JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

A Gáspár Károly Trió a Sikk Klubban

Csütörtök este a JazzKarcból elindult Gáspár Károly és meg sem állt a debreceni Sikk Klub zongorájáig. De nem jött egyedül, magával hozta két hű társát, Horváth Balázst (bőgő) és Varga Bendegúzt. (dob). Ők már többször játszottak a Sikk Klubban, de Gáspár Károlynak ez volt az első fellépése, és remélhetőleg nem az utolsó. A Debreceni Jazz Napokon már többször járt és az idei fesztiválra is kapott meghívást.

Jó hangulatban érkeztek és hangolták be a hangszereket. Előre lehetett érezni, hogy ígéretes koncert elé nézünk. A koncert kezdetén Gáspár Károly elmondta vázlatokban, hogy hogyan fogja felépíteni a koncertet, de mellékesen megjegyezte, hogy ez rendszerint változni szokott. Előző lemezük az „Outsider”, és a márciusban megjelent „Salvation” anyagából is fognak elhangzani szerzemények.

Az első dal a mindenki által jól ismert Richard Rodgers szerzemény, a „My Funny Valentine” volt. A jazzirodalom egyik legszebb balladája felemelő, érzelmes hangulatot árasztott. Befejezését úgy oldotta, hogy átvezette Duke Ellington „Things Ain’t What They Used to Be” című kompozícióba, ami igazi lüktetést és erőteljes ritmust árasztott. Ezután két saját szerzemény hangzott el, „Tudnod kell” és  „Rumbling Heart” címmel. Bob Haggard „Whats News?” c. szerzeményét is átvezetéssel fejezte be a közismert Churchil keringőbe, a „Someday My Prince Will Come”-ba. Jerome Kern „I Fall in Love too Easily” c. népszerű témája után tartottak egy rövid kis szünetet.

Szünet után egy Dave Brubeck szám következett, elmondásuk szerint kezdetben nem kedvelték a szerzőt, de később rájöttek, hogy bizony igen értékes zeneszerzővel állnak szemben. (Csak egy rövid megjegyzés: a Dave Brubeck Quartet „Take Five” c. számát minden stílusban feldolgozták az elmúlt 60 évben!) A szám címe „In Your Own Sweet Way”, melyet a még ismertebb Ray Henderson „Bye Bye Blackbird” követte. Carl Fischer-Bill Carey „You’ve Changed” c. dalát (Bllie holiday) a „Stella by Starlight” című örökzöld jazz melódia követte. A koncert zárásaként két Thelonious Monk szerzemény hangzott el, a „Round Midnight” és a „Straight, No Chaser”. Horváth Balázs és Varga Bendegúz szólói a helyén voltak, és magas szintű kíséretet mutattak be.

Jól éreztük magunkat és sokan voltunk, de lehettünk volna többen is…

És végül a régi szlogen, nincs jobb az élő zenénél.

Fazekas Csaba-Hajdúszoboszló


gaspar-k-0.jpg


gaspar-k-001.jpg


gaspar-k-004.jpg


gaspar-k-005.jpg


gaspar-k-006.jpg


gaspar-k-010.jpg


gaspar-k-017.jpg

Vissza a hírekhez