JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. augusztus 18.
MESTERHÁRMAS2019. augusztus 18.
Borbély Mihály: Grenadilla2019. augusztus 15.
Stég színpad, 4. nap2019. augusztus 05.
Minden jó, ha jó a vége2019. augusztus 05.
Szombat a Stégen2019. augusztus 04.
Küzdelem az elemekkel2019. augusztus 04.
Szaxofon reflektorfényben2019. augusztus 04.
A szaxofon mesterei 2019. augusztus 03.
„Játszani is engedd..”2019. augusztus 02.

Hírek

Dobosgála – huszonnegyedszer

Dobos körökben nem kell bizonygatnom, hogy fiatal korom óta minden izgalmas folyamatnak, ami a dobok körül zajlik, feltétlen híve és támogatója vagyok.

A sorozatot 1993-ban, a legendás dobos – egykori tanárom Kovács Gyula – tiszteletére rendezett emlékkoncerttel indítottuk a ceglédi sportcsarnokban. A koncertre ismert Kovács Gyula tanítványokat hívtunk, szólóban, vagy zenekaraikkal, és egy tengerentúli világsztárt. Az elmúlt években olyan kiváló művészek fogadták el meghívásunkat, mint Alex Acuňa, Benny Greb, Billy Cobham, Horacio Hernandez, Jojo Mayer, Mike Mangini, Omar Hakim, Peter Erskine, Steve Smith, vagy Tommy Campbell.

A napjainkban ismert magyar sztárdobosok többsége, így Borlai Gergő, Dörnyei Gábor, Horváth Kornél, Juhász Márton, Kaszás Péter, vagy Szendőfi Péter is a dobosgála színpadán mutatták be első ízben kivételes tehetségüket.

Létrehoztunk egy alapítványt, ami a magyar ütőhangszeres kultúra népszerűsítését tűzte ki céljául. Ennek érdekében működtetünk egy dobmúzeumot, és évente dobosgálákat rendezünk, hogy a nagy elődök (Bányay Lajos, Beamter Bubi, Jávori Vilmos, Kárpáti „Hot Klein” József, Kovács Gyula, Portik Iván, Weisz Api…) példamutató hitét és szorgalmát, mint értéket továbbadjuk.

A tavalyi évben helyszínt váltottunk. Maradtunk Cegléden, de a Sportcsarnok tervezett átépítése miatt a Kossuth Művelődési Központ színháztermébe költöztünk. Kisebb tér, cserébe elegánsabb környezet. A 2018-as Buddy Rich emlékkoncert volt a próbája annak, hogy jól működik a színházterem.

Az idei gála három produkciót mutatott be.

A műsort a 2018-as németországi ifjúsági ütős verseny két fiatal győztese, Gregor Meissner és Diego Schätz indította. A Németországban élő magyar dobtanár, Varga Gábor két tanítványa parádédobolást mutatott be pergődobokon, ezt követte egy vibrafon-marimba duó, majd zárásként egy dobpárbajt játszottak saját felszereléseiken. Tanáruk elmondta, hogy ezeket a fiúkat nem kell biztatni a gyakorlásra, ez az éltető elemük! Szerencsére átjött!


dsc-6566.jpg


A színpad némi átrendezése után - amit a műsorvezetővel beszélgetve áthidaltunk – a „Martin Breinschmid and the Radio Kings” produkció következett. Martin világszerte ismert, sokoldalú művész, aki Ausztria egyik legnépszerűbb zenésze. Otthonosan mozog a dobok, a vibrafonok és a szimfonikus ütőhangszerek világában. Műsorával, melynek a „Basin Street-től a Broadway-ig” alcímet adta, tisztelegni kívánt nagy példaképe, az amerikai Lionel Hampton vibrafonos életműve előtt. Zenekarában Frank Roberscheuten szaxofonon és klarinéton, Herbert Swoboda zongorán, Harald Putz bőgőn és Gregor Beck dobokon játszott. Ezek a belevaló öregfiúk igazi jóízű 30-as éveket idéző amerikai jazzt játszottak. Még azok az agyonjátszott standardek is, amikből a hatvanas évek közepes vendéglátózenészei kivasalták a szépségeket – játékuk nyomán új értelmet kaptak és életre keltek.

A tökéletesre csiszolt számok mellett hatalmas humor és show ment a színpadon. Martin hol beszállt zongoristája mellé négykezest játszani, hol dobosával duettezett, de behangolt borosüvegeken, vagy épp a színpad padlóján is játszott dobverőivel. Minden a hangulatnak volt alárendelve, egyetlen mozdulat sem volt olcsó és öncélú, a zene pedig végig fogva tartotta hallgatóságát.


dsc-7073.jpg


A szünetre kiérkező közönséget két jól felszerelt büfé és egy kis hangszerkiállítás fogadta. Dobfelszerelések, stúdiótechnikai berendezések, valamint ajándéktárgyak szerepeltek a kínálatban.


dsc-7648.jpg

Banai Szilárd helybeli jazz dobos


A műsor második felét teljes egészében a Liszt-díjas gitáros, zeneszerző alkalmi összeállítású zenekara, a „László Attila Fusion Circus” töltötte ki. Az együttesben László Attila gitáron, Nagy János billentyűs hangszereken, Lattmann Béla basszusgitáron, Csizmadia Dávid trombitán, Soso Lakatos Sándor szaxofonon, Csapó Krisztián harsonán és Borlai Gergő dobokon játszott. A kitűnő jazzgitáros kompozíciói ezúttal újfajta hangzásban jelentek meg, Borlai Gergő virtuóz és magával ragadó dobolásával, valamint fúvósokkal kiegészülve.


dsc-8142.jpg


Borlai Gergő, akinek alapítványunk elsőként adta át az „Arany dobverő” díjat 2002-ben, 17 év után már Amerikából tért vissza, hogy utánozhatatlan játékával feltegye a koronát az est végére.


dsc-8473.jpg


Nagyban hozzájárult a Dobosgála sikeréhez a hangért felelős három Monori: Tibor, Tamás és Gergő – odaadó áldozatkészsége, és a műsort vezető Garami Gábor profizmusa. Köszönet érte!

Vissza a hírekhez