JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. augusztus 18.
MESTERHÁRMAS2019. augusztus 18.
Borbély Mihály: Grenadilla2019. augusztus 15.
Stég színpad, 4. nap2019. augusztus 05.
Minden jó, ha jó a vége2019. augusztus 05.
Szombat a Stégen2019. augusztus 04.
Küzdelem az elemekkel2019. augusztus 04.
Szaxofon reflektorfényben2019. augusztus 04.
A szaxofon mesterei 2019. augusztus 03.
„Játszani is engedd..”2019. augusztus 02.

Hírek

Élőben komponálni - Benkő Róbert 70! (Exkluzív interjú - 2. rész)

Születésnapi beszélgetés a Dresch Quartet egykori, és a Grencsó társulások jelenlegi bőgősével egy belvárosi étteremben. Hihetetlen, hogy április 23-án már betöltötte a hetvenedik életévét! A riport második, befejező része következik.


Születésnapi beszélgetés a Dresch Quartet egykori, és a Grencsó  társulások jelenlegi bőgősével egy belvárosi étteremben. Hihetetlen, hogy április 23-án már betöltötte a hetvenedik életévét! A riport második, befejező része következik.


benko1.JPG


NS: Tanítottál is?

BR: Csak félállásban. Közben bejártuk Európa "összes" jazz fesztiválját - nem a mainstream-eket - Montreux-ben például nem voltunk, hanem főleg Németországban.


NS: Azért én Montreux-ben hallottam Ornette Coleman-t...

BR: Archie Shepp is játszott ott...


NS: Követed a mai jazzt?

BR: Főleg azokat, akik a mi vonalunkon vannak, mondjuk északon.


NS: Norvégia, Svédország, Gustafsson.

BR: Például. A The Thing, vagy az AALY Trio.


NS: És a legnagyobbak: Brötzmann, Vandermark?

BR: Ma már nem figyelem őket folyamatosan. Egy darabig gyűjtöttem a lemezeket, de mostanában futószalagon gyártják...NS: Előfordul, hogy bemész a boltba és veszel egy CD-t?

BR: Nagyon ritkán.


NS: Mindennapos zenehallgató vagy?

BR: Nem. "Rohamszerűen" jön rám, van, hogy kifejezetten odafigyelek, máskor meg teszek-veszek közben.


NS: Minden nap gyakorolsz?

BR: Igen, valamennyit. Amikor "bekattan" - akkor egész nap!


NS: Fellépések?

BR: Változó. Mostanában színházban is játszom, az Örkényben, Mohácsi János rendezésében a "Patika" című Szép Ernő darabban.


benko2.JPG


NS: Láttad annak idején Darvassal a "Nagybőgőt"?

BR: Persze! A nagybőgő a kudarcélmények kimeríthetetlen tárháza!


NS: Haragudtál valaha is a hangszeredre?

BR: Olyannyira, hogy egyszer odavágtam (ezt más szóval is mondta...) a zongorához! Amikor tanulsz - iszonyatos kudarcok érnek: ha valami "beakad", vagy rosszul csinálod, akkor egyszerűen nem tudsz kimászni belőle! Utána rohanhattam egy hangszerészhez, hogy csinálja már meg.

1985 óta egy másik, nagyjából száz éves cseh bőgő tulajdonosa vagyok. Már "be van játszva" - mondhatnám úgy, hogy: "na, most neked szépen kell rezegned"!


NS: Fiatal magyar bőgősök?

BR: Például Hock Ernő és Szandai Matyi. Utóbbinak mondtam, hogy menjen a klasszikus tanszakra - aztán nagyon gyorsan fejlődött és megmaradt a kreativitása is. Egy ideje Franciaországban él. Egyébként a klasszikus zenészek felől van egy fal a jazz irányába, holott azimprovizáció magasabb szintű művészet, mint "lejátszani" valamit. Nem becsülöm le a komolyzenészeket (sőt!), de ők úgy tekintik, hogy kottából játszani az magasabb rendű dolog. Pedig nem! A jazz tanszakról jobbnál jobb muzsikusok jönnek ki.


NS: És az egyéniség?

BR: Nem tudom... Nagyon jó lehet valaki, de, ha olyan, mint Bill Evans, akkor... Az a világ már elmúlt, nincs "olyan" jazz. Az megvolt. Az '50-es években még a filmekben is cool jazz szólt, a francia újhullámban. A klubokban ott "lógott" ez a zene a levegőben. Ma meg küzdeni kell a fellépésekért - és sokan meg vannak sértődve, hogy a közönséget nem érdekli a jazz. Pedig még ha tartalmatlanul, de jól játszik valaki - az is lenyűgözi a hallgatóságot! Azt sem adják ingyen. De hetven évesen én már mást keresek a zenében...


NS: Mennyire foglalkoztat a zeneszerzés?

BR: A komponálás nem izgat - az élőben való komponálás - az igen! Leülni játszani - és annak legyen eleje meg vége!


benko3.JPG


NS: Elsőszámú külföldi kedvenc?

BR: Nincs olyan.


NS: Akkor mondj hármat!

BR: Mondjuk Pharoah Sanders. Tavaly itt járt a MOMSportban.


sanders.JPG


BS: Bőgős?

BR: Peter Kowald - vele jóban is voltam. Már meghalt. Éppen jött volna Pestre, hogy játsszunk együtt (Grencsó) Pistivel.


kowald.JPG


NS: A mainstream zenészek közül?

BR: Chet Baker, Dexter Gordon.


NS: Charlie Haden?

BR: Annak idején nagy kedvencem volt. A HANG a titka, megpenget egy húrt - és az "univerzális". Erre nagyon kevesen képesek!


haden.JPG


NS: Mit kellett volna még megkérdeznem?

BR: Szabadosról keveset beszéltünk! Az egész a Kassák Klubból indult. Minden kedden összejöttünk a '80-as évek második felében, reggel 10-től délig csak beszélgettünk - mindenről. Gyuri avatott be minket a szabad zenébe.


szabados.JPG


NS: Abból a korszakból a "Homoki zene" a kedvencem.

BR: Az volt az első szabad zenei társulás. Elmentünk a szombathelyi képtárba, felvettünk egy hat órás anyagot és abból lett a lemez. Ligeti György azt írta róla, hogy a kortárszene egyik legjobb műve.


homoki-zene.JPG


NS: Még az avantgárd muzsikát kevésbé kedvelőknek is emészthető.

BR: Gyuri, mint muzsikus, elképesztően kreatív volt. Bármelyik szerző művét azonnal el tudta játszani, akit ismert. Márpedig mindenkit ismert... Olyan műveltsége volt, ami egyedülálló. Történelem, művészetek - és emellett tiszta világszemlélet. A dolgokat összefüggésükben látta. Annak, hogy én itt tartok, az neki is köszönhető.


NS: Köszönöm a beszélgetést!


benko4-1.JPG


Vissza a hírekhez