JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

NÉMETH JÁNOS FOLYT. KÖV.

Az utóbbi években megszokottá vált, hogy a Németországban élő szaxofonos legendánk, a Frankfurt melletti Offenbach am Main városka zeneiskolájában tanító Németh János, a tanév befejeztével, és ha teheti tanítási szünetekben is Budapestre látogat. A sorozat idén sem szakadt meg, elsőként múlt csütörtökön a Budapest Jazz Clubban adott koncertet kvintettjével, amelyben ezúttal három poszton is személycsere történt.

Aaron Parks Little Big – LANGNAU JAZZ NIGHTS (2019. július 24.) - Svájci nyári jazzfesztivál-szezon-jelentés (negyedik rész harmadik alrésze)

A Langnau-i jazzfesztivál második napjának első zenekara az Aaron Parks Little Big volt. Aaron Parks Seattle-i csodagyerekként indult (első lemezét 16 évesen vette fel, „The Promise” címmel), de aztán karrierje mégsem ívelt fel olyan gyorsan, mint azt sokan vártuk. Utóbbi, ECM-es lemezeiről a JazzMa rendszeresen tájékoztat; úgy látom, kissé megoszlanak a vélemények a muzsikájáról.

A 67. DownBeat KRITIKUSI SZAVAZÓLISTA

A DownBeat magazint 1934-ben alapították Chicago-ban, és a havonta, majd félhavi rendszerességgel megjelenő kiadványok azóta milliókat vezetettek be a jazz világába. Az archív példányokból nyomon követhetjük a swing korszaktól a jazz történetét, az új irányzatok születését, meghatározó művészeinek életútját. A világ legtekintélyesebb jazzmagazinja csaknem a kezdetektől olvasói véleményének is helyt adott, ebből alakult ki először a decemberi számokban megjelenő „Readers poll”, és jóval később, az ötvenes években a havi megjelenéshez visszatért magazin augusztusi számaiban helyet kapott „Critics poll”. Idén a lap szerkesztői jóvoltából a nyomtatott példány terjesztése előtt, a világhálón már e hónapban betekinthetünk az évtizedek során jócskán kibővült kategóriák első helyezetteit felsoroló oldalra. A listák bővebb, teljes egészében való tanulmányozásához első ránézésre csak előfizetőknek kínáltak lehetőséget.

The Intercontinentals – Jazz Kocsma (2019. július 21-22.)

Dupla koncerttel örvendeztette meg a jazz-re éhes közönséget a magyarországi lemezbemutató turnéját Szegeden záró interkontinentális együttes. A szó szoros értelmében valóban azok, hiszen Óceánia, Amerika, Európa a zenészek szülőhazái.

Ismeretlen ismerős

Téli Márta (1959-2019) tiszteletére gyűltek össze a budapesti iF kávézóban július 23-án, kedden este. A barátok által rendezett koncert sajnos már csak emlékezés lehetett a nemrég elhunyt jazzénekesnőre.

SZEEG Quartet sziporka a Nagy Kohóban

Halper László rádióműsorában hallottam a SZEEG Quartet friss CD-jéről és az Opus Jazzklubban tartandó augusztus 25-i lemezbemutató koncertről. Sajnos azon a koncerten nem tudok jelen lenni, de mindenkinek ajánlom, mert nem mindennapi élmény vár a hallgatókra. Szombat este Nagykovácsi egyik új szabadtéri koncerthelyszínén, egy ipari övezet legszélén működő Nagy Kohóban lépett fel a zenekar a bejátszóturné egyik állomásaként. A hely nagyon szimpatikus, családias, gyerek- és kutyabarát. Valószínűleg blues és rock orientált, mert a közönség kevésbé volt lelkes a világszínvonalú produkció free elemeket is tartalmazó részeitől. Ezért a koncert első, nagyrészt a lemez kompozícióit bemutató etapját követően a második felvonásban már standardek hangzottak el egy remek vibrafonos, Zrubka Zsombor közreműködésével.

ELÉNEKELT ÜZENETEK

Ebben az évben szombaton lépett fel először az Egyesült Államokból egy hosszabb turné után márciusban hazaérkezett Enyedi Sugárka Budapesten. Az Opus Jazz Clubban teltház fogadta a készülő lemezének új dalait bemutató énekesnőt és zenekarát, amelyben ezúttal Csicsák György Balázs, Hámori János és Gavallér Csaba mellett, ezúttal két cseh muzsikus, Kuba Zomer és Jan Jakubec is helyet kapott.

Lamantin lexikon - 3/3.rész

A jazzma tudósításaiban mindig úgy kezdődik a Lamantin fesztivál bemutatása, hogy említésre kerül az az improvizációs- és jazztábor is, amelyet a koncertsorozattal egyidőben szervez meg az Improvizatív Zeneműhely. Idén tizenhetedik alkalommal érkeztek Szombathelyre mindazok, akik a kiváló tanári kartól szerették volna ellesni a szakma fortélyait. A professzorok kivétel nélkül aktív zenészek, a mai jazzélet jónevű, külföldön-belföldön egyaránt gyakran fellépő előadói. Tanári tevékenységükről már kevésbé hallunk – nem azért, mintha nem tanítanának mindannyian, hanem mert ez a tevékenység lassú: hosszú idő után jelentkeznek csak az eredményei. A táborok, kurzusok pedig csak rövidebb találkozásokat engednek meg a mesterekkel. Mégis, sokszor ezek az órák életre szóló benyomásokat tesznek az emberekre. Azzal a kérdéssel kezdtük hát el a beszélgetést a tábor tanáraival, nekik volt-e olyan élményük, amikor egy ilyen röpke közös munka valamit véglegesen megváltoztatott az életükben.

Korábbi bejegyzések