JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 18.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Hírek

GONDOLATAIM - 2019 július (IV/8. rész)

A sorozat előző részei "Gondolataim a jazz-ről" címmel jelentek meg három évig. A havi napló folytatódik (természetesen a jazz-ről): évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek röviden - vagy egy kicsit részletesebben - ahogy egy jazzrajongó látja. Negyedik évfolyam - nyolcadik rész.

Kevesebb száraz tény - több saját gondolat. 

"Lady Sings the Blues" - több mint hat évtizeddel ezelőtt. Július 17-én volt Eleanora Fagan Gough, azaz BILLIE HOLIDAY halálának a hatvanadik évfordulója.

Az ismét meghallgatott válogatás (Verve, 1954-56-os felvétel) bizonyítja számomra, hogy az amerikai énekesnő keserédes hangja, sajátos előadásmódja újra és újra megfogja az embert - mégha nem is feltétlenül BH a kedvenc énekesnője. (Nincs is nekem "olyan"...) A közreműködők sem "akárkik": Charlie Shavers és Harry Edison - trombita, Tony Scott - klarinét, Wynton Kelly - zongora, Kenny Burrell - gitár  (nagyszerű!) és Chico Hamilton - dob (a lista nem teljes). De Holiday hangja és stílusa mindent visz!


billie-holiday.JPG


Öt éve, július 11- én hunyt el minden idők (na, ezt nem kellett volna - vagy mégis?) egyik legnagyobb bőgőse Charles CHARLIE Edward HADEN. (Személyes megjegyzés: már megvolt a jegyem az amerikai muzsikus néhány évvel ezelőtti budapesti fellépésére, de azt betegség miatt lemondta.) Így hát nem sikerült koncerten találkoznunk... Fájó pont.

Meghallgattam (sokadszorra) a "Jasmine"-t (ECM, 2010 - csupa standard) - nehéz vele betelni... Keith Jarrett zongorázik - olyan összhang alakul ki kettőjük között (szintén nem először), amely a jazz történetének legszebb lapjaira kívánkozik. És 
CH sok évtizedes pályafutása során a műfaj minden ágát a legmagasabb szinten művelte - a free-től a filmzenére emlékeztető "könnyűségig".


charlie-haden.JPG


jasmine.JPG


75 esztendős lett (július 27-én) az angol szaxofonos hölgy BARBARA Gracey THOMPSON. A hatvanas évek végén alakult Colosseum együttes dobosának (John Hiseman) volt a felesége; a későbbi, 1994-ben újjáalakult zenekarban játszott. (Egy régi képet választottam Róla.)


barbara-thompson.JPG


Isten éltesse a szintén háromnegyed évszázados (07.05.) hajdúszoboszlói bőgőst, FAZEKAS CSABÁT!


fazekas-csaba.JPG


Egy másik tenorszaxofonos, fuvolista, basszusklarinétos, az amerikai Earl Lavon CHICO FREEMAN JR. töltötte be a hetvenedik életévét július 17-én. 2016-ban egy nagyszerű koncerten volt hozzá szerencsém Montreux-ben. (A kép is ott készült.) Lemezajánlat: "Chico" (India Navigation, 1977); közreműködnek: Cecil McBee - bőgő, Muhal Richard Abrams - zongora és Steve McCall - dob. Modern mainstream, (sokszor erősen) free elemekkel - egy 42 évvel ezelőtti felvételen!


chico-freeman.JPG


chico-cd.JPG


Még sok boldog születésnapot a zongorista BLAHO ATTILÁNAK, aki július 9-én lett fél évszázados! A "korai" Harcsa Veronika Quartet CD-in hallgattam meg újra remek játékát.


blaho-attila.JPG


Véget ért a MONTREUX SOUND - mert Jazz Festival-nak csak nagy bátorsággal nevezhetnénk...


montreux.JPG


Szomorúan teszem ide a linket, amely az idei, 53. fesztivál összefoglalása. Csak 2 és 3/4 perc - de akik végig tudják nézni, azok között - nem is tudom, mit sorsolunk ki! (Majd kérek ötletet Szabó Csabától...)
https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=pgH7OpCCE8s#fauxfullscreen

Vissza a hírekhez