JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

VÉGRE ITTHON!

A Budapest Jazz Club programjainak szertartásos böngészése során egyből csupa nagybetűvel írtam naptáramba a Harmónia Jazzműhely múlthét pénteki koncertnapját, a Pocsai Kriszta Quartet fellépését. Ahogy az eseményre kattintva az énekesnő új, saját kvartettjének névsora is megjelent, bejegyzésemet felkiáltójelekkel is kiemeltem, ugyanis az ajánlóban közétettek szerint Tóth Viktor szaxofonozik, Orbán György bőgőzik és Hodek Dávid dobol a zenekarban. Hoppá, gondoltam magamban, ez igazi sztárcsapat, de megszólalt bennem a sportrajongó, vajon a markáns egyéniségű, „támadó” jazzt játszó Tóth-Hodek páros beállításával hogy alakul majd a csapat játékstílusa. A sok kérdőjel közül egy már a koncert előtt megoldódott, Kriszta Facebook üzenetében közölte ismerőseivel, hogy Hodek Dávid végül nem tud részt venni ezen a koncerten, és a gitáros ifj. Tóth István lesz a kvartett negyedik tagja. Újabb kérdőjel, és felkiáltó jel egyben. A válaszokat szerencsére a koncerten megkaptam.

Kriszta a felkonferálás alatt már beavatott a „titkokba”. Elmondta, amikor a Harmónia Jazzműhely felkérte erre a napra, még nem volt saját zenekara. A szervezésbe belekezdve, Orbán Gyuri volt az első, aki eszébe jutott. Szakcsi Lakatos Béla Krisztával készült, Tomsits Rudolf emlékének ajánlott, „But Beautiful” című, 2004-ben megjelent balladalemezén is ő bőgőzött, Pecek Lakatos András és a lemez megjelenése előtt elhunyt trombitás társaságában. Mint kiderült számomra, Tóth Viktorral is együtt játszott már vagy két évtizede, és azóta is tart a barátság. Kriszta, ha teheti, látogatja Viktor koncertjeit, és ott ragadta meg Hodek Dávid dobolása is. A Szlovákia-New York tengely között gyakorta ingázó Dávid még időben jelezte, hogy a kiírt időpontban nem tud részt venni az eseményen, így Kriszta elkezdte hívogatni dobos ismerőseit, akik közül ezen a napon senki nem ért rá. Újabb fordulat, így aztán az éppen ráérő gitáros, és basszusgitáron is kiválóan játszó ifj. Tóth Istvánnak küldött meghívót. Hozzátette, hogy így szerencsére nem kell a zongorához ülnie, azaz általam hozzátéve, nem kell a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában klasszikus zongora szakon tanultakat felhasználnia, maradhat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszékén jazzének szakon szerzett, azóta tanárian művelt ismereteinél. A kérdőjelek egy része pipát kapott, következett a zenekar bemutatása, tehát Tóth Viktor altszaxofonon, ifj. Tóth István gitáron, és Orbán György bőgőn játszott Pocsai Krisztával.


01-10.jpg


02-11.jpg


03-11.jpg


04-10.jpg


05-10.jpg


Azért a pénteki koncert előtt eljátszottam a gondolattal, hogy szaxofonozott volna Ella Fiztgerald kísérőzenekarában Ornette Coleman. Természetesen tudtam, hogy a többnyire saját útját járó Tóth Viktor rendkívül sokoldalú muzsikus, és a füleket még nem halott zenékre inspiráló formációival egyre szélesebb körben szerzett elismerést. Legutóbb a MOMkult-ban Mahasimbadavi Players nevű zenekarával a tavaly december közepe táján megjelent, „LAMU” című új albumát mutatta be. A szombathelyi Lamantin Jazz Fesztiválon adott három kirobbanóan sikeres koncert felvételéből válogatott, pozitív kisugárzású, lehengerlő erejű zene, függetlenül attól, ki hogyan közelítette meg eddig a jazzt, az ütemes vastapsból ítélve magával sodorta a csaknem 800 fős, teltházas közönséget, én pedig elgondolkoztam a rétegzene fogalmán. Ha valaki olvasóim közül aggódott volna felzaklatott lelkiállapotomért, megnyugtatásul közlöm, a koncert első hangjaiból választ kaptam további kérdéseimre.

Kriszta ugyanis nem kísérőzenekarként képzelte el zenekarát, a szokásos „sideman” szerepkört adva a kvartett tagjainak. Ez a kvartett négy egyenrangú muzsikusból állt, amelyben Kriszta az ének hangszeren játszott. A koncerten elhangzott dalok többségét a 2011-ben „Home at Last” címmel megjelent első önálló előadói-szerzői lemezéről válogatta. A lemezen annakidején egy sokszínű pillanatfelvételt, életére jellemző érzelmeket, gondolatokat rögzített 2009 nyaráról és 2010 tavaszáról. Saját szerzeményeihez angol nyelven írta a verseket, találhatunk közöttük swinges, groove-os, latinos, páratlan ritmusú dalokat, balladát, valamint általa megzenésített spanyol verseket is. Mint elmondta, ez az időszak sok boldogságot hozott életébe, megtalálta párját, megtalálták első közös otthonukat és a férjével, Frey György basszusgitárossal közösen írt címadó dal stúdiómunkálatai alatt már szíve alatt hordta első gyermeküket. A lemez elkészült, Krisztának kislánya született, és egy időre visszavonult a koncertezéstől, anyaként megadva mindent, amire egy újszülöttnek szüksége van. A lemezbemutató koncertek elmaradtak, így az anyag nem vált szélesebb körben ismertté, nem futott ki. Ez az időszak aztán kitolódott, mert közben a második lány is megszületett, és ő is anyai védőszárnyak alatt cseperedhetett fel. Bár Kriszta szerencsére visszatért a színpadra, a lemez szép csendben feledésbe merült. A Bágyi Balázs New Quartet-tel felvett Shakespeare és Ella album igazán nagyot szólt, a Tzumo alapította SoLaTi is sikert hozott, és feledhetetlenek az Elek István zenekarával, vagy éppen Szakcsi Lakatos Bélával duóban adott koncertjei is. Ezeken az albumokon, koncerteken azonban mindig szerepelt neve előtt a „featuring” szó, vagy a SoLaTi esetében az együttes tagjaként lett felsorolva. A „Home at Last” számaiból így is egy-kettő alkalmanként műsorba került, de most végre egy koncerten hallhattuk az egész anyagot, ráadásul napra készen hangszerelve. Ahogy Kriszta bevezetőjében elmondta, szerzeményei zenei megfogalmazása az elmúlt évek során formálódott és valószínűleg a jövőben is változni fog. A péntek esti koncerten a jó nyolc évvel ezelőtti hangulatokat, élete mostani időszakára jellemző érzelmekkel, gondolatokkal fogalmazta meg, ahogy immár kétgyerekes anyaként, ünnepelt, visszatért énekesnőként látja az őt körülvevő világot. Kriszta a korabeli érzelmeit hűen őrző dalokat, a világ felpörgött változásait tükrözve kortárs zenei nyelven szólaltatta meg.

Az első számban kezdtem kapizsgálni, de már a másodikban végképp rájöttem, az első ránézésre furcsának tűnő összeállítás zseniális húzásnak bizonyult. Tóth Viktor nagyon ráérzett a Kriszta vázolta hangulatokra, így az eredeti ihlet megőrződött, csak éppen ma használt „szavakkal” lett közvetítve. Kriszta végig remek impulzusokat adott társainak, és Viktor is sokszor szemkontaktussal adott bíztatást a zenekarba eredetileg nem tervezett ifj. Tóth Istvánnak. A gitáros érezve a társak bizalmát egyre bátrabban, felszabadultabban játszott, és virtuóz szólói után már a közönség tapsban kifejezett rokonszenvét is tapasztalhatta. Orbán Gyuri dobos nélkül hatványozottan vált a zenekar motorjává, de közben félelmetes szólóival mindenkit elkápráztatott. A zenélés öröme látszott az arcokon, és ez az öröm átsugárzott a közönségre is. Természetesen a „Home at Last” körülbelül háromnegyedórányi anyaga fel lett dúsítva Kriszta kedvenc, de a lemez hangulatához jól simuló standard számaival. Közülük nagy örömömre az én egyik nagy kedvencem is, Jon Hendricks Getz szaxofonszólójából írt dögös blues száma is elhangzott, amely most is a megszokott ovációt váltotta ki. Végül is a 2011-ben Cseke Gábor (zongora), Barcza Horváth József (bőgő), és az emlékezetünkben örökre megőrzött Mohay András (dob) közreműködésével kiadott lemez számairól bebizonyosodott, hogy időt állók. A „Really Tricky”, a „The Thought of Your Belly”, a „Longing for You, Roots or Wings”, a „Responsibility”, valamint a Kriszta szerint felújítandott szövegű „Chrystal Chandelier” mellett Carlos Castaneda, Ruben Darío, és Miguel de Unamuno verseire írt „Camino con Corazon”, „Lo Fatal”, „La Vida”, no és persze a címadó, „Home at Last” ma is izgalmas élményt nyújt.


06-10.jpg


07-10.jpg


08-10.jpg


09-9.jpg


10-7.jpg


A „Home at Last” jelentése „Végre itthon”. Pocsai Kriszta visszatérése után saját zenekarával is sikert aratott, hazaérkezett. Kívánhat-e a honi jazzrajongó ennél többet! Talán csak az egykor újból összeállt Illés zenekar legendás koncertje végén lemezen is rögzített bekiabált mondatot tudom ismételni, maradjatok együtt! Hozzátéve, akár Dáviddal, akár nélküle, de ifj. Tóth Pisti maradjon!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez