JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Tuesday Afternoon2024. április 23.
Névnaposok – Béla2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Modern május

Kedden este Debrecenben a Kodály Filharmonikusok bérletes előadásán a Kölcsey Központ nagytermében különleges előadás szerepelt. Oláh Kálmán „Concerto for Orchestra and Jazz Band” című műve volt műsoron, természetesen a Kodály Filharmonikusok és Oláh Kálmán jazz együttesének közös előadásában. A szimfonikus zenekart Kovács László karmester dirigálta, a jazz együttesben pedig Oláh Kálmán – zongora, Balázs Elemér – dob, Barcza Horváth József – bőgő, Bacsó Kristóf – szaxofon és Dés András – ütőhangszeren működött közre.

Oláh Kálmán egyike azon kiváló magyar jazz zongoristáknak, akiket a nemzetközi zenei világ is magasan jegyez. Zeneszerzőként és előadóként mesteri módon egyesíti és kombinálja  a jazz, a népzene és a kortárs klasszikus zene elemeit. Számos elismerése és kitüntetése közül a legjelentősebb a Thelonious Monk Nemzetközi Jazz Zeneszerzői Verseny 2006-ban elnyert nagydíja.

„Concerto for Jazz Orchestra” című kompozicióját 2001 februárjában mutatta be a Bartók Rádió a Budapest Jazz Orchestra előadásában. Ennek a műnek az átdolgozása a „Concerto for Symphony  Orchestra and Jazz Band”, mely először 2006-ban került közönség elé, a Miskolci Szimfonikusok közreműködésével. Azóta is nagy sikert aratott a darab, főleg újdonságával hódítva meg a közönséget. A megjelent kritikák is elismerően nyilatkoztak Oláh Kálmán concerto-járól, „igazán eredeti kompozíciónak” nevezték, melyben Bartók Béla és Stravinsky dallam és harmóniavilága nyer egyedi friss újraértelmezést.

A klasszikus zenéhez szokott közönség, akik talán még sohasem voltak egy igazi jazz koncerten, vagy fesztiválon, igencsak elcsodálkoznának, hogy milyen irányba tart a mai modern jazz, és előadóik milyen magas szinten szólaltatják meg hangszereiket. Bacsó Kristófot, Balázs Elemért, Barcza Horváth Józsefet, Dés Andrást nem kell külön bemutatni a jazzma.hu olvasóinak, mert a hazai és nemzetközi sajtó évek óta megteszi, és általában a legmagasabb elismerésben részesíti.

A tegnap esti koncert igazi élményt jelentett a klasszikus zenét szerető közönségnek és a jazzbarátoknak is.  Sajnos, ez a rövid kis tudósítás nem tudja visszaadni azt a kitűnő körülményt és igen ritka látványt, hogy egy színpadon áll két egymástól eltérő műfaj. Előadásuk feloldotta a sokszor merev, távolságtartó hangulatot, csodálatosan oldották meg a két műfaj egymásmellettiségét és egyenrangúságukat. Részemről csak elismeréssel tudok nyilatkozni a bátor kezdeményezésről mind a zenészek és koncertszervezők részéről.

Szép este volt, reméljük követi majd más kísérletezés is.

Fazekas Csaba - Hajdúszoboszló


koncert-es-75-007.jpg


Vissza a hírekhez