JazzMa

Friss Hírek

Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Hírek

Yonathan Avishai - Joys and Solitudes

Az izraeli zongorista-zeneszerző először "kap kritikát" tőlünk! - A szerk.

Yonathan Avishai - Joys and Solitudes (ECM/Hangvető)


„Művészkedés”

Amióta Maloschik főszerkesztő úr jóvoltából lehetőségem van kritikákat írni a JazzMa.hu részére, folyamatosan tapasztalom, hogy igen sok külföldi jazzistát még csak névről sem ismerek a jelenleg aktívak közül, pedig illene, mivel nagyszerű művészekről van szó. No meg vannak azok, akikről még szintén nem hallottam, de jobb is volt ez így...

Az izraeli-francia származású zongorista, Yonathan Avishai új albuma, a „Joys and Solitudes” pörög jelenleg lejátszómban, mely az ECM gondozásában jelent meg. A pianista Yoni Zelnik bőgőssel és Donald Kontomanou dobossal rögzítette anyagot.

Nyolc dal csendül fel a korongon; hét Avishai kompozíció, és Duke Ellington klasszikusa, a „Mood Indigo”. Azt olvastam a trió vezetőjéről, hogy -a „zenészség” mellett- pedagógusként dolgozik. Hát, saját dalain és a jazz standard interpretálásán ez hallatszik is. Pestiesen szólva, nagyon „meg akarja fejteni” a dolgokat. Azt gondolom, elegyítené a tradicionális és modern jazzt, jó adag Ravel, Debussy, és némi Bach hatással megspékelve. Minden hangján érezhető, hogy Ő bizony valami újat, egyénit, és nagyon-nagyon intellektuálisat szeretne letenni az asztalra. Szeretne...

A billentése gyönyörű, szívmelengető, de más pozitívumot sajnos nem igazán tudok elmondani. Zavaros, „dallam nélküli”, fájóan unalmas darabok követik egymást, semmitmondó improvizációkkal.

A melankólia nem összetévesztendő azzal, hogy elalszom, vagy mély depresszióba esem egy lemez hallgatása közben. Úgy tűnik, Avishai mégis keveri a fogalmakat, mert melankolikust, filozofálót akart, de egyszerűen elszomorítót sikerült alkotnia társaival egyetemben.

Élvezetet („Joy”) abszolút nem okozott a CD, a magányosság („Solitude”) érzését viszont felkeltette bennem az album, olyan tekintetben, hogy belegondoltam, vajon csak én vonzódom azokhoz a jazz muzsikákhoz, amelyekben szép, felemelő melódiákat élvezhetek...?

Muszáj lesz egy kis Bill Evans-ot füleimbe juttatnom, hogy helyrejöjjek...


Yonathan Avishai: Joys and Solitudes (ECM 2019)

1. Mood Indigo

2. Song for Anny

3. Tango

4. Joy

5. Shir Boker

6. Lya

7. When Things Fall Apart

8. Les Pianos de Brazzaville


Yonathan Avishai – zongora

Yoni Zelnik – bőgő

Donald Kontomanou – dob


Vissza a hírekhez