JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

20 éve történt (1999) – Kollmann Gábor

1999. május 14-én volt az Ablakos Lakatos Dezső Jazz Szaxofon Tehetségkutató Verseny döntője a Márványteremben. Ezzel kapcsolatban mind a hét döntőbe jutott versenyzőnek (ilyen sorrendben játszottak és ilyen helyezéseket értek el: Zana Zoltán - I. helyezett, Kollmann Gábor - III. helyezett, Klemm Ádám – Legjobb határon túli magyar, Hangya Nagy József – II. helyezett, Bunford Gábor – Legjobb határon túli magyar, Weisz Gábor, Bacsó Kristóf – I. helyezett) az alábbi kérdéseket teszem fel:

kollmann-gabor.jpg


1) Pont 20 éve történt... Emlékszel még valamire?

Akkoriban rengeteg koncert volt a Rádió Márványtermében, de ez a verseny egy örök emlék maradt nekem.

Nagyon jó barátságban voltunk akkor, fiatal szaxofonosok, sokat voltunk együtt a versenyen kívül is, voltak közös munkák és alkalmak, amikor hosszú időt töltöttünk együtt. Azóta is van, akivel rendszeresen találkozom, és együtt dolgozunk.

2) A zsűriben olyan nagy nevek ültek, mint Szakcsi Lakatos Béla, Borbély Mihály, Dresch Mihály, Csider Károly, Csányi Attila. Kb. 1 méterre ültek Tőled. Nem frusztrált ez?

Egyrészről volt, akit már ismertem, másrészt annyira a zenére koncentráltam, hogy ott abban a pillanatban nem érzékeltem.

Amúgy pedig sehol nem volt egy jazz tanszéki bemutatóhoz képest :)


3) Miket játszottál a döntőben és ki működött közre? I mean, ki volt a zongorista, a bőgős és a dobos?

Kőszegi Imre dobolt, úgy emlékszem Oláh „Cumó” Árpád zongorázott és Egri János bőgőzött. Lehet, hogy már nem emlékszem mindenre.

Azt tudom, hogy nyáron a Sziget Fesztiválon ifj. Szakcsi Lakatos Béla, Egri János és Lakatos Pecek Géza volt a kísérő trió.

Óriási élmény volt Gézával játszani, soha nem fogom elfelejteni!

4) Miután lejátszottad a két számot, mit éreztél, hogyan sikerült?

Egy dolgot félreértelmeztem, a „Lover Man”-hez kellett volna szabad improvizációt játszani intrónak, de én a gyors számom előtt játszottam kadenciát, ami szerintem a „You and the Night and the Music” volt. Előző éjjel játszottam Miskolcon, hajnalban értem haza, ezt egy kicsit megbántam utólag, nem voltam nagyon fitt :) Szóval lehetett volna jobb, de persze nem sokkal.

5) Miután kihirdették az eredményt, milyen érzéseid voltak?

Nagyon örültem, hogy kaptam helyezést! Akkor volt 5 éve, hogy jazzt tanultam. Nagyon jó érzés volt, hogy egy ilyen nehéz mezőnyben helyezést tudtam elérni!

6) Volt a helyezésednek valami jutalma?

Ez picit kellemetlenül alakult. CD-ket kaptam volna egy üzlettől, de nem érkeztek meg a versenyre. Robi, te szedted össze a neked a rádióba küldött külföldi CD-kből az ajándékcsomagomat.

Emlékszem, volt benne egy trió: ütős, szintetizátor és basszus szaxofon!

Azóta sem hallottam sehol ilyen zenét! A másik nyeremény egy koncert volt a Sziget Fesztiválon.

7) Így 20 év távlatából mit gondolsz, volt ez a verseny valamilyen hatással a későbbi pályafutásodra?

Mindenképpen megerősített abban, hogy ne hagyjam abba. Legyek kitartó és merjek tervezni.

Sok minden játszott közre abban, hogy a jazz zenét választottam hivatásomnak, az biztos, hogy az egyik ez a verseny volt.

8) Az idén augusztusban a Debreceni Jazz Napokon ünnepeljük a 20. évfordulót. Remélem, el tudsz jönni…

Nagyon nagy örömmel! Jelenleg egy quintet-et üzemeltetek a saját nevem alatt. Bér Zsolt, Csanyi Zoltán, Hárs Viktor és Sramkó János támogatják önzetlenül törekvéseimet. A legnagyobb zenei élmény számomra a jazz quintet, sextet formáció. Boldog vagyok, hogy van egy ilyen saját formációm!

Vissza a hírekhez