JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

XX. Jazz és a Bor fesztiválja – beharangozó interjú Szalai Tündével

Azt mondják, az elsőt soha nem felejti el az ember. A balatonboglári Jazz és a Bor fesztiváljából nekem a XIV. volt az első, de az annyira jó emlékeket hagyott bennem (https://www.jazzma.hu/hirek/2013/07/24/jazz-es-a-bor-balatonboglaron), hogy azóta is igyekszünk a nyaralást a fesztiválhoz igazítani. Most abból az alkalomból kérdeztem Szalai Tündét (aka Tücsit), hogy idén (július 3. és 6. között) huszadszor rendezik meg a fesztivált, amelynek programja itt található: http://jazzesaborfesztivalja.eu/.

szalaitunde.jpg


Azóta már máshol is másolják a boglári példát, de eredetileg kinek az ötlete volt annak idején a jazz és a bor összekötése?

20 évvel ezelőtt a balatonboglári művelődési ház vezetőjeként tevékenykedtem. Az akkori kollégákkal – és itt meg kell, jegyezzem, hogy azóta is együtt dolgozunk, hiába vitte százfelé a sors az utunkat – „JazzKeddV” címen keddi jazz koncerteket szerveztünk a Kápolna színpadnál. Szerényen fogalmazva gyér volt a látogatottság. Ekkor gondolkodtunk, hogy mivel lehetne vonzóbbá tenni az eseményeket, mire figyel fel a közönség. Balatonboglár híres a borairól is... Miért ne kapcsolnánk össze? Kicsit szkeptikusan, de 20 évvel ezelőtt meghirdettük a „Jazz és a Bor” fesztiválját. BEJÖTT. :)

Mikor volt az első fesztivál, és azóta minden évben megrendezitek-e, vagy volt kimaradó év?

2000-ben volt az első, és azóta minden évben sikerült megrendezni.

Te mióta veszel részt a szervezésben? Mindig Te voltál a „főkolompos”?

Kezdetek óta, és igen. :)

Eddig hány ember dolgozott és dolgozik a fesztivál szervezésén és megvalósításán? Fel tudod sorolni a neveiket?

Sok! A tervezésben és szervezésben legfőbb segítőm Schrauff Jenő, egyesületünk alelnöke. Ő a technika, rendezvényi háttér fő tudója. Szakmailag Babos Gyula és Fekete-Kovács Kornél, Rozgonyi Péter állnak a csapat élén. Most azok a Barátaim, Kollégáim jönnek, akik a lebonyolításban segítenek, nélkülük nincs fesztivál. Ők azok, akik a 20 év alatt olyanná tették a rendezvényt, amilyen ritka ebben az országban. ÖNKÉNTESEN dolgoznak. Természetesen tudom a nevüket, kivéve azokét, akik egyszer-egyszer ugrottak csak be és véletlenül lettek önkéntesek. Nem tudom, mindenki hozzájárulna-e, hogy a nevét kiadjam, így inkább a következő felsorolást teszem:

Retek, Balu, Rozi, Ilka, Szilvi, Judit, Tibor, Andi, Éva, Ádám, Zoli, Zoltán, Kriszta, Zsuzsi, Dodó, Kese, Lacika, Mariska, Cila, Melinda, Zoli, Micu, Ágika, Mariann, Rita, Doki, Regő, Luca, Simi, Gabi, Éva, Maris, István, Jóska, Marika, Bálint, Áron, Csilla, Nóri, Fókusz, Orsi, Géza, Tomi, Éva, Péter, Gábor, Teca, Anita, Peti, Balázs, Balázska, Attila, Hangosok, Ásók, Eszter, ….

A húsz év nem kis idő, van, aki a kezdetek óta nyomja, van, aki később csatlakozott, van, aki elhagyott minket, de azt hiszem, a világ legjobb csapata!

Kérlek, mesélj az eddigi helyszínekről. Miért lesz idén máshol? (És jön-e Sajtos Janó?)

Kezdetek óta a balatonboglári művelődési ház ad otthont a fesztiválnak. Optimális helyszín. Hangulatos a kert, ha rossz az idő ott a nagyterem, azaz csak volt, mert idén felújításra kerül az épület, ezért kellett új helyszínt keresni. Mivel a KultKikötővel együttműködve valósítjuk meg az eseményt, így a Teniszcsarnokra esett a választás. Nem fogunk fázni, de közel a Balaton... És a lényeg, hogy együtt legyünk! :) Sajtos Janó nélkül nem mozdulunk :), persze, hogy jön!

Kitől származik az olyan „extrák” ötlete, mint a jegyhez járó borospohár (és bor), párna, szúnyogűző füstölő, tombolajegy?

Hát a csapat! Mondtam, hogy önkéntesek, hitelesek, elhivatottak a fesztivál iránt. Minden évben volt valami ötlet, amit a szakmai megbeszéléseken ötlöttünk ki. Ezek azok, amiket említettél, meg hogy sok a kicsi, vigyünk játékot, legyen játszósarok stb. Igen büszke vagyok rájuk!

Hogyan sikerül évről évre gondoskodni a finanszírozásról?

Nehezen... Évek óta nem nagyon van olyan pályázat, amire mi klappolunk. Vagy kicsik vagyunk, vagy rosszkor van, vagy nem számít fesztiválnak stb. Rizikós az élet ezen a téren, de bízunk abban, hogy sokan jönnek. :)

Vezettek statisztikát, hogy eddig hány koncerten, hány művész lépett fel?

Ha egy művész egyszer számolandó, akkor kb. 400 előadó.

Hogyan választjátok ki a fellépőket?

A segítők javaslata, a szponzorok kérése, az önkéntesek kívánsága, a rendelkezésre álló büdzsé, ami meghatározza a választást. Az idei fesztiválon mindenkinek valamilyen kötődése van az egyesületünkhöz, a fesztiválhoz, de erről majd ott mesélek.

Van olyan koncert, amelyik különösen emlékezetes számodra?

Sok ilyen volt, de csak egy kellemeset osztanék most meg. European Mantra! Azt hittem meg fognak verni a vendégek, mert beszorultunk a házba, és mint ismeretes nem kimondottan andalító zenét játszanak/szottak a fiúk. Szállingóztak kifelé az emberek, fogták a fülüket... jajj, ebből baj lesz. Ám lassan hozzászokott a hanghoz az ember, és szépen visszajöttek a terembe, a fantasztikus zenei tudás fergeteges sikert aratott... valamikor régen. :)

Idén is lesz kiállítás a fesztivál ideje alatt?

Természetesen! Kiss Attila András dr. már festi a portrékat!

A 20 év már elég hosszú idő lehet ahhoz, hogy valaki megírja a fesztivál történetét, esetleg jövőre lehetne rendezni egy fotókiállítást a korábbi koncertekről. Vannak ilyen tervek?

Tervek mindig vannak, biztos lesz is valami, csak ember, energia, idő kell és kész. De az ideire is készülünk meglepetéssel! Majd meglátod!

Vissza a hírekhez