JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Hírek

Preston Glasgow Lowe - Something about Rainbows

A londoni gitárős-zeneszerző David Preston új CD-je! - A szerk.

preston-glasgow-lowe-something-about-rainbows.jpg

Preston Glasgow Lowe - Something about Rainbows (Whirlwind Recordings 2018)


Nagyon izgalmas lemez, számomra az utóbbi időkben hallgatott gitáros triók közül a leginkább figyelemre méltó album. Már az esztétikus lemezborító, design is azt súgja, hogy ez jó lesz. A grafikusok, fotósok jó munkát végeztek.

Hétpróbás zenészekről van szó. A csapat négy év turnét követően rögzítette második lemezét. A gitáros David Preston játszott többek között David Letterman műsoraiban, zenélt világsztárok mögött (pl. Justin Timberlake produkcióiban) és egy folk/rock/country zenekar oszlopos tagja is. Az albumon azonban modern jazzt játszik, többnyire saját szerzeményeit – a legmagasabb szinten.

A dobos Laurie Lowe intuitív játékát hallhatjuk például Nicolas Meier és Andy Sheppard lemezein, csakúgy, mint Kevin Glasgow basszusgitárost is.

Az angol trió hallhatóan előtérbe helyezi a ritmust – nagyon meghatározó a dalok szerkezetében, építkezésében, a témák kidolgozásában és a szólókban is. Továbbá tökéletes összhang, összjáték jellemző a csapatra. A szólók elsősorban nem előretolt önmegvalósításként gazdagítják a dalokat, amíg a többiek szépen, fegyelmezetten kísérnek, hanem felfokozott párbeszédként jelennek meg a zenében. Mindenki játéka folyamatosan hatással van mindenkire, mintha egy lebilincselő filmet néznék.

David Preston gitárjátéka nagyon tartalmas. Metheny világára jellemző hömpölygés, finom megszólalás, nagy hangközök és húsbavágó mondanivaló, feszes, ritmikus zene jellemzi. Nagyon jól szól a hangszer a kezében, gondosan beállított reverb, delay ad teret a gitárnak. Torzított hangszínt is hallhatunk: az overdrive hangzás, chorus effekttel jól hat a basszusgitáros rock jellegű dalaiban. John McLaughlin, Charles Altura világa ugrott be elsőre.

Hallhatunk ötletes témát páratlan ütemmutatóval ugyanúgy, mint négynegyedes dalt, ahol a dobos szépen forgatja, körbejárja a témát. Laurie Lowe játéka, hangszínei lélegzetelállítóak. Kevin Glasgow olykor szépen felrakott harmóniákkal dúsítja hathúros basszusgitárján a jól átgondolt groove alapokat.

A trió mindhárom tagja egyenlő arányban, erős egyéniségként járul a végleges hangzáshoz, a dalok megszólalásához, az együttes hangszínéhez. Modern jazz lemez, jó számokkal, nagyon jó zenészekkel, több mint ötletes fordulatokkal. Hallgasd meg!


David Preston – gitár

Kevin Glasgow – basszusgitár

Laurie Lowe – dob

Vissza a hírekhez