JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Seamus Blake - Guardians of the Heart Machine

Seamus Blake első olyan önálló CD-je, amely kritikát kap (és ezt vegyék szó szerint!) nálunk!

seamus-blake-guardians-of-the-heart-machine.JPG

Seamus Blake - Guardians of the Heart Machine (Whirlwind Recordings, 2019)

Seamus Blake neve nem (teljesen) ismeretlen a JazzMa olvasói előtt - de önálló albumáról még nem olvashattak ezen a honlapon. A 48 éves Londonban született, Kanadában felnőtt, New York-ban élő szaxofonos számos, más kiadónál megjelent lemeze után ez az első a Whirlwind-nél. 
Kilenc saját alkotás, hagyományos quartet formációval. Modern mainstream - egyáltalán nem "régies" kivitelben - közel egy órában.
A "Szívgép Felügyelői" nem működtetik rosszul a masinát - de be kell vallanom, hogy néhány meghallgatás után sem igazán tetszett a zene.
Majdnem "feladtam" - aztán jött a váltás: egyszer csak eljutott hozzám Blake muzsikája. Áttört valamin, nem volt agresszív, de azért nyomult annyira, hogy fel kelljen rá figyelni.
A kezdő, címadó darab könnyen "megtalálja" a hallgatót - ha nincs is meg az (igazi) átütő erő, azért a "helyén van". Szerény véleményem szerint ez nem mondható el minden számról - de nézzük inkább a pozitívumokat. 
Például Blake - jó értelemben vett - "sokbeszédű, tekergő", érzelmektől telített, nem igazán máshoz hasonlítható szaxofon szólóit, Tixier sajátos zongora játékát és a kompozíciók "hullámzását".

A "vezér" (azt is) bemutatja, hogy kiváló a ballada-játéka: az "I'm Okay" és a "Wandering Aengus" ezt igazolja. Kellemes a "Blues for the Real Human Beings" is. 
Viszont a szaxofonos (erősen) uralja az összes darabot - nem mindig jó értelemben... "Beszélgetős-mesélő" stílusa áthatja az egész lemezt, zenésztársai csak "pillanatokat" kapnak (a legtöbbet talán Texier).

És végül Blake az utolsó számban énekel. (Hát...) 
Nem vált S. B. a kedvencemmé (pedig sok olyan van...) - de jellegzetes, "önállósulni vágyó" játéka megfogott. Érezhető, hallható, hogy nem azon az úton halad, ahol a többség. Ha valaki szeretne máshol (is) "kirándulni", nemcsak a megszokott, sokszor bejárt ösvényen - akkor ajánlom a lemezt! 

1. Guardians of the Heart Machine
2. Vaporbabe
3. Sneaky D
4. I'm Okay
5. Lanota
6. Wandering Aengus
7. Betty in Rio
8. Blues for the Real Human Beings
9. The Blasted Heath

Seamus Blake - szaxofonok, ének
Tony Tixier - zongora
Florent Nisse - bőgő
Gautier Garrigue - dob

Vissza a hírekhez