JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Exkluzív interjú a FSCO vezetőjével, Nagy Jánossal

Jancsát az 1990-es évek első felében a jazz főiskolás tanszaki vizsgákon ismertem meg. Ennek már több mint negyedszázada.

nagy-janos.jpg


1) Az idén 15 éves a Free Style Chamber Orchestra. Egyáltalán hogy jutott eszedbe 2004-ben, hogy létre hozd ezt a különböző műfajokat egyesítő soktagú zenekart?

Egyre több olyan zenei gondolatom volt, ami ilyen típusú hangszerelést igényelt. Voltak próbálkozások meglévő klasszikus kamarazenekarokkal, de mindig maradt némi hiányérzet bennem az előadás terén, így Pálhegyi Máté barátommal arra jutottunk, létre hozunk egy olyan zenekart, amelyik a mi ízlésünknek megfelelően és általunk elvárt színvonalon adja elő a darabokat.


2) Arra még emlékszel, hogy hol léptetek fel először?

A Barabás Villában volt az első fellépésünk.


3) Az első felállásban kik voltak a tagok?

Az első formációban huszonketten voltunk, eleinte sok tagcsere volt, nem emlékszem mindenkire. Viszont a jelenlegi felállásban vannak olyan muzsikusok, akik a kezdetektől ott vannak, és akik nélkül nem igazán tudnám elképzelni a zenekart. Ilyen Csonka Gábor hegedűn, Haraszti Krisztina brácsán, Blaskó Mihály fagotton, Zsemlye Sándor szaxofonon, Frankie Lato hegedűn.


4) Mikor jelent meg az első CD-tek és mi volt a címe?

2006-ban jelent meg, „Pop Music” volt a címe. A European Mantra-tól a „Pop Music” című számot is játszottuk a lemezen, Borlai Gergő és Lukács Peta vendégeskedésével, ez lett a címadó dal is.


5) Meddig szerepeltetek és addig hány koncertetek volt?

2012-ig folyamatosan, nem számoltam a koncerteket, sok hazai és külföldi fesztiválon játszottunk. A külföldiek közül talán a pozsonyi és a drezdai jazz fesztivál emelkedik ki.


6) Sok-sok évi szünet után most hogy-hogy eszedbe jutott, hogy épp ideje felébredni a Csipke Rózsika álomból? Komponáltál új zenéket?

A szünet közben alkalomszerűen egy-egy kisfilmhez adott zenét az együttes, tehát nem volt teljes csend, de más típusú zenék felé mozdultam.

Tavaly határoztam el, hogy újra elkezdünk koncertezni is. Megkerestem Pálhegyi Mátét, aki jelenleg Bécsben él és megbeszéltük, folytatjuk, ahol abbahagytuk. Időközben Máté annyira elfoglalt lett, hogy végül nélküle indultunk el.


7) Kik az új formáció tagjai?

Ahogy fentebb említettem az alapító tagok közül Csonka Gábor, Haraszti Krisztina, Blaskó Mihály, Frankie Lato, Zsemlye Sándor.  Berdisz Tamás (dob), Kézdy Luca (hegedű), Mogyoró Kornél (ütőhangszerek) szintén játszottak már az együttesben. Pálhegyi Máté helyét Pozsár Eszter vette át fuvolán. Új tagjaink pedig Gordon Teodóra (klarinét), Pribay Valéria (cselló) és Frey György (basszusgitár). Van még egy régi-új tagunk, aki nélkül jobban izgulnék, Kraft Tamás, ő a hangmérnökünk. Velünk van nem csak a koncerteken, hanem a próbákon is, így nagy nyugalommal vágunk bele a koncertekbe. Egy ilyen nagy létszámú zenekarnál ez nagyon fontos.


jancsa-01-v2.jpg


8) Lesz új CD?

Sok tervünk van, ezek közt természetesen szerepel egy új album is.


9) Erre a jubileumi évre hány koncertet tervezel?

Minél több helyen tervezzük jubileumi koncertünket az országban.


10) Hol és mikor indul a turné?

Április 22-én, 19:30-kor a Várkert Bazárban lépünk fel, a koncerten az együttes vendége lesz Kubinyi Júlia népdalénekes, Szokolay Dongó Balázs népi fúvóshangszereken és ifj. Szerényi Béla tekerőn, aki megmutatja nekünk, szólhat be-bop ezen a népi hangszeren is.

Műsorunkon régebbi repertoárunkból is játszunk mai igényeinkhez hangszerelve, Vasvári Pállal közösen írt darabjainkból is elhangzik egy pár.

Lesz egy ősbemutató, Nagy Ábel Márton - aki jelenleg Bécsben a MUK-on másodikos zeneszerző - erre a zenekarra hangszerelt művét játsszuk.

Vissza a hírekhez