendős holland zongorista Harmen Fraanje és a (szintén) norvég dobos Thomas Strønen (46).

2013-ban a Mats Eilertsen Trio (ugyanebben az összetételben) "Sails Set" (Hubro Music) címmel adta ki az első albumát - az új a második. 
Ígéretesen kezdődik a lemez: azonnal álomvilágba kerülünk - kellemes dallamokkal - éppen a legjobbkor, mert "aztán jön az éjszaka"... Lassú, méltóságteljes muzsika ringatja a hallgatót - semmi izgalom, mindent elborít a jótékony homály. A valóság és a képzelet határán járunk -  megszűnik a tér és az idő - lebegünk. A folytatás is hasonló: az álmok szabadsága szól a három hangszerből - összemosódnak a realitás és az illúzió képei. Egymást követik a szebbnél szebb tételek - és az éjszaka 
árnyai sem válnak ijesztővé. Az utolsó számban visszatér a nyitó dallam változata /22 (var.)/ - keretbe foglalva a sajátos lemezt.
Modern mainstream - eredeti gondolatokkal (minimális hasonlósággal a néhai EST-hez). Kitűnő felvétel és kiadás - ami az ECM-re mindig jellemző. És egyszerűen jó hallgatni - ajánlom!

1. 22
2. Perpetum
3. Albatross
4. After the Rain
5. The Void
6. Solace
7. Sirens
8. Then Comes the Night
9. Soften
10. 22 (var.)

Harmen Fraanje - zongora
Mats Eilertsen - bőgő
Thomas Strønen - dob

Vissza a hírekhez