JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Jazz-collapsus a Meseházban

A Meseházi Alapítvány gondozásában, a Jazz evolúciója címmel írta be magát nagy nyomtatott vörös betűkkel a Békési úti intézmény Békéscsaba kultúr-kúl-történelemkönyvébe, csütörtök este. A jazz-meseudvar három zenekarral húzta be a nyári függönyt – csoda, hogy nem estünk szét a sok szinkópától.

A TRIÓ MŰVÉSZETE

Szombaton a megalakulása óta változatlan összeállítású Szakcsi Jr. Trio lépett fel a Budapest Jazz Clubban. Ahogy már több mint egy évtizede, ezen az estén is bőgőn Pecek Lakatos Krisztián, dobokon Balázs Elemér játszott a triót alapító zongoristával, ifjú Szakcsi Lakatos Bélával, és ahogy 2006 óta mindegyik koncertjükön, ezúttal is hatalmas sikert aratottak.

V. Adyton Szabadzenei Műhely és Alkotó Együttlét - 2. nap

Maloschik Róbert főszerkesztő úr felemelte pálcáját, és megintette a krónikást, mert késett a beszámolóval. És a lapnál nyilvánvalóan rendnek kell lenni, az ígért írásnak el kell készülni, tehát igaza van – még akkor is, ha a késés nem róható a krónikás lustaságának számlájára, az oka inkább az események sűrűségében és összetettségében azonosítható. És ezzel valójában már át is csúsztunk a történtek felidézésébe.

V. Adyton Szabadzenei Műhely és Alkotó Együttlét – 1. nap

Fittyet hányva minden valószínűségre és hűvösen racionális kalkulációra, megnyílt az V. Adyton Szabadzenei Műhely és Alkotó Együttlét Nagymaroson. A rendezvénysorozatot Szabados György zenei és szellemi örökségének ápolására indította 2014-ben Grencsó István és a helyszín sem véletlen, hiszen Szabados György életének utolsó évtizedeiben Nagymaroson élt.

Nyárzáró jazz-meseudvar három zenekarral

A Meseházi Alapítvány rendezésében kerül sor a nyár legizgalmasabb jazz-időutazására, melynek helyszíne a békéscsabai Meseház. Az estén a hazai jazz-zenei élet egyéniségei vezetnek végig a jazz korszakain, a kezdetektől, napjainkig és tovább.

A SoLaTi Music a BJC színpadán

Itt van az ősz, itt van újra, és a hazai zenekarok a jól megérdemelt nyári szünet és pihenés, fesztiválok után visszatérnek a megszokott mederbe, az iskolai tanév is elkezdődik, és sok ismerős név tér vissza a budapesti jazz klubok színpadaira. A SoLaTi Music koncertjéhez a Facebookon meghirdetett esemény is csak ennyit hirdet: „Szeptembertől indulunk a szokásos helyünkön!”, és ezen a hűvös csütörtöki estén el is indultak.

Mi lett velük? – Horváth Andor (Hága)

Andor 2002 őszén jelentkezett a Bartók Rádió Vajda Sándor Jazz Bőgő Tehetségkutató Versenyére. Azóta szem elöl tévesztettem. Most szegedi tudósítónk, Simády Béla hívta fel a figyelmemet rá!

MESTERHÁRMAS

Az utóbbi két évben rendszeressé váltak New York-ban élő dobosunk, Németh Ferenc látogatásai. Európai turnéja hazai állomásain 2017 novemberben a K-11-ben, majd tavaly márciusban és novemberben a BJC-ben láthattuk őt változatlan felállású triójával, melyben Greg Tardy szaxofonozott, és a jazz fővárosából érkezettekhez Európában csatlakozott Oláh „Tzumo” Árpád játszott billentyűs hangszereken. Idén azonban a megszokott november- március periódusból a tavaszi hónap a nyári augusztusra tevődött, és a védjegyévé vált piros ingben játszó zenekarvezető ezúttal vadonatúj, Ferenc Nemeth Freedom Trio nevet kapott formációjával, Chris Potter szaxofonossal és Gilad Hekselman gitárossal érkezett kedden a Budapest Jazz Clubba.

És amikor Borbély Miska megpödri dús bajszát, lesz jó!

Mihály napi esti muri volt augusztus idusán, a békéscsabai meseházi jazz-csárdában. Úgy gondolom, a beavatottaknak kár magyarázni a Borbély és a Dresch neveket, és az ahhoz társítható muzikális magaslatokat. Ez kábé olyan, mint amikor azt mondják: Hofi, és tudja mindenki, hogy kiről/miről van szó. Mindenesetre első felütésre e két úr fúziója csodálatos kombónak bizonyult, és az is volt.

Korábbi bejegyzések