JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Névnaposok – György2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Az Olga Konkova Trio a Bird’s Eye-ban (Basel - 2019. augusztus 17.)

Olga Konkova orosz/norvég zongorista az idei Basel-i Jazzcampus Focusyear programjának egyik résztvevője (a „mi” Juhász Mártonunkkal együtt, akiről már írtunk, és akinek a legutolsó lemezén („Discovery”) is zongorázik...) https://www.jazzma.hu/hirek/2019/04/25/exkluziv-interju-juhasz-martonnal/

Akik a Basel-i Jazzcampus-on megfordulnak, azok közül sokan a Bird’s Eye-ban is fellépnek. Így van ez Olga esetében is. Ezúttal Stephan Kurmann svájci bőgős és Bodek Janke lengyel/német ütős voltak a trió tagjai.

Olga Moszkvában klasszikus zongorán kezdte zenei tanulmányait, majd „jazzfertőzött” lett: a bostoni Berklee-n (is) tanult, majd onnan Norvégiába költözött. (Férje a norvég basszgitáros Per Mathisen... akinek, mellesleg – kicsi a világ – a „mi” Borlai Gergőnkkel is vannak közös projektjei).

Olga Konkova az elmúlt 25 évben mintegy tíz lemezt adott ki; ezeken Per Mathisen mellett olyan mesterek kísérik, mint Jon Christensen, Adam Nussbaum, Gary Husband, vagy Audun Kleive. Karrierje egyik fénypontja (talán) egy Joni Mitchell szerzeményeire improvizált szólólemez. Jegyez egy remek közös projektet Helge Sunde-vel és Marilyn Mazur-ral is.

A mostani koncerten Olga eklektikus, abszolút originális kompozíciói mellett standardek (pl. a „Girl from Ipanema” teljes dekonstrukciója, majd teljesen más formában való „összeszerelése”) szerepeltek. Olga zongorajátékán a klasszikus behatásokat, „északi fényeket” és nagy jazz-zongoristák hatásait (Monk-tól Jarrett-ig) lehet érezni: elegáns, kifejező és magával ragadó, ahogy játszik.


ok1.jpg


ok2.jpg


ok3.jpg


ok4.jpg


ok5.jpg


ok6.jpg


ok7.jpg


ok8-1.jpg

Vissza a hírekhez