JazzMa

Friss Hírek

Mr. MR Budapesten2019. május 18.
HBD2U, BILLY COBHAM2019. május 17.
HÁLÓ JUBILEUM2019. május 16.
BILLY COBHAM 75!2019. május 16.
Billy Cobham 75 éves2019. május 16.
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN2019. május 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.
Modern május2019. május 09.
Nagy Emma: Set to Face2019. május 07.
Játék – 2019 május2019. május 05.
Elhozta New York-ot2019. május 05.
Ross, Joel: KingMaker2019. május 05.

Hírek

JAZZ-CSÜTÖRTÖK A MESEHÁZBAN

Időpont: 2019. május 30-án, csütörtökön, 19 órától. Helyszín: Meseház, Békéscsaba, Békési út 17.

Kis hírek – friss hírek

Kis hírek – friss hírek
JAZZ-CSÜTÖRTÖK A MESEHÁZBAN (Veres Kriszta);
Lemezpolc: Esperanza Spalding – 12 Little Spells (Simády Béla);
A Beatles és a jazz (A Beatles után – Paul McCartney és a jazz – Some People Never Know);
Ezen a napon – május 19.;
Mr. MR Budapesten (Dr. Nagy Sándor);
Jazzlista;
HBD2U, BILLY COBHAM (Somogyvári Péter);
SZOMBATI KLUBAVATÓ KÁPOLNÁSNYÉKEN (Somogyvári Péter);
Világhírű zenész is oktat a X. Világzenei és Improvizációs Táborban (Nagy János);
Lemezpolc: Modern Art Orchestra Plays the Music of Cseke Gábor - Beat in Space (Gáspár Károly);
Csütörtök félig-meddig Billy Cobham nap volt nálunk, hisz munkatársaim közül Dr. Nagy Sándor (Budapest), Simády Béla (Szeged) és Somogyvári Péter küldött anyagot, sőt a ceglédi Dobmúzeum tulajdonosa, Kármán Sándor is megosztotta velünk BC-vel kapcsolatos élményeit. Én meg a magyar jazz dobosokat kérten meg, írják le, nekik mit jelentett/jelent Billy Cobham!;
Cobham 75! – Billy Cobham magyar dobosok szemével;
Billy Cobham – 75 (Simády Béla);
BILLY COBHAM 75! (Dr. Nagy Sándor);
Billy Cobham 75 éves (Kármán Sándor);
Persze történtek mások is a héten: kedden ért a Deseő Csaba vezette jazz sorozat a 100-ik koncerthez a Hálóban - erről munkatársunk, Somogyvári Péter küldött képes beszámolót; szerdán pedig Tatabányán már a 71-ik DzsesSzerdát rendezte meg Pleier Tamás és id. Ludányi Tamás, amiről helyi tudósító párosunk, Fazekas Sándor és Pohner László küldött friss anyagot!;
Peter Erskine Quartet, Q4 Klub, Rheinfelden, Svájc (2019. május 14.) (Dr. Szabó Csaba);
Thoughts from the Outskirts (Külvárosi Gondolatok) - A Zádor-Kováts Duó lemezbemutatója az iFben (hofi-Kalocsai Richárd);
Magyar Jazz ABC - Boros Júlia;
Mi lett velük? - Zsula Rebeka (Amszterdam);
Finucci Bros Quartet - 71. DzsesSzerda (Pleier Tamás);
Lemezpolc: Equinox - Travel Through Time (Gáspár Károly);
Dobosgála – huszonnegyedszer (Kármán Sándor-Kisfaludi István);
Jazz a Márványteremben – Dresch Trió (1997. április 18.) - Sokszáz/84.rész;
Exkluzív interjú Tzumo-val;
Újra Budapesten koncertezik Chris Botti (Román Júlia);
ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN (Somogyvári Péter);
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR (Bágyi Balázs);
Lemezpolc: R4f4el - Black Butterfly (Gáspár Károly);
Újabb örömteli hír a jazzma.hu házatájáról - Áprilisban Kolta Péter lett a hónap művésze Budafokon;
A Fusio Group a 70. tatabányai DzsesSzerdán (Fazekas Csaba-Pohner László);
Modern május (Fazekas Csaba);
Vidéki jazzarcok – Madaras Zoltán (Pilisborosjenő);
Lemezpolc: Manuela Pasqui - Green Tara (Kolta Péter);
A Zsolnay Piknik jazz programjai (Kacsányi Éva);
Mi lett velük? – Hofecker Mátyás (Bécs);
Az idei Lamantin Tábor elé – Beszélgetés a főszervező Dr. Tímár Péterrel;
A BJC RÉGEN VÁRT VENDÉGE (Somogyvári Péter);
Jane Monheit és a Budapest Jazz Orchestra – egy szaxofonos szemével;
Játék (Dr. Szabó Csaba);
Elhozta New York-ot, avagy bemutatkozik új munkatársunk: Orbay Lilla;
A John Scofield Quartet egy dobos szemével, avagy bemutatkozik új munkatársunk: Joubert Flóra;
Beszámoló a Bágyi Balázs New Quartet és Li Xiaochuan külföldi koncertjeiről (Bágyi Balázs);
Snétberger Ferenc és diákjai üzenete (Koléner Anita);
Nemzetközi Jazznap 2019 – MÜPA-FONÓ 1:1 (Barcsik Géza);
A III. BELVÁROSI JAZZVERSENY DÖNTŐJE (Somogyvári Péter);
Gondolataim (IV/5) (dr. Nagy Sándor);
Mi lett velük? – Gayer Mátyás (London);
Élőben komponálni - Benkő Róbert 70! (Exkluzív interjú - 2. rész) (Dr. Nagy Sándor);
HÁROM KÉRDÉS (Kézdy Luca) (Dr. Nagy Sándor);
Exkluzív interjú Juhász Mártonnal (Dr. Szabó Csaba);
Benkő Róbert 70! - I. rész (Dr. Nagy Sándor);
Teljeskörű zeneipari szolgáltatást nyújt a megújult budai tehetségkutató (Nagy Szabolcs);
Pályázati felhívás - nyári jazz táborokban való részvétel támogatására (Edelényi Szilvia);

Mr. MR Budapesten

Marc Ribot szólókoncertje a Budapest Music Center Koncerttermében 2019. május 17-én. A három nap múlva 65 éves amerikai gitáros ezzel a programmal tegnapelőtt még Franciaországban, ma este már Madridban lép fel. Egy 17 koncertből álló európai turné egyik állomása volt a Mátyás utca.

HBD2U, BILLY COBHAM

Azaz happy birthday to you, Billy Cobham! Első találkozásomat a világ egyik legnagyobb dobosával Csanyi Zolinak köszönhettem. Akkor még nem voltam a jazzma.hu munkatársa, de már évek óta szenvedélyesen fotóztam koncerteken, így nagyon sok zenészt megismertem, legtöbbjükkel, így Zolival is baráti viszonyba kerültem. 2011-ben, mikor párszor Egri János formációiban játszott, szólt nekem, hogy Billy Cobham rövidesen Budapestre érkezik, és ő is játszani fog vele. Mint kiderült, a nem túl agyonhirdetett Népligetben rendezett Szeptember Fesztre hívták az akkor már régóta Svájcban élő dobos legendát, és köré élvonalbeli magyar zenészekből álló zenekart szerveztek az ingyenes koncertre. A Morgan Workshop nevet (talán a főszponzor nevét?) kapott formációban Vukán György, Csanyi Zoltán, Berkes Balázs, Lattmann Béla, László Attila, Babos Gyula, Fekete-Kovács Kornél, Csepregi Gyula, Jász András, Zsoldos Dániel és Zsoldos Béla játszott, és a doboknál természetesen Billy Cobham ült. Megtudtam a koradélutáni beállás időpontját, és Zoli jóvoltából a kordonokkal elzárt területre is bemehettem, sőt a színpadra is feljutottam. Sikerült így jó pár kulisszák mögötti, ritkán látható pillanatot rögzítenem, ahogy Cobham saját kezűleg rakta össze dobfelszerelését, ahogy egy felnyújtott CD borítóra Vukán György hátát használva asztalnak adott autogramot, és kiderült az is, hogy szenvedélyesen fotózik. Pár szót váltottam is vele, és ebből a pár szavas beszélgetésből is egy kedves, világra nyitott, és gondolkodó embert ismerhettem meg benne. Cobham fellépése születésnapomra, szeptember 3-ára esett, és talán leírnom sem kéne, hogy ez volt a legbecsesebb ajándékom.

Világhírű zenész is oktat a X. Világzenei és Improvizációs Táborban

A John McLaughlin Trio-val világhírűvé vált Dominique Di Piazza basszusgitáros is oktatja a résztvevőket a X. Világzenei és Improvizációs Táborban 2019. július 19-25. között. A tábor idén az Óbudai Népzenei Iskolában kerül megrendezésre. Egyéni és csoportos elméleti-gyakorlati képzéseket kínál kezdőknek, újrakezdőknek és tapasztalt, profi zenészeknek. A táborba június 30-ig lehet jelentkezni.

SZOMBATI KLUBAVATÓ KÁPOLNÁSNYÉKEN

A Velencei-tó szomszédságában fekvő község, Kápolnásnyék is felkerült a hazai jazztérképre. A napokban alakult Kápolnásnyéki Jazz Klub első rendezvénye május 18-án, szombaton a klubnak otthont adó, a Fő úton található Finom Étkek Pizzéria és Sörözőben este hétórakor kezdődik, ahová a helyieken kívül, szeretettel várják a fővárosból és a közeli Székesfehérvárról érkezőket is. A szombati nyitó napon a Dr. Jazz Band lép majd fel, melynek alapítója és zongorista-zenekarvezetője a községben lakó dr. Tóth Gábor, aki „civilben” a székesfehérvári Szent György Kórház orvosa.

HÁLÓ JUBILEUM

Az új helyiségben, a Semmelweis utcai S4-ben, de a hagyományokhoz illően, a Háló Jazz Klub századik koncertje is a hónap második keddjén, este hétórakor kezdődött. A jubileumon a gitáros Gyárfás István vezetésével a HÁLÓ ALL STARS együttes lépett fel, Szalóky Béla trombitán, Elek István tenorszaxofonon, Orbán György bőgőn játszott, Kőszegi Imre dobolt.

Cobham 75! – Billy Cobham magyar dobosok szemével

Tegnap délben 75 magyar dobosnak küldtem el az alábbi levelet:
„Kedves Magyar Doboslányok és Dobosfiúk! 2019. május 16-án (tehát holnap!) lesz 75 éves Billy Cobham! Ebből az alkalomból, akinek valaha jelentett valamit, vagy még ma is jelent, az írjon pár mondatot róla! Aki csak később olvassa az e-mailem, az is bátran írhat, hisz a cikk fent lesz június 1-ig a jazzma.hu-n! Majd utólag beteszem! Köszi előre is! Üdv, Róbert, Robi, Robi bácsi”
Aztán felütöttem saját gyűjtésű adattáramat, amiből kiderült, hogy az elmúlt 36 évben BC eddig 12 alkalommal járt Budapesten. (Igaz, voltak vidéki helyszínek is, például Gödöllő, Szombathely és Cegléd!) Először 1983. szeptember 29-én az Almássy téri Szabadidő Központban lépett fel fővárosunkban. (Csak zárójelben jegyzem meg, ott voltam. Frenetikus volt a középszintű német formáció kellős közepén. És hogy volt egy olyan „bűvészmutatványa”, mikor négy (4, you know!) dobverővel játszott, hát az mindent überelt!)
Eddig hatan válaszoltak. Igaz, egyikük Kanadából!

Billy Cobham – 75 years young

1944. május 16-án Panamában született cikkünk főhőse, akinek korszakalkotó játéka az egyik legnagyobb hatású tényező az utána dobfelszerelés mögé ülők életében, legyen szó akár jazz, vagy pop, rock zenei stílusokról. Bill Bruford (King Crimson, Yes) saját bevallása szerint szájtátva próbálta a koncerteken ellesni, hogy Cobham miket csinál. Phil Collins pedig a Mahavishnu „Inner Mounting Flame” című lemezét, és az azon hallható dob játékot tartja a pályafutásának korai szakaszát legjobban befolyásoló élménynek.

BILLY COBHAM 75!

A mai napon tölti be a 75. életévét a panamai születésű, amerikai muzsikus, zenekarvezető, zeneszerző William Emanuel Cobham Jr., Miles Davis egykori dobosa, aki a Mahavishnu Orchestra oszlopos tagja volt. Gazdag pályafutásának rövid, szubjektív, csak egy-egy állomását érintő bemutatása következik - a teljesség igénye nélkül.

Billy Cobham 75 éves

Egy szerdai nap volt 1983-ban és a munkahelyünk asztalán szólt a rádió. A 11 órás hírek következtek, aminek a végén beolvastak egy közleményt: szombaton a gödöllői Művelődési Házban fellép a Frankfurti Rádió Big Bandje, a dobos-zenekarvezető, Kurt Bong megbetegedése miatt a beugró Billy Cobham lesz. Nem akartam hinni a fülemnek. Cobham Magyarországon, és csak mint beugró?

Peter Erskine Quartet, Q4 Klub, Rheinfelden, Svájc (2019. május 14.)

A Q4-ben ritkán vannak koncertek, de amikor igen, azok nagyon jók szoktak lenni. Tegnap a Magyarországon is jól ismert és sokat megfordult (például a ceglédi Dobmúzeumban külön „mauzóleum” van összerakva a tiszteletére) Peter Erskine lépett fel egy szupergrouppal: John Beasley (zongora, szintetizátor), Bob Sheppard (szaxofonok), és Peter fia, Damian Erskine (basszusgitár).

„Beat in Space”; avagy Cseke Gábor a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Korábbi bejegyzések