JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – József2024. március 19.
Kis hírek – friss hírek2024. március 19.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Exkluzív interjú az idei Pernye András-díjas Halper Lászlóval

Halper Lacival viszonylag későn, 1995-ben ismerkedtem meg.

benedek-gabor-fotoja.jpg

Fotó: Benedek Gábor


1) Mikor és hol születtél?

1966. december 12-én születtem Budapesten, Angyalföldön. Angyalföldet azért említettem meg, mert itt született Radics Béla és Tátrai Tibor is. Tátrai Tibor, aki az egyik nagy kedvencem, sráckorom óta nagyon szeretem a játékát…


2) Milyen zeneiskolákban tanultál?

Gyerekkoromban a Dózsa György úti Zenetagozatos Általános iskolába jártam. Elsőtől 15 éves koromig hegedülni tanultam. Első tanárom Bécsi Gizella volt, aki akkor a főiskolán tanított, de látott bennem tehetséget és ezért kivételt tett, ezért elvállalta a tanításomat. Nagyon szerettem tanulni tőle. Később Lányi Margittól is tanultam hegedülni, aki egy nagyon jó nevű tanár volt akkoriban. A következő fontos állomás tinédzser koromban a Postás Zeneiskola volt, ahol már gitározni tanultam. Ott először Horányi Sándortól, majd Politisz Dimitrisztől tanultam. 1986-ban Tóth Gyula lett a tanárom. Neki nagyon sokat köszönhetek, rengeteget tanultam tőle és ő készített fel a Jazztanszak felvételire. A jazztanszakon Babos Gyula növendéke voltam, aki az egyik legmeghatározóbb mesterem volt az életemben.  A jazztanszak után Bécsben, egy amerikai iskolában – az American Institute of Music-ban folytattam tanulmányimat. Ott egy kiváló gitáros Les Wise volt a tanárom.


3) Kikkel játszottál eddig?

A jazztanszak vége felé Kőszegi Imre hívott el a zenekarába, ami nagyon nagy öröm és hatalmas megtiszteltetés volt. Aztán az amerikai suliban bekerültem az ottani basszusgitár tanár – Angus Thomas zenekarába. Tőle is rengeteget tanultam, hiszen ő korábban olyan hatalmas muzsikusokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Buddy Miles és Johm Mayall. 2000-től két évig Deák Bill Gyula zenekarában gitároztam, ami számomra egy nagyon érdekes zenei kaland volt, hiszen az egy más stílusú zenekar volt, mint amikben addig játszottam.  2012-ben a MÜPÁ-ban az akkori zenekarommal - a Band of Gypsys Reincarnation-nel - egy koncerttel ünnepeltük meg Jimi Hendrix 70. születésnapját. Ezen a koncerten az az óriási öröm ért, hogy megvalósult életem legnagyobb álma, és együtt játszhattam Steve Gadd-del. Az ő plakátja 21 éves korom óta díszíti a szobám falát, most már az aláírásával. Az külön öröm volt, hogy ezen a koncerten Eddie Gomez bőgőzött. A kvartett negyedik tagja az egyik legjobb barátom Fekete István volt. Ugyancsak a MÜPÁ-ban 2016-ben – részben az 50. születésnapom megünnepléseként – Randy Brecker-rel játszhattam együtt.


4) Mikor és hol kezdtél rádiózni? Ez meddig tartott?

2002-ben kezdtem rádiózni a Rádió C-ben.  A „Zenészlegendák” című sorozat ötletével kerestem meg őket, amiből aztán több, mint 100 részt készítettem.  E mellett természetesen több sorozatom is volt abban a rádióban. A Rádió C sajnos 2009-ben megszűnt.


5) Utána volt másik rádió, ahol folytattad?

2012 májusa óta a Klubrádióban van vasárnap esténként egy jazzműsorom JazzTest címmel.


6) Mikor és hány könyved jelent meg eddig?

2004-ben jelent meg az első „Zenészlegendák” című könyvem. Ebben és a későbbi hasonló címmel megjelent könyveimben az interjúim bővített változatai olvashatóak. 2012-ban jelent meg a FROKK gondozásában az előbb említett könyv bővített kiadása, aminek a terjedelme több mint duplája volt az elsőnek. 2013-ban jelent meg a Zenészlegendák II című könyvem, amiben a Rákfogó, valamint a Kis Rákfogó együttesekben valaha játszó zenészek meséltek életükről, pályafutásukról. A 2014-ben kiadott Zenészlegendák III-ban, a magyar rock zenészek első generációjához tartozó muzsikusokkal készült interjúim olvashatóak.


7) Mi van még a tarsolyodban?

Jelenleg az új zenekarom a - Halper Quintet – „Blues from Angelland” című lemezén dolgozom, amin a saját kompozícióim lesznek hallhatóak. Nagyon szeretem ezt a formációt, kiváló muzsikusokkal játszom benne együtt – Kollmann Gábor szaxofon, Fekete István trombita, Sramkó János dob, és Kosztyu Zsolt basszusgitár. Terveim szerint több vendégművész is szerepel majd a CD-n.


8) Zenészként mikor és hol láthat legközelebb a közönség?

Legközelebb április 30-án a jazz világnapján fogunk játszani a Halper-Hendrix Experiment-tel az iF Jazz Cafe-ban. Már több éves hagyomány, hogy azt a jeles napot ott ünnepeljük. A koncert érdekessége lesz, hogy a gitár mellett az általam készített elektromos oudon is játszom majd.


mjszlogo.jpg

Vissza a hírekhez