JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 17.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Hírek

Krakkó Jazz Fesztivál, avagy Dr. John-nal szólva: „Right Place, Wrong Time”-- Krakkó, 2019. július 6-8.

Június 28. és július 28. között rendezik Krakkóban az idei jazz fesztivált. Ahol, a nagyágyúk közül – ha én választhattam volna – a Nigel Kennedy/Mike Stern Band-et és a Laboratorium-ot néztem volna meg. És Terence Blanchard-ot. És a Moroni-Erskine-Gomez triót... De nem én választottam, hanem a tudományos kongresszusom szervezői, és ezért az elmúlt három napon voltam Krakkóban. Így tehát szombatra a Wojciech Karolak Trio-t, vasárnapra a Przemek Dyakowski Band-et, hétfőre pedig a Jan Ptaszyn Wróblewski Quartet-et választottam a programból (egyrészt azért, mert mindhárman a lengyel jazz legendás alakjai, másrészt azért, mert ezeken a napokon csak ők voltak a programban).

Karolak 80 éves (!!), Dyalkowski 84 éves (!!) és Wróblewski 83 éves (!!), vagyis hármójuk között összesen majdnem 200 év Lengyel Jazz Történelmet lehet összeszámolni... Helyhiány miatt (sem) veszem végig mindhármuk zenei karrierjét, elég az hozzá, hogy Karolak már ’62-ben Don Ellis-szel játszott és készített lemezt, a 70-es években pedig Michal Urbaniak zenekarát erősítette, azóta is a lengyel jazz oszlopos alakja.

Dyalkowski talán kevésbé ismert nálunk, straight-ahead zenész, aki Lengyelországban „nemzet kincs” számba megy.

És Wróblewsi is az egyik meghatározó egyénisége a lengyel (old-school) jazz-nek, úgy is, mint szólista, úgy is, mint hangszerelő, és úgy is, mint „rádiós személyiség”.


program.jpg


Karolak triója Adam Czerwinski dobosból és Marek Napiórkowski gitárosból állt; a zenei anyag nagyjából az elmúlt 10 év Jarek Smietana/ Wojciech Karolak/ Adam Czerwinski lemezekből állt össze (blues, shuffle, funk, straight-ahead-jazz keveréke) (Smietana pár éve, hosszú súlyos betegség után elhunyt, és a mostani koncertre Napiórkowski vette át a szerepét, és – ahogy láttam – a kottáit is). A végére egy ausztrál énekes, Billy Neal is beszállt egy „Little Wing” darab erejéig.  Jó kis este volt, Marek többet szólózott, mint Karolak mester; hármuk közül - úgy láttam - Adam élvezte a legjobban a bulit.


wk1.jpg


wk2.jpg


wk3.jpg


wk4.jpg


A Dyalkowski koncert sztárvendége Roberto Magris olasz zongorista volt (akinek számtalan nemzetközi projektje van; Europlane-jében annak idején még a „mi” Tony Lakatosunk is játszott). Ma este egy rettenetes pianínón volt kénytelen játszani. A koncerten Ellington/Strayhorn darabok és más „old-school” standardek hangzottak el; több vendégszaxofonos-szólista erősítette az idős Dyalkowski mestert.


pdrm1.jpg


pdrm2.jpg


pdrm3.jpg


Jan Ptaszyn Wróblewski (ugyanúgy, mint Dyalkowski) ülve játszotta végig a koncertet; eredeti kompozíciókat, Komeda darabokat (Rosemary’s Baby), és standardeket játszott a zenekar. Hallatszott a játékán Wróblewski mester kora: különösen a második részben, különösen a balladáknál lehetett érezni, hogy milyen hatalmas erőfeszítés lehet neki egy kétórás koncert végigzenélése. A zongorista, Jacek Niedziela viszont ereje teljében (és legalább 40 évvel fiatalabban...), remekül kísért és szólózott.


jpw1.jpg


jpw2.jpg


jpw3.jpg


Szóval, a lengyel jazz megmaradt legendái, köszönik szépen, élnek – ha nem is annyira virulnak – és továbbra is játszanak. Teltházas, figyelmes, hálás nemzetközi közönség volt mind a három koncerten.


Vissza a hírekhez