JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

GONDOLATAIM - 2019 április (IV/5)

A sorozat előző részei "Gondolataim a jazz-ről" címmel jelentek meg három évig. A havi napló folytatódik (természetesen a jazz-ről): évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek röviden - vagy egy kicsit részletesebben - ahogy egy jazzrajongó látja. Negyedik évfolyam - ötödik rész.


Április 6-án volt Mr. Swing, azaz Kenneth Norville - még ismertebb nevén RED NORVO halálának a huszadik évfordulója. Az amerikai muzsikus a vibrafon, a marimba és a xilofon mestereként hozzájárult, hogy ezen hangszereket a jazz-ben is elfogadják. Benny Goodman, Woody Herman, Billie Holiday és Frank Sinatra zenésztársa volt - többek között. Számtalan, többnyire utólag, gyűjteményes formában kiadott felvétele jelent meg a harmincas (!) évektől kezdve. A nyolcvanas évek közepén stroke vetett véget hosszú pályafutásának, 91 esztendős korában hunyt el egy idősek otthonában.

"Red in New York" (Famous Door, 1977) című lemezét ajánlom. Scott Hamilton tenorszaxofonon, Dave McKenna zongorán, Richard Davis bőgőn és Connie Kay dobon működik közre.


red-norvo.JPG


red-norvo-lemez.JPG


Április 5-én lett 75 éves EVAN PARKER angol free jazz szaxofonos. 

Elsősorban a szabad zene képviselője, kezdetben Paul Desmond és Lee Konitz volt rá hatással, később a műfaj (free) szinte minden muzsikusával játszott együtt. Mindenféle összetételben szerepelt - talán mégis a szólófelvételei a leginkább figyelemre méltóak. Egy 1976-os albumát ajánlom - csak haladóknak: "Saxophone Solos" (Incus). Eredetileg négy  szám szerepelt a (bakelit) lemezen, szopránszaxofon improvizációk, majd 2009-ben 13 részre (!) "bővítették", és CD-n is kiadták. Véleményem szerint - a maga nemében - korszakalkotó.


evan-parker.JPG


evan-parker-lemez.JPG


Isten éltesse az április 23-án hetven esztendős BENKŐ RÓBERTet! 

(Exkluzív születésnapi riport - két részben - honlapunkon.)


benko-robert.JPG


Április 27-én töltötte be a hatvanadik életévét az amerikai multiinstrumentalista SCOTT ROBINSON.

Bemutatkozó lemeze a "Multiple Instruments" (MultiJazz Records, 1984) szó szerint értendő: alt-, tenor-, szoprán- és baritonszaxofon mellett trombitán, kornetten, harsonán, a klarinét összes formáján, orgonán, dobon, ütőkön és még számtalan különleges hangszeren játszik! Több mint 200 lemezt adott  ki - eddig; a jazz sokféle ágában otthonos. Legújabb, 2019-ben megjelent CD-je az első albumának "ellentéte": csak tenorszaxofonon játszik rajta. A címe: "Tenormore" (Arbors Records), feldolgozásokat és saját darabokat is tartalmaz. Közreműködnek: Helen Sung (zongora, Hammond orgona), Martin Wind (bőgő, basszusgitár) és Dennis Mackrel (dob). 


scott-robinson.JPG


scott-robinson-lemez.JPG


Az áprilisban "megkritizált" lemezek közül - talán - a Mats Eilertsen Trio felvétele tetszett a legjobban.


mats-eilertsen.JPG


És végül: a Montreux Jazz Festival koncertjei közül eddig (Sting mellett)  csak Melody Gardot fellépése lett SOLD OUT -három hét alatt. Lehet még válogatni...


montreux.JPG


Vissza a hírekhez