JazzMa

Friss Hírek

Bartók a Lamantinon2019. június 25.
Huszadszor is Lamantin2019. június 24.
Gyárfások2019. június 21.
Abrams, Casey: Jazz2019. június 20.
HARMÓNIA ÉVADZÁRÓ2019. június 17.
The Partisans: Nit De Nit2019. június 15.
Mezei Szilárd: Citromfa2019. június 13.
Cohen, Avishai: Arvoles2019. június 11.
XII. BODAJKI JAZZ TÁBOR2019. május 11.

Hírek

Jazz Elek – Az Elek István Quartet lemezbemutató koncertje június 15-én Solymáron

„Jazz Elek” címmel jelent meg a négy éves Elek István Quartet első CD-je. Vicces cím, amelyből sok mindenre lehet asszociálni. A lemezen saját kompozíciók és örökzöld dallamok is szerepelnek. A lemezbemutató június 15-én lesz Solymáron, a Jazz Weekend-en.

elek-pista.jpg


Miért kellett ilyen sokáig várni rá?

Négy éves a zenekarunk és most éreztük úgy, hogy megérett az összjátékunk és stílusunk arra, hogy elkészítsük. A másik apropója pedig az volt, hogy lett a lemez létrejöttét ösztönző, támogató, Binder Károly személyében, aki vállalta, a kiadója, a „Binder Music” gondozásában az NKA felé a pályázást és a lemez kiadását. Nagyon hálásak vagyunk érte.


Ha egy szóval kéne meghatározni a lemez stílusát, hogyan jellemeznéd?

Swing! De természetesen van latinos szám és ballada is.


Kitől játszotok? Vagy saját szerzeményeket vettetek fel?

Elsősorban örökzöld jazz standard-ek szerepelnek (Duke Ellington, Clifford Brown, Joe Henderson, Toots Thielemans) a lemezen, de nagy örömömre megtalálhatóak saját kompozícióim is. A lemez tartalma pont azt mutatja meg, hogy kik vagyunk mi, ahogy az elmúlt négy évben összekovácsolódtunk, kialakult a stílusunk, a kedvenc számaink.


elek-quartet.jpg


Jó volt így közösen dolgozni, az állandó tagjainkkal Weisz Jánossal (zongora),  Molnár Péterrel (bőgő) és Cseh Balázzsal (dob). Egy számban pedig vendégünk – ahogyan több koncertünkön is – Gyárfás István „Gyafi”, a kitűnő, virtuóz gitáros.


Sokszor éri „vád” a jazz-t, hogy inkább háttérzene, te erről mit gondolsz?

Természetesen lehet használni minden zenét háttérként, de még a könnyedebb hangvételű zenék is hordozhatnak olyan mondanivalót, ötletet, ami felkeltheti a figyelmet. Szerintem minden előadó, s egyben mi is, erre törekszik.


Mit ajánlasz, hogyan hallgassuk a lemezt?

A fentiek alapján leírt meghatározás remélem „átjön” a mi anyagunkon is. Minden zene egyfajta kommunikáció, természetesen a jazz is (a pillanat muzsikája), élőben még izgalmasabb, mert a közönség pillanatnyi reakcióit is képes beleszőni a jazzmuzsikus az improvizációjába. Ezen a lemezen „steril”, stúdiókörülmények között az akkori, pillanatnyi hangulataink lenyomatát hallhatja a zenehallgató.


Mit gondolsz a magyarországi közönségről? Hogy fogadnak benneteket?

A magyar közönség kifinomult ízléssel rendelkezik (a budapestiek még „elkényeztetettek” is a sok külföldi világsztár koncertjei miatt), és nagyon „jazzértők”, „jazz-szeretők”, talán az előbbiek miatt legfőképpen. Ezek után reméljük, hogy a lemezünket is örömmel fogadják. Hiszen már sokan várták ezt tőlünk, tőlem, s nagyon nagy öröm, hogy megvalósulhatott!


elek-istvan-quartet-jazz-elek.jpg

Vissza a hírekhez