JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Dés András Erdőkerülő Quartetje a teltházas Opusban

A lemezfelvétel előtt pár órával, 2019. augusztus 7-én tartotta utolsó koncertjét az Erdőkerülő Quartet.

A hét állomásos bejátszó turné utolsó koncertjét tartotta Dés András ütőhangszeres legújabb projektje az Opus Jazzklubban. Fenyvesi Márton akusztikus gitáron, Ávéd János tenor- és szopránszaxofonon, Szandai Mátyás bőgőn varázsolt a hangversenyen, hogy utána autóba szállva már az éjszaka folyamán a Bakonyba menjenek. Dés András és zenésztársai az ország legfoglalkoztatottabb zenészei között vannak, mindannyian saját zenekarokat is vezetnek. Szandai Mátyás a Dresch Quartet egykori oszlopos tagja pedig Franciaországból látogatott haza az Erdőkerülő kedvéért.

Dés András szakmai karrierje csúcsán egy halálugrásra vállalkozik. Otthon hagyva hatalmas hangszergyűjteményét csak a természetben megtalálható tárgyakat, őselemeket (föld, levegő, víz és talán még a tűz is?:) használva próbálja eljátszani a nagyon nehéz, négyesfogatra komponált darabokat. Remélhetőleg az időjárás nem nagyon zavarja meg a „stúdiózást”, mert pillanatnyilag zivataros, szeles napokra számíthatunk az előrejelzések szerint. De a jazz a kockázatok, a gyors alkalmazkodások, az improvizáció műfaja, talán ezért is vállalkozott András erre az életveszélyes feladatra. A társak megbízható szakmai tudása és emberi kvalitása pedig lelki biztonságot ad a feladat megoldására.

A koncert előtt azt vártam, hogy az ütőhangszerek között már most is felbukkannak természeti tárgyak, kövek, fadarabok, vizes tálak, mint azt a brazil származású, már eltávozott Nana Vasconcelos esetében láthattuk fellépésein. De csak hagyományos zajkeltő eszközöket használt Dés András ezzel nehezítve a természeti felvételt, de egyben erősítve is a spontaneitás lehetőségét a kockázat növelésével. Egyetlen dolog, amit az erdőben is talán fog használni, a koncerten is bemutatva a beatbox-szolás mellett, saját testét, mint ütőhangszert.

A lemezre kerülő kompozíciók rendkívül sokszínűek, nagyon megkomponáltak és minden zenésznek komoly feladatot, de egyben tehetségük bizonyítást is adva. Nem véletlen volt a hatalmas siker a kétórás műsort követően. A szólók után ritkábban tört ki spontán taps, de ez az elmélyült figyelem miatt is lehetett. A darabok után annál intenzívebb volt a tetszésnyilvánítás, ami a koncert végén álló tapsban is megnyilvánult.

A koncert második részében a Dés András Trió (Dés András, Ifj. Tóth István, Fenyvesi Márton) legutóbbi lemezéről hangzott el a ráadással együtt öt darab, nem akármilyen bőgő- és szaxofonszólókkal gazdagítva. Összességében az egész estet a komoly, felemelő szépség jellemezte, de voltak oldottabb, swinges percek, és megjelent a zenei humor a színesség jegyében. Dés András természetesen végig a produkció meghatározója volt, a zenésztársak tapsritmus-kísérete mellett előadott szólója fergetegesre sikerült. Fenyvesi Márton bizonyította, hogy különleges, ezerszínű elektromos gitárhangzása mellett az akusztikus gitárnak is egyéni hangú mestere. Ávéd Jánossal a szólóik mellett gyönyörű unisonokat játszottak. Szandai Mátyás, mint a legnagyobbak, szinte eggyé vált hangszerével. Nincs hely méltatni egyéni teljesítményüket, de ez szinte felesleges is, mert mind a négyen jólismert, világszínvonalú zenészek. András zárásként kérte a közönséget, hogy drukkoljanak nekik a sikeres erdei felvételhez, ami CD-n a BMC gondozásában fog megjelenni várhatóan az őszi időszakban. És nagy tapsot kért a fantasztikus koncerthangzást létrehozó Szabó Viktor hangmérnöknek is.

Az elhangzott darabok (Dés András szíves közlése szerint) az új, készülő lemezről:

Cautius Party

Music for Brokers

Life Sings On

Dora’s Song

Pan

A koncert második részében a már megjelent albumról:

Ghost Town

Holding Your Hand, 150 Seconds Before Midnight

Long Distance Relationship

Epiloque

és a ráadás:

Lullaby Under the Sky


-dsc0007-1.jpg


-dsc0071-8.jpg


-dsc0078-2.jpg


-dsc0086-1.jpg


-dsc0107-2.jpg


-dsc0108-1.jpg


-dsc0112.jpg


-dsc0125-1.jpg


-dsc0152.jpg


-dsc0180-1.jpg


-dsc0253-1.jpg


-dsc0268.jpg


-dsc0290-2.jpg


-dsc0314.jpg


-dsc0325.jpg


-dsc0340-1.jpg


-dsc0352.jpg

Vissza a hírekhez