JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. szeptember 17.
Jazz-burger a Meseházban2019. szeptember 17.
BEG SZEZONNYITÓ2019. szeptember 15.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.
Vörös Niki: Left Alone2019. szeptember 14.
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN2019. szeptember 10.
Klemm, Adam: Instant Pleasure2019. szeptember 09.
A VILÁG ZENÉJE2019. szeptember 08.
Davis, Miles: Rubberband2019. szeptember 05.
METHENY A KÖBÖN2019. szeptember 02.

Hírek

Exkluzív interjú a 80 éves Mátyás Ferenccel

Mátyás Ferivel a 70-es évek második felében ismerkedtem meg, mikor a Magyar Rádió külsős munkatársaként a közvetítő kocsival lementem Debrecenbe.

Jazz-burger a Meseházban

Pedig annál volt több is, például muzsika… csak miután az utóbbi időben a békéscsabai Meseházas beszámolóimban elég gyakran a szemközti Kotró nevezetű italkimérőről értekeztem, úgy gondolom, ildomos lenne egy-két szót ejteni az intézmény üdvöskéjéről is, az elmaradhatatlan sörkorcsolyáról, a Jazz-burgerről, azaz az összehajtott piros paprikával meghintett zsíros kenyérről. Mert ez jár neki. Amúgy csütörtöki citromsárga plakátokon a Bágyi Balázs New Quartet neve szerepelt. Na jó, meg este a házban is.

Kis hírek – friss hírek

Mai cikkeink:
Exkluzív interjú a 80 éves Mátyás Ferenccel;
Jazz-burger a Meseházban (Such Tamás);
Bemutatkozik legújabb lemezkritikusunk, Drippey Máté - Lemezpolc: The Stan Getz Quartet ‎– Getz at The Gate (Live at The Village Gate, November 26, 1961);
Ezen a napon – szeptember 17.;
Játék – 2019 szeptember – Megfejtés és nyertes, megfejtés: John Etheridge, nyertes: Kocsi Árpád;
Jazz a Márványteremben - Happy birthday Berkes Balázs (60) - I. rész (1997. október 20.);
Per Mathisen (NOR) & Gary Novak (USA) Project feat. Mogyoró Kornél, Nagy János & Mike Gotthard – CAFe Budapest 2019;
A Tony Lakatos Trio a Magyar Rádió Márványtermében (2019. szeptember 14.) (Dr. Sümeghy László);
BEG SZEZONNYITÓ (Somogyvári Péter);
A Magyar Jazz Szövetség felhívása (Edelényi Szilvia);
A Beatles dalok jazz feldolgozásai – A Hard Day's Night (1964-1970);
Lemezpolc: Vörös Niki - Left Alone (Gáspár Károly);
Jazzlista;
Exkluzív interjú Aubrey Logan-nel (Csapó Krisztián);
Magyar Jazz ABC: Budapest Ragtime Band (Csányi Attila);
Lemezpolc: Billy Prim – Thalassa (Salvai Ádám);
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN (Somogyvári Péter);
Lemezpolc: John Pizzarelli - For Centennial Reasons: 100 Year Salute to Nat King Cole (Kolta Péter);
Lemezpolc: Klemm Ádám - Instant Pleasure (Gáspár Károly);
Világsztárok Magyarországon – Jack DeJohnette 2002. május 17–én a Magyar Rádió Márványtermében;
Exkluzív interjú Hoffmann Györggyel (Hofi), az iF tulajdonosával;
Mi lett velük? – Laki Ákos (Rotterdam);
Gondolataim – 2019 augusztus (IV/9. rész) (Dr. Nagy Sándor);
Mi lett velük? – Horváth Andor (Hága);
Exkluzív interjú Bóna Lászlóval, a Budapest Jazz Klub programigazgató-társtulajdonosával;

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 101 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most a Budapest Ragtime Band-nél tartunk. 8 és fél év alatt 188 előadót és együttest mutattunk be Önöknek! Őket Lexikon rovatunkból visszakereshetik! És ha ráklikkelnek a Kis hírek - friss hírekre, akkor olvashatják mostani címszavunkat is!

Játék – 2019 szeptember – Megfejtés és nyertes

Lassan már 3 éve, 2016 októberben indította –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba!

A Tony Lakatos Trio a Magyar Rádió Márványtermében (2019. szeptember 14.)

A nyári szünet után folytatódott a Magyar Rádióban a még most is rendszeresen is megtartásra kerülő „Klasszikus és jazz” sorozat, a másik jazz műsor – a „Jazz a Márványteremben” – már sok évvel ezelőtt megszűnt. (A most is tartó sorozatot annak idején 1997 augusztusában én indítottam útjára a 6. stúdióban és a Bartók Rádióban. A másikat, amely 1995 januárjában indult a Márványteremben, 2009 márciusában az Mr Rt. akkori alelnöke szüntette meg, mondván nem jó, hogy ilyen sokan járnak a Maloschik koncertjeire. Nem hülyéskedek! Ugye, milyen magyaros… - A szerk.)

BEG SZEZONNYITÓ

Ez a nyár nem volt túl eseménydús a Balázs Elemér Group számára, de a zenekar tagjainak viszont annál inkább. Valamennyien elismert, és keresett zenészek, így különböző formációkban játszottak fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken, amelyek többségéről ezen az oldalon is beszámoltunk. Az ősz beköszöntével azonban egyre többször találkozhatunk a zenekarral, a fővárosi szezonnyitány ebben az évben is a Budapest Jazz Clubban indult, ahol a nagyszerű szerdai koncert után, újra havonta lépnek majd föl.

Exkluzív interjú Aubrey Logan-nel

Bemutatkozik új video blogger –vlogger, you know!- munkatársunk, Csapó Krisztián! A harsonás Krisz eddig lemezkritikákat írt nekünk. – A szerk.

Free Style Chamber Orchestra 15!; avagy Nagy János a Jazzkarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN

A szeptember 1-én, vasárnap kezdődött 22. Zsidó Kulturális Fesztivál csütörtöki programjába is két jazz esemény került, és a keddi naphoz hasonlóan nehéz volt a választás. A Dohány utcai zsinagógában Illényi Katica a Sárik Péter Trióval különböző zenei stílusokon és korszakokon átívelő, klasszikus, Bach, Bartók, Beethoven művek, valamint többek között Piazzolla, Morricone szerzeményeinek rendhagyó jazz, gipsy swing és klezmer feldolgozásait ígérte. A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában, az előzetes információk szerint, Pandzarisz Diána, azaz Dina, a jazz új hullámait a zsidó népzenével vegyíti majd zenésztársaival. A nemrégiben személycserék után megújult Dina Zenekarba a jazz térfélről Balázs József, Radics József és Czibere József érkezett, a népzenei oldalról oszlopos tagként maradt továbbra is Szokolay Dongó Balázs. Mivel Balázs Józsit a hasonló úton járó East Gipsy Band óta a vegyítések nagymesterének tartom, így csütörtökön a Hegedűs Gyula utcai helyszínt választottam.

Korábbi bejegyzések