JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Törzsi hangok és a szférák zenéje az Opusban

A magyar jazzélet fiatal középgenerációjának három kiemelkedô egyénisége lépett színpadra 2019. június 28-án az Opus Jazzklubban.

Kovács Linda triója (Recycle) mutatta be műsorát. Fel sem sorolható, hogy Dés András ütőhangszeres és Fenyvesi Márton gitáros hány formációban szerepel. Mindhárman nagyon foglalkoztatott zenészek, Linda is több zenekar tagja. Az autentikus reggae-től az experimentális zenékig terjed zenei skálája, amelyben otthonosan mozog, de komponista, hangszerelői és előadói pályájának a jazz a fő alkotóterepe. Összetett, mindenre részletre kiterjedő alkotómódszerét nem csak ének-, hanem hangszerelői versenyeken is többször díjazták.

A műsor egy része a 2015-ben rögzített Opus koncert CD-n egy szlovák kiadó gondozásában megjelent anyagát mutatta be. A „Recycling” CD-ről és a 2018-ban megjelent „Sunflower” című lemezről Gáspár Károlytól olvashatnak értő kritikákat az érdeklődők.

(https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/kovacs-linda/recycle/kritika/kovacs-linda-recycle/

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/kovacs-linda/sunflower/kritika/kovacs-linda-sunflower)

A három zseniális művész saját zenei világával járult hozzá a közös produkcióhoz. Linda mély tónusú bársonyos hangjával, határorozott, tiszta intonálással formálta egyéniségéhez a standard-eket és a feldolgozott populáris dalokat. Simon és Garfunkel „Scarborough Fair” című slágere, a „Nature Boy”, a „Bye, Bye Blacbird” és saját kompozíció is elhangzott. Rendkívül gazdag, elektronikával, looper-ekkel gyakran szimfonikus zenekari hangzást idézve szólaltak meg a feldolgozások. Fenyvesi Márton gitárjával az effekteket alázattal, a dalok lényegét kiemelve, akár sercegő hangokból is csodálatos, vagy éppen elidegenítő hangképeket varázsolva alkalmazta. A civilizáció és a digitalizáció zajait Dés András csak természetes zajkeltő eszközeivel széttört, vagy éppen dobgépet idéző repetitív groove-jaival ellenpontozta világszínvonalú szakmai tudással. Kovács Linda a legszebb hangszeren, énekhangján varázsolt looper-rel több szólamban, kórusként is. A dalok mindvégig felismerhetők maradtak, az „újrahasznosítások” során új értékekkel és a három zenész egyéniségének „vonalkódjával” gazdagodtak.

A triót legközelebb szeptember 25-én láthatják, hallhatják az érdeklődők Budapesten, a BJC-ben!


-dsc0015.jpg


-dsc0023.jpg


-dsc0029.jpg


-dsc0041-1.jpg


-dsc0044.jpg


-dsc0045.jpg


-dsc0077.jpg


-dsc0094.jpg


-dsc0100-1.jpg


-dsc0157.jpg


-dsc0169.jpg


-dsc0170.jpg


-dsc0175-1.jpg


-dsc0197.jpg


-dsc0249.jpg


-dsc0260.jpg


-dsc0272.jpg


-dsc0277.jpg


-dsc0309.jpg


Vissza a hírekhez