JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

JAZZ FESTŐI KÖRNYEZETBEN

A bor és a jazz összefonódása komoly múlttal rendelkezik hazánkban. A híres borvidékeken megjelent a jazz, a jazzfesztiválokon megjelentek a pincészetek, és a fővárosban is már felfedezték a szervezők az ebben rejlő lehetőséget. A Magyar Nemzeti Galéria a hagyományt folytatva, idén júliusban is minden szerdán változó tematikájú tárlatvezetésekkel, előadásokkal, borkóstolóval és élőzenével egybekötött programokkal várja a jazz és a borok szerelmeseit. Az idei első Borszerdán a Gáspár Károly Trió játszott.

01-44.jpg


Gáspár Karcsi, Horváth Balázs, és Varga Bendegúz a Galéria kupolaterében felállított színpadon a szó szoros értelmében, valóban festői környezetben fogadhatta zenével a 18 órás kapunyitásra érkezőket, akik közül többen az első kóstolásra jogosító kupon beváltása után egyből kultúrszomjukat is olthatták egy művészettörténész vezette, az állandó kiállításban megtekinthető, „A divat változik, a stílus örök.” elnevezésű viselettörténeti sétán, amelyhez én is csatlakoztam.


02-44.jpg


03-41.jpg


04-43.jpg


Végignézve a csodálatos képeket, szobrokat, és a stílus örök igazságát szemléletes módon bemutató bútorokat, az inkább kevesebbet, de azt alaposan elvét követve kihagytam a programban ajánlott másik tárlat, az ugyancsak állandó kiállításon látható „Márványba zárt történetek – szépség és elegancia a szobrászatban” megtekintését, és a város fölé nyúló gyönyörű panorámateraszon eltöltve egy kis időt, visszatértem a rendületlenül játszó trióhoz. Mivel mindkét tárlatra az este tízig tartó Borszerdán későbbi időpontban is indult séta szakavatott művészettörténész vezetésével, így a nem maradok le semmiről megnyugtató érzésével egyre többen dolgozták fel az első körben szerzett vizuális élményeiket Karcsiék zenéje hallgatása közben.


05-41.jpg


06-41.jpg


07-41.jpg


08-40.jpg


09-37.jpg


10-33.jpg


A trió finom eszközökkel vonta magára egyre többek figyelmét. Mindhárman tudták, nem koncerten zenélnek, de zenéjük mégis több volt, mint egy borkorcsolyaként szóló háttérzene. Szó sem volt langyos unalomról, teljes odaadással játszottak, de úgy, hogy a kupola teremben megpihenők a borok élvezete közben a tárlatokon látottakat is megbeszélhették. A standard feldolgozások közé saját számok is kerültek, és bár a szólókat a szokásos tapsvihar helyett inkább elismerő pillantások követték, a siker érezhető volt, a zene fokozatosan megfogta a hallgatóságot.


11-30.jpg


A tárlatvezetések között, a Borszerda résztvevői fakultatív módon az est programkínálatában kiemelt helyen szerepelt, „A szürrealista mozgalom Dalitól Magritte-ig” című időszaki kiállítást is felkereshették. Kár lett volna elszalasztani a lehetőséget, mert, ahogy a szervezők ígérték, valóban „szimplán kihagyhatatlan” volt. A párizsi Pompidou Központ gyűjteményéből, valamint a madridi Museo Thyssen-Bornemiszából, a Magyar Fotográfiai Múzeumból és magángyűjteményekből mintegy 120 festmény, grafika, szobor, fotó, film és dokumentum érkezett. A szürrealizmus fő tendenciáit bemutató, október közepéig látogatható kiállításon a csoport vezéralakjai, kiemelkedő alkotói, többek között Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso és Alberto Giacometti művein keresztül kísérhetjük végig a mozgalom történetének egy rendkívül izgalmas szeletét, az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag időszakát.


12-28.jpg


13-25.jpg


14-25.jpg


15-18.jpg


A Borszerdák folytatódnak a Magyar Nemzeti Galériában, minden szerdán változó tematika szerint várják tárlatvezetéssel, kellemes élő zenével és a rendezvény nevéhez hűen, mindig más-más pincészetek boraival vendégeiket. Szerdánként a művészi koncepció mellett, a bor tematika is változik, az „Elegáns” után, a „Testes”, a „Friss” és a „Gyümölcsös” borokkal koccinthatunk. Gáspár Karcsiékat jövő héten Gayer Mátyás és Hofecker Mátyás váltja, majd a Zuzu Jazz, és végül Gyárfás István zenéjét élvezhetjük változatos programok között, festői környezetben.


Vissza a hírekhez