JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Hírek

Joey DeFrancesco - In the Key of the Universe

Pontosan két hete került forgalomba Joey DeFrancosco vadiúj CD-je.

joey-defrancesco-in-the-key-of-the-universe.jpg

Joey DeFrancesco - In the Key of the Universe (Mack Avenue)


Joey DeFrancesco egy zenei kaméleonnak tartja magát, aki bátran nyúl a számára addig ismeretlen irányzatokhoz. Pályafutását csupa nagy név kísérte, kezdve azzal, hogy felfedezője nem más, mint Miles Davis. Aztán a továbbiakban jöttek a többiek: Elvin Jones, John McLaughlin, Bob Berg, George Coleman, Randy Brecker, Bobby Hutcherson, Dave Sanborn…csak néhány név a sok közül.

Most pedig a március 1-én megjelent az új lemezén Pharoah Sanders működik közre, John Coltrane egykori zenésztársa, a spirituális megjelenés mestere. Valószínűleg nem véletlenül kapta a CD ezt a „Sanders-szerű” címet. A saját stúdió lemezt legutóbb 2003-ban készítő, 79. életévét töltő szaxofonvarázsló az utóbbi években néhány vendégszereplést elvállalt másoknál is. (David Murray, Bill Laswell, Kahil El’Zabar, Charnet Moffett)

Joey D. friss lemezén három számban is közreműködik, a címadó szerzeményben, ahol Troy Roberts szaxofonossal tandemben fújják, az „And So It Is” című dalban, aminek érdekessége, hogy a zenekarvezető trombitára vált a szokásos orgona groove-ok mellett, a harmadik pedig az ismerősen csengő „The Creator Has a Master Plan”. Ezzel a majdnem pontosan 50 évvel ezelőtt megjelent, mára már ikonikussá vált (a „Karma” LP-ről származó) kozmikus-spirituális himnusszal tetőzik a két különböző irányzatú zenész együttműködése. Nem mindennapi az sem, hogy a fél évszázaddal ezelőtt készült felvételen, és a friss felújításon is Billy Hart dobos szerepel. Erre a 11 percre Roberts bőgőre vált, az ismert rövid énekbetétet pedig – Leon Thomas távollétében – maga Sanders prezentálja.

Bár csak három számban működik közre a legendás szaxofonos, az érezhető, hogy az egész lemez hangulatát átitatja egyfajta spirituális hatás. A zenésztársakat rengeteg impulzus érte, aminek hatása jelen van akkor is, mikor a Mester maga éppen nem játszik. Joey D. remekül váltogat a Hammond, a Fender és a zongora között mindvégig megőrizve a rá jellemző stílusjegyeket.

„Imádom, hogy képes vagyok bármilyen zenei irányba elindulni, ez mostanában egy kicsit a szabadabb (free) jazz felé mozdított…de a groove még marad!


Közreműködő zenészek:

Joey DeFrancesco – orgona, billentyűsök, trombita

Pharoah Sanders – tenorszaxofon, ének

Troy Roberts – szaxofonok, bőgő

Billy Hart – dob

Sammy Figueroa – ütősök


Tracklist:

1. Inner Being

2. Vibrations in Blue

3. Awake and Blissed

4. It Swung Wide Open

5. In the Key of the Universe

6. The Creator Has a Master Plan

7. And So It Is

8. Soul Perspective

9. A Path Through the  Noise

10. Easier to Be

Vissza a hírekhez