JazzMa

Friss Hírek

Saját hangon2024. március 29.
Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

ÜDVÖZÜLÉS ÉLŐBEN

Szerdán a Budapest Jazz Club közönségének mutathatta be először élőben a Gáspár Károly Trio "Salvation” című, márciusban megjelent lemezét. Mint a lemezbemutató koncertek általában, ez a koncert is tartogatott újat a rögzített anyaghoz képest. Az első különbség már a színpadra lépő zenekarra nézve is feltűnt, mert úgy láttam, mintha a bőgős megnőtt volna, a bőgő meg kisebb lenne. Ahogy Gáspár Karcsi bemutatta a zenekart, megnyugodtam, nem került dili bogyó a koncert előtt ivott sörömbe. A zongorista zenekarvezető és a dobos Varga Bendegúz között valóban nem Horváth Balázs, hanem az őt ez alkalommal helyettesítő Lutz János vette fel, a jazz koncerteken ritkábban előforduló, háromnegyedes bőgőjét.


00-5.jpg


01-15.jpg


Aztán az is kiderült, az első részben a megjelent album szerelmi szálai kaptak nagyobb hangsúlyt, és e rendező elv szerint változott a lemez számainak szerdán játszott sorrendje is. A nyitó szám, ahogy a lemezen is, a hangulatos középtempójú „Diána” volt, melynek nem titok, Karcsi hű párja volt az ihletője. Azonban ezután már nem a hátsóborítón megadottak szerint zajlottak az események. A címadó „Salvation” és a „Premonition” egyben játszott változata után a trió első, „The Outsider” albumáról Karcsi „Moments from Our Love” című szerzeménye került harmadikként a repertoárba. Ugyancsak a két évvel ezelőtt megjelent lemezen található a „Tudnod kell” is, és ahogy februárban az Aranytíz Kultúrház jazzgáláján, most is egy varázslatos, Jarrett világát idéző átkötéssel egybeszőve bontakoztak ki a dobogó, hangosan verő szívről szóló „Rumbling Heart” dallamai. A szerelem zenében megfogalmazott érzései köré csoportosuló összeállítást végül latin ritmusok, az „Our Spanish Love Song”, Charlie Haden témához illő szerzeményének trióra átírt változata zárta.


02-16.jpg


03-16.jpg


04-16.jpg


A szünetben megérkezett a koncert utáni esti jam házigazdája, Dennert Árpád, akit Gáspár Karcsi azon nyomban meghívott egy kis örömzenélésre. Előbb azonban még a tervek szerint folytatódott a „Salvation” anyagának bemutatója. A második rész a lemez utolsó száma, a „Better Days” játékos, felszabadult dallamaival kezdődött. A másodikként játszott Charlie Haden ballada, a „First Song (For Ruth)” verziója után több szám már nem került a lemezről a műsorba, három standard feldolgozással ért véget a koncert. Közülük elsőként Victor Young örökzöldje, a „Stella by Starlight” hangzott el, majd Dennert Árpáddal kiegészülve Matt Dennis „Everything Happens to Me”, és Monk „Straight No Chaser” című szerzeményével búcsúztak a BJC közönségétől.


05-15.jpg


06-15.jpg


07-15.jpg


08-16.jpg


Gáspár Karcsi és Varga Bendegúz mellett hatalmas elismerés jár Lutz Jánosnak, aki alig pár nap alatt tanulta meg a számokat, és bravúrosan helyettesítette ezen a koncerten Horváth Balázst. Remek ötletnek bizonyult Dennert Árpád spontán meghívása az utolsó két standard számra, akárcsak Karcsi 2016 májusában rendezett nagyszabású 40. születésnapi koncertjén, most is forró hangulatot hozott szólóival. Végül jómagam köszönettel tartozom a BJC új technikusának, Novák Marcellnek, aki a kiváló hangosítás mellett megmutatta, lehet úgy világítani, hogy a muzsikusok, nézők, és a fotókat készítők is jól érezzék magukat.

A lemezre került tíz számból ezen az estén hét került bemutatásra, egy Charlie Haden ballada, a „Silence”, egy Horváth Jenő feldolgozás, az „Elfeledlek szép lassan téged”, valamint a Gáspár Karcsi komponálta „Gratitude” most kimaradt az összeállításból. Hiányérzete azért nem lehetett senkinek, akik esetleg nem ismerték a „Salvation” akusztikus, sallangmentes, letisztult, igazi jazz élményt nyújtó anyagát, ezen az estén kedvet kaphattak a lemez beszerzésére. A TOM-TOM stúdió kiadványát, ahogy a Lemezpolc rovatunk kritikái között olvashatták, továbbra is napi fogyasztásra ajánlom!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez