JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Dave Young - Lotus Blossom

A valaha élt leghíresebb kanadai bőgős újdonsága! - A szerk.

dave-young-lotus-blossom.jpg

Dave Young - Lotus Blossom (Modica)


Nemrégiben jelent meg az 1940-ben született nagyszerű és elismert kanadai bőgős, Dave Young legújabb lemeze "Lotus Blossom" címmel. A Toronto-ban élő muzsikus hosszú pályafutása során olyan jazz nagyságokkal játszott együtt, mint Oscar Peterson, Kenny Barron, vagy Tommy Flanagan. Hazájában igazi ikonnak számít a jazz műfajában. Sokoldalúságát mutatja, hogy szimfonikus zenekarokban is játszott.

A lemezt elindítva nagyon kellemes érzés szállja meg a hallgatót. A címadó "Lotus Blossom", Billy Strayhorn szép szerzeményét olyan törékeny, intim módón interpretálja a zongorista és hozzá csatlakozva a bőgős és dobos is, hogy a zene rögtön beszippantja az embert, megragadja a figyelmét. Már tudom: ez egy jó lemez lesz!

Az igen egyszerű, de ízléses papír lemeztokra pillantva kiderül, hogy a zongoránál a kanadai jazz egyik legnagyobb személyisége, Renee Rosnes ül - legalábbis a lemez első két számában. Briliáns játéka, hangmegformálása rendkívül finom, már-már érzéki. Zenésztársai csodásan kísérik.

A lemezen érződik: ezeknek a művészeknek már nem kell bizonyítania semmit. Letisztult, minden sallangtól és erőlködéstől mentes örömmuzsikálást rögzítettek a stúdióban.

Young új albuma ismert, ismertebb és kevésbé ismert jazz standard-eket tartalmaz. A lemezborítón található információkból az is kiderül, milyen körülmények között született a felvétel. A történet egyszerre prózai és vicces: Dave Young előző lemezének, a JUNO-díjra jelölt "One Way Up" rögzítésekor nagyon jól haladtak a munkával, ezért még sok idejük maradt a stúdióban. Úgy határoztak, kihasználják a lehetőséget: felvesznek pár standard-et, hátha jó lesz valamire, talán ki is adják egyszer!

A különböző track-ek szinte mindegyikét más hangszer-összeállítással vettek fel, annak megfelelően, kinek kellett elmennie a stúdióból, vagy ki volt az a zenész, aki a gyorsan reagált a telefonhívásra: "Fel kéne venni egy-két számot, gyere!"

A távozó Rosnes helyét Bernie Senensky vette át a zongoránál, de amíg meg nem érkezett, addig trióban vettek fel két nótát a gitáros Reg Schwager-rel.

A különböző felállások természetesen más hangképet eredményeznek, de Senenesky Rosnes-től teljesen eltérő stílusa is a lemez heterogénségét erősíti, amelyben Dave Young kiváló bőgőjátéka és Terry Clark stílusos és élvezetes dobolása jelentik az állandóságot.

A "Lotus Blossom" egy rendkívül jól hallgatható, vérbeli jazz-lemez, amely igazi élvezetet jelent a jazz rajongói számára, de akár baráti beszélgetések háttérzenéjeként is el tudom képzelni. Nem akar óriási művészeti alkotássá válni, újat alkotni, de a zenészek játéka, művészi megközelítése a legnagyobb elismerést érdemli.

Aki igazi, felszabadult örömzenét akar hallgatni, szívesen ajánlom ezt az alkotást!


Dave Young: Lotus Blossom - Modica Music 2019


1. Lotus Blossom (Billy Strayhorn)

2. Modinha (Antonia Carlos Jobim)

3. Red Cross (Charlie Parker)

4. Fried Bananas (Dexter Gordon)

5. Bolivia (Cedar Walton)

6. I Thought about You (Jimmy Van Hensen)

7. Softly as in the Morning Sunrise (Sigmund Romberg)


Dave Young - bőgő

Renee Rosnes - zongora (1, 2)

Reg Schwager - gitár (2, 3, 4, 5)

Terry Clarck - dob

Bernie Senensky - zongora (5, 6)

Kevin Turcotte - trombita (7)

Perry White - tenorszaxofon (7)

Vissza a hírekhez