JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Mr. MR Budapesten

Marc Ribot szólókoncertje a Budapest Music Center Koncerttermében 2019. május 17-én. A három nap múlva 65 éves amerikai gitáros ezzel a programmal tegnapelőtt még Franciaországban, ma este már Madridban lép fel. Egy 17 koncertből álló európai turné egyik állomása volt a Mátyás utca.

Aztán június végétől újabb hónap Diana Krall csapatában (és Európában) - akkor az első hangverseny 26-án fővárosunkban lesz. Társulásaiból, közreműködéseiből és szóló előadásaiból ez csak egy kis rész - Ribot rendkívül aktív muzsikus. A teljesség igénye nélkül eddig együtt játszott különböző műfajok jeles képviselőivel, például Tom Waits-cel, John Zorn-nal, a Medeski-Martin-Wood trióval, Elvis Costello-val, Robert Plant-tel, Elton John-nal, McCoy Tyner-rel - és még sorolhatnám... Vagyis: 
nem skatulyázható; számomra az volt a kérdés, hogy mire képes egy szál fémhúros akusztikus gitárral.


image1-25.JPG


Nincs teltház, nincs duma, kezdetnek egy gyermekdalra emlékeztető témát kapunk. Felmerül a kérdés: ő tényleg Marc Ribot? A válasz azonnal "érkezik": a sokszínűség jegyében egy kortárszenei darab már jellegzetesen MR stílusa - majd "egybemosva", szünetek nélkül saját számok, feldolgozások olyan különleges, egyéni felfogásban, amelyet csak ritkán hallhatunk. Az elvontabb alkotások is humort, vagy egy kis 
történetet rejtenek magukba - a fülbemászó, kellemes dalok meg helyenként "odavágnak". Hangulati, dinamikai váltásokkal teli - követhető, de nem "selymes" gondolatvilág. Hangszerével egybeolvadó - majdnem szó szerint, mert mélyen ráhajol a gitárra - érzelmekben, mondanivalóban gazdag muzsikus.
Két ráadás, összesen másfél óra - egy vérbeli jazz zenész, egy remek technikával rendelkező, szerényen viselkedő gitárművész volt a vendégünk.

Gondolom, nemcsak az én véleményem, hogy visszavárjuk.


Vissza a hírekhez