JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Rain Every Thursaday2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Amerikából jöttem – Exkluzív interjú Kéri Samuval

Kéri Samut 5 éve ismertem meg. Akkor még nem volt 16 éves és a D.A.S. Trio gyerekzenekar tagjaként basszusgitározott. Most viszont a világ legrangosabb jazzmuzsikus-képzőjéből Boston-ból jött haza nyári szünetre.

Amerikai gitárvirtuóz a Dürer Kertben

Nagy szerencsémre böngészgettem a net-en a koncertnaptárt június 5-én, és nagy meglepetésemre fölfedeztem, a következő napon, azaz hatodikán a DK-ben Chieli Minucci koncert lesz. (Előtte még két kiváló magyar együttes is fellép, a Király Martina Band és a SoLaTi.)

Teltház a Meseházban

Május 30-án a Gyárfás István Trió lépett fel Békéscsabán a Meseház Jazzcsütörtök sorozatának vendégeként. Veres Krisztina, a Ház vezetőjének kifejezett kérésére a 2016-ban felvett „Cartoon Jazz” című lemezüket mutatták be.

Exkluzív interjú Dr. Lakatos Ágnessel

Lakatos Ági több mint két évtizede oktatja az énekes palántákat. Most viszont saját karrierje érdekében tett egy döntő lépést!

Elvarázsolt Emma elvarázsolt (mindenkit)

2019. június 7-én lépett fel első alkalommal az Opus Jazzklubban a Nagy Emma Quintet. A helyszín nagyon jól fekszik a NEQ intim, sok csöndet és egészen különleges énekhangot használó zenéjéhez. Nagyon jó volt a hangosítás, amire itt nagy szükség is van, hiszen a gitáron kívül akusztikus hangszerekkel szólalt meg a fiatal generáció egyik legizgalmasabb formációja.

EGY NAGY NAP AZ ÚJLIPÓTVÁROSBAN

1958-ban az Esquire magazinnak bedolgozó fotós, Art Kane elhatározta, hogy a Harlem 17-es keleti körzetében, a 126. utcában korának legnagyobb jazz zenészeiről csoportképet készít. Ötvennyolcan fogadták el felkérését, “55 cats and 3 chicks”, és rendeződtek el az instrukciók szerint a 126. utca az Ötödik és a Madison Avenue közötti szakaszán kiválasztott ház előtt. 1958. augusztus 12-én délelőtt 10 órakor elkészült az „A Great Day in Harlem”, amely az Esquire 1959 januári számában jelent meg. A képre ötvenheten kerültek, a nagyszerű zongorista, az 1897-ben született Willie „The Lion” Smith, elfáradt az álldogálásban, és a szomszédban ült, amikor Kane exponált. Az azóta kultikussá vált fotó történetéről Oscar-jelölt dokumentumfilm készült, és központi eleme Steven Spielberg Tom Hanks főszereplésével forgatott Terminál című filmjének is, melyben Benny Golson sajátmagát játszva adja a film főhősének apja által évtizedek során, a képen szereplőktől begyűjtött autogramok utolsó, hiányzó darabját. A Terminál 2004-es bemutatásakor az ötvenhétből még nyolc, míg mostanra mindössze két élő tagja maradt a legendás fotónak, Benny Golson és Sonny Rollins. Közülük a 90 éves Benny Golson június 3-án, a „Világsztárok a Budapest Jazz Cubban” sorozat vendégeként két egymást követő, feledhetetlen koncertet adott.

Exkluzív interjú Dr. Tímár Péterrel, a Lamantin Jazz Fesztivál főszervezőjével

Péternek 1999 őszén segítettem először a Lamantin Jazz Fesztivál kapcsán. Ti. a MATÁV-nál nem igazán ismerték őt. Szabó Gyula barátom felhívott, hogy tájékozódjon nálam, csak pozitív dolgokat tudtam mondani róla. Így aztán megkapta a támogatást, és 2000 nyarán létre jöhetett az első Lamantin Szombathelyen.

Második Pilisborosjenői B52 JazzFeszt

Tavaly ilyenkor egy kockázatos kísérletbe fogtunk: jazzfesztivált szerveztünk Pilisborosjenőn. A tavalyi fesztivál egyértelmű sikerét követően az idei kihívás az volt, hogy legalább ugyanakkora közönséget bevonzva, hasonló, vagy még színvonalasabb rendezvényt szervezzünk. Néhány újítással igyekeztünk élvezhetőbbé tenni a fesztivált. Profi hangosítást szerveztünk, nagyobb teret rendeztünk be, a vendéglátásnál bővítettük a választékot és a kiszolgáló helyek számát, és gyerekprogramokat is szerveztünk, külön teret és animációt biztosítva a kicsiknek.

A Balázs Elemér Group a BJC-ben

2019. május 29-én lépett fel a Balázs Elemér Group a Budapest Jazz Club színpadán. A Balázs Elemér által alapított formáció több mint másfél évtizede oszlopos tagja a magyar jazz életnek, melynek nem csak kiváló zenészek a tagjai, de az énekes szekció is igen magas színvonalat képvisel. A jelenlegi énekes, a fiatal tehetség Horváth Cintia, aki a jazzma.hu 2017-es olvasói szavazata alapján az év felfedezettje címet nyerte el, illetve Szakonyi Milán, aki 2013 óta a zenekar tagja. A két énekes hangja különlegesen csendül egybe a dalokban, azzal az érzékenységgel, amely még egy plusz élményt nyújt a hallgatóban az egyébként is egyedi hangzásvilágú kompozíciókban. A zenekar dalaiban egyértelműen felismerhetőek azok az egyedi harmóniák, amiket már akkor is megfogott, amikor tíz évvel ezelőtt hallgattam először tőlük dalokat. Megjegyzem, nagy hatással volt rám akkor (is) a zenéjük, s pont ez a hullámzó finomság, ami rabul ejtett, ez ott van most is a zenéjükben, sőt…

BŐGŐS GENERÁCIÓK

Februárban a Magyar Jazz Szövetség és az NKA támogatásával Jazz Generációk címmel indult új sorozat a Budapest Jazz Clubban. Bordás József, a havonta jelentkező sorozat középgenerációhoz tartozó dobos ötletgazdája és művészeti vezetője, beszélgetésekkel és visszaemlékezésekkel fűszerezett koncerteken mutatja be a jelenkor ikonikus előadóit, a középgeneráció aktív jazz zenészeit és a most tanuló új generációt. A sorozatban elsőként a dobosok generációjával ismerkedhettünk meg, Kőszegi Imre, Bágyi Balázs és Szabó Dániel Ferenc idézte fel a múltat és a jelent, a legendás Kovács Gyulától napjainkig. Márciusban a gitárosok következtek, László Attila, Gyémánt Bálint és Cseh Péter, áprilisban a trombitások közül Fekete-Kovács Kornél, Koós-Hutás Áron és Bille Gergő, május utolsó csütörtökén pedig a bőgősök kerültek sorra. Berkes Balázs, Csuhaj Barna Tibor és Dénes Ábel képviselte a három korosztályt.

Miguel Zenón Quartet, Bird’s Eye - Basel, 2019. május 28.

Ha Miguel Zenón altszaxofonos összeáll Ariel Bringuez tenorszaxofonossal, majd két és fél órán át full-ban Ornette Coleman-t játszik... a keményebb darabokat (is)... és ráadásul a kiváló Demian Cabaud bőgős, és a legendás Jorge Rossy dobos alkotja a ritmusszekciót... az nagyon jó... habár a közönség részleges feloszlatására is kiválóan alkalmas...

A VLADIGEROV ÖRÖKSÉG

Csütörtökön a Bolgár Kulturális Intézet változatos programjai között ismét egy olyan eseményre került sor, amely felkelthette a jazzrajongók érdeklődését. A több mint egy évtizede Bécsben élő Vladigerov testvérek alapította Wladigeroff Trio, ugyanis jórészt a 120 éve született zseniális nagyapjuk, a mai napig a legnagyobb hatású bolgár zeneszerző, Pancso Vladigerov berlini korszakában, a múlt század húszas, harmincas éveiben komponált, az első bolgár jazz-műveknek tekintendő darabjaiból játszott egyórás koncertjén.

Narancsfák és jazz, avagy a Gáspár Károly Trió és Pocsai Krisztina a 19th Athens Technopolis Jazz Festival-on

Magyarország athéni konzulja, Szoldatits László úr felém irányuló telefonhívása indította el a folyamatot -még valamikor télen-, mely odavezetett, hogy a Gáspár Károly Trió (Gáspár Károly – zongora, Horváth Balázs – bőgő, Varga Bendegúz – dob) és Pocsai Krisztina (ének) május 28-án színpadra lépett Európa egyik meghatározó nemzetközi jazz fesztiválján Görögországban, az Athens Technopolis Festival-on.

Újabb bejegyzések