JazzMa

Friss Hírek

Csordás Gábor: Swansong2019. július 16.
Masecki, Marcin: Ragtime2019. július 15.
Dés László: Capricci2019. július 10.
Játék – 2019 július2019. július 07.

Hírek

Full of joy, taste of love - az Amaro Freitas Trio

Július 3-án játszott az Opusban az Amaro Freitas brazil jazz trió. Eléggé vártam ezt a koncertet, hiszen hát brazil jazz, nem is nagyon hallottam még élőben ilyet, ráadásul fiatalok, jókat írnak róluk, a brazil ritmusokat meg persze nem kell bemutatni, szóval vártam a spirituszt. Viszont azt nem sejtettem, hogy már az első akkordoknál a székbe présel az az energia, amit a zenészek a zongora, bőgő és dob egyvelegéből képesek áramoltatni. Atyaég! És még sok-sok felkiáltójel! Valami zseniális zenét játszottak, a zongorista Amaro Freitas tehetségét nem is igazán tudom senkihez sem hasonlítani, játékában ott volt Bartók és Coltrane, egyszerre klasszikus és egyszerre jazz, olyan elementáris belső tűzből játszik, amit talán egy európai nem tudna, mert az afro brazil gyökerek ott vannak az ujjak játékában.

Amaro vezette a zenekart nagy odafigyeléssel, de éppen annyira, hogy ne legyen gátja a szabad játéknak, itt nem volt helye kottának, Amaro szemkontaktusa a többiekkel volt a hangjegy és a violinkulcs. Természetesen beszélnem kell Hugó Medeiros dobosról, aki nem játszotta meg magát, nem brillírozott szólókban, viszont olyan eszméletlen energikussággal adta a brazil-jazz ritmusokat, hogy időnként elfelejtettem, hogy Budapesten ülök egy jazz klubban, és nem a New York-i Blue Note-ban. A trió harmadik tagja, Jean Elton bőgőn játszott, teljes odaadással, full of joy, végig ez járt a fejemben, amikor néztem, ahogy szimbiózisba lép a hangszerével.  Nem tudok mást mondani, mint ez a trió világszínvonal, még ha nem is ismerik még oly sokan, biztos vagyok benne, hogy a 2018-ban megjelent „Rasif” című albummal és koncertjeikkel megtalálják a világsikert.

Az Amaro Freitas Trio zenéjét vényre kellene írni az orvosoknak (az enyémnek legalábbis), mert olyan életöröm árad a zenéjükből, ami gyógyír testnek és léleknek.  Nem, nem közhelyes akarok lenni, nem Coelo idézetű spiritizmus ez, sokkal inkább az a mélység és magasság megélése a zenéjük által, amit Fenntről vezényelnek ezeken a csodálatos zenészeken keresztül.

Full of joy, taste of love... ha hajnal kettőkor hívna egy űrlény, hogy az Amaro Freitas Trio játszik éppen a Marson, megtalálnám az odavezető utat.

(Üzenem Robi bácsinak, hogy egyszer írnék már egy kevésbé dícsérő kritikát is!)


freitas1.jpg


freitas2.jpg


freitas3.jpg


freitas4.jpg


freitas5-1.jpg


Vissza a hírekhez