JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Hírek

GONDOLATAIM - 2019 május (IV/6)

A sorozat előző részei "Gondolataim a jazz-ről" címmel jelentek meg három évig. A havi napló folytatódik (természetesen a jazz-ről): évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek röviden - vagy egy kicsit részletesebben - ahogy egy jazzrajongó látja. Negyedik évfolyam - hatodik rész.

2019 május: sok téma - kevésbé részletesen. 

Május 19-én volt az amerikai tenorszaxofonos COLEMAN Randolph HAWKINS halálának az ötvenedik évfordulója. Jazztörténeti jelentőségű munkássága egy újabb írás témája lehetne. Most csak 1-2 apróság. 
Az 1920-as (!) évek óta léteznek felvételei, amelyeket ki is adtak utólag. (Az ötvenes évek végen, a hatvanas évek elején volt a csúcson.) A másik érdekesség: síremlékén szaxofon alakú láng látható. 64 esztendős korában, májbetegségben halt meg.  Miles Davis mondta: "Hawk-ot hallgatva tanultam meg balladát játszani.".


coleman-hawkins.JPG


Harminc éve (1989. május 10-én) hunyt el az amerikai trombitás, szárnykürtös WOODY Herman SHAW Jr., aki rövid, 44 esztendős földi "pályafutása" alatt maradandót alkotott. Art Blakey, McCoy Tyner, Chick Corea - és még sorolhatnám - egykori zenésztársa lehengerlő, "rámenős" stílusával főleg a hard bop és az avantgárd vonalán alkotott. A 80-as évek végén egy súlyos szembetegség következtében elvesztette a látását, majd több kórházi kezelés után végül veseelégtelenségben halt meg. A fiát úgy hívják, hogy Woody Louis Armstrong Shaw III...


woody-shaw.JPG


Május 23-án volt az amerikai gitáros Joseph Anthony Jacobi Passalaqua, azaz JOE PASS halálának a 25. évfordulója. A jazz történetének (talán) két legismertebb alakjával, Oscar Peterson-nal és Ellla Fitzgerald-dal játszott együtt hosszú éveken át - mások mellett. Ha valakire, akkor rá illik, hogy minden idők (egyik)... 65 évet élt, 1962 óta jelentek meg önálló lemezei. A "Virtuoso" című sorozatának (többnyire standard-ek elképesztő színvonalú feldolgozásai) 1973 és 2004 között (az utolsó posztumusz) kiadott hat része a szólógitár-jazz gyöngyszemei.


joe-pass.JPG


Szintén 25 éve hunyt el (május 27-én) az amerikai trombitás Robert Roland Chudnick, azaz RED RODNEY. Benny Goodman és Charlie Parker zenésztársa volt - ez már önmagában "elég"... Érdekesség: a (felvételek alatt még) 19 esztendős Chris Potter közreműködött egy 1991-ben kiadott Rodney lemezen ("Red Alert", UFO Records). RR 66 évet élt, tüdőrák okozta korai halálát.


red-rodney.JPG


Egy 75 esztendős születésnapos: a szintén amerikai dobos RALPH S. HUMPHREY. Frank Zappa egykori muzsikusa korszakalkotó lemezeken játszott ("Over-Nite Sensation", "Apostrophe") - abban a (jazz-hez közelálló) műfajban, a hetvenes években. Napjainkban stúdiózenész és oktató.


ralph-s-humphrey.JPG


Két hatvan esztendős következik: 

DENNIS Milton CHAMBERS, a sokoldalú amerikai dobos (zenésztársak voltak - többek között - John McLaughlin, John Scofield, Mike Stern és Santana) május 9-én töltötte be a hatvanat. A kép 15 évvel ezelőtt Montreux-ben készült. 


dennis-chambers.JPG


És egy szintén amerikai muzsikus: KEN PEPLOWSKI klarinétos, tenorszaxofonos május 23-án lett kereken 60. Otthonosan mozog a swing, a dixieland és a mainstream vonalán is. Telt, olykor merengő, aztán határozott klarinét sound-ja betölti a teret. Ajánlat: "Maybe September" (Capri Records, 2013) - tenorszaxofonon is KP; Ted Rosenthal - zongora, Martin Wind – bőgő, és Matt Wilson - dob. 


ken-peplowski.JPG


Egy nagyon fiatal és rendkívül tehetséges zongorista május 22-én töltötte be a harmincadik életévét: az amerikai CHRISTIAN Sylvester SANDS. 13 (!) esztendős korában jelent meg az első önálló albuma. 
Randy Brecker, Christian McBride, Wynton Marsalis, Kenny Garrett és Gregory Porter voltak az eddigi (nevesebb) zenésztársak - mások mellett.

Először 2014. október 29-én járt hazánkban, mikor is Christian McBride triójával lépett fel a Budapest Jazz Clubban. Tavaly novemberben a Budapest Music Center vendége volt önálló triójával.


christian-sands.JPG


Egy nagyszerű koncert ugyanott (BMC Koncertterem): az amerikai gitáros MARC RIBOT május 17-én játszott szólóban a Mátyás utcában. (Beszámoló honlapunkon.) Aztán négy nap múlva, 21-én 65 éves lett.


marc-ribot.JPG


És végül egy elmaradt koncertbeszámoló. A bécsi Porgy & Bess Jazz & Music Clubban lépett fel május 20-án a Carla Bley (zongora) Trio: Steve Swallow - basszusgitár valamint Andy Sheppard - tenor- és szopránszaxofon. A néhány éve megjelent két eddigi lemezük színvonalát - szerény véleményem szerint - meg sem tudták közelíteni, korukat és pályafutásukat tisztelve csak egy kép a zsúfolt teltházas koncertről. 


carla-bley-trio.JPG


Legvégül a június 14-én megjelenő új Keith Jarrett kiadvány borítója.


jarrett-cd.JPG

Vissza a hírekhez