JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Kis hírek – friss hírek

Mai cikkeink:
A Gustaffson-Kurzmann Duo feat. Grencsó Kollektíva az Újbudai Jazz Fesztiválon (Bereczki Bálint);
Jazz a Márványteremben – Cumó-Hangya Quartet (1997. október 24.) - Sokszáz/105.rész;
Ezen a napon – szeptember 30.;
Joe Fritz & Jazz Trap a Jókai Klubban (Egervári Gábor);
15. Újbuda Jazz Fesztivál - MU Színház - 1. nap (Dr. Nagy Sándor);
BARÁTOK KÖZÖTT (Somogyvári Péter);
Új balatonfüredi tudósítónk, Szakáll Norbert első koncert beszámolója - Borbély Mihály és a Parker Jazz Quartet;
A Beatles dalok jazz feldolgozásai – A Hard Day’s Night (2001-2019);
Beszippantott engem az ütőhangszer! - Exkluzív interjú a 65 éves Horváth Kornéllal – I.rész (Dr. Nagy Sándor);
A Gyémánt Bálint New Trio a BJC-ben (Salvai Ádám);
Hangszert a kézbe! (Tóth Barbara);
VERSENYFELHÍVÁS - Jazz Combo Verseny (Edelényi Szilvia);
Babel Laureate World-Jazz tehetségkutató 2019 (Viszt Viktor);
Lemezpolc: Moped Loewen - Jazz Rock Orchestra (Gáspár Károly);
Magyar Jazz ABC: Bujdosó Eszter (Csányi Attila);
Lemezpolc: Sara Gazarek – Thirsty Ghost (Kolta Péter);
Lemezpolc: Avishai Cohen-Yonathan Avishai - Playing the Room (Dr. Nagy Sándor);
MOZIFILMEN MILES DAVIS ÉLETE (Gróf István);
A jazz Élt, Él és Élni fog - Berkes Balázs és a Gyafi Család (Gyárfás István, Attila és Péter) az iFben (Hofi-Siklós Péter);
15. Újbuda Jazz Fesztivál - Mu Színházi program /2.nap (Varga Andrea);
Világsztárok Magyarországon – Jack DeJohnette a Budapest Kongresszusi Központban (2002. május 18.);
Gitármánia a BJC-ben (Salvai Ádám);
Nagy siker volt Londonban Hajdu Klára és Szakonyi Milán koncertje (Németh Andrea);
Üstökös - Interjú Varga Dániellel, aki nemrégiben a Michael Brecker Nemzetközi Szaxofon Versenyen szerepelt nagy sikerrel (Gáspár Károly);
A Beatles dalok jazz feldolgozásai – A Hard Day's Night (1971-2000);
Lemezpolc: Ethan Iverson Quartet with Tom Harrell - Common Practice (Dr. Nagy Sándor);
A SoLaTiMusic a BJC színpadán (Horváth László);
Lemezpolc: Grencsó String Collective - Folyami zene (Németh Zsolt);
Barabás Lőrinc – CAFe Budapest 2019;
GRENADILLA (Somogyvári Péter);
Két koncert egy kedd délután (Dr. Sümeghy László);
Omer Klein Trio (Izrael) - CAFe Budapest 2019;
A Jazzation a Solymári Búcsúban (Barcsik Géza);
Exkluzív interjú a 80 éves Mátyás Ferenccel;
Jazz-burger a Meseházban (Such Tamás);
Játék – 2019 szeptember – Megfejtés és nyertes, megfejtés: John Etheridge, nyertes: Kocsi Árpád;
Per Mathisen (NOR) & Gary Novak (USA) Project feat. Mogyoró Kornél, Nagy János & Mike Gotthard – CAFe Budapest 2019;
A Tony Lakatos Trio a Magyar Rádió Márványtermében (2019. szeptember 14.) (Dr. Sümeghy László);
BEG SZEZONNYITÓ (Somogyvári Péter);
A Magyar Jazz Szövetség felhívása (Edelényi Szilvia);
Exkluzív interjú Aubrey Logan-nel (Csapó Krisztián);
A MEGBÉKÉLÉS JEGYÉBEN (Somogyvári Péter);
Exkluzív interjú Hoffmann Györggyel (Hofi), az iF tulajdonosával;
Mi lett velük? – Laki Ákos (Rotterdam);
Gondolataim – 2019 augusztus (IV/9. rész) (Dr. Nagy Sándor);
Mi lett velük? – Horváth Andor (Hága);
Exkluzív interjú Bóna Lászlóval, a Budapest Jazz Klub programigazgató-társtulajdonosával.

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 101 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most Bujdosó Eszternél tartunk. 8 és fél év alatt 189 előadót és együttest mutattunk be Önöknek! Őket Lexikon rovatunkból visszakereshetik! És ha ráklikkelnek a Kis hírek - friss hírekre, akkor olvashatják mostani címszavunkat is!

Joe Fritz & Jazz Trap a Jókai Klubban

Szeptember 27-én lépett fel a zenekar a „Jazzpéntekek a Jókai Klubban” koncertsorozat keretében a mind népszerűbb svábhegyi jazzklub színpadán.

15. Újbuda Jazz Fesztivál - MU Színház - 1. nap

Ha szeptember vége, akkor itt az improvizatív, kortárs kamara jazz képviselőinek koncertsorozata: az Újbuda Jazz Fesztivál, immár tizenötödik alkalommal.
Nyitány: 2019. szeptember 27-én este összesen öt muzsikussal, két felvonásban, szokatlan összeállításokkal, a Kőrösy József utca 17. színháztermében.

BARÁTOK KÖZÖTT

Az East Gipsy Band koncertjei mindig lenyűgöztek, de szerencsére ezzel az érzéssel nem maradtam egyedül. Zenéjük nyitott fülekre talált az Egyesült Királyságban, és az Egyesült Államokban is, nem véletlenül ők játszhattak a magyar zenekarok közül a legtöbb világhíres klubban, meghódítva a londoni 606, a New York-i Blue Note, Jazz Standard, Smalls, a Pennsylvaniában található Deer Head Inn, a bostoni Regattabar Jazz Club világsztárokkal kényeztetett közönségét, és kaptak meghívót a Detroit Jazz Fesztiválra is. Ahhoz, hogy ezek a kapuk előttük is megnyíljanak, kellett a zenekar „hetedik tagja”, Tim Ries közreműködése, aki megalakulása óta pártfogásába vette a zenekart. Tim a legtöbbször hazánkba látogató amerikai sztár, jócskán megelőzve még az ugyancsak sokszor visszatérő Chris Potter-t is. Szeptemberben is átrepülte az óceánt, és Budapesten először múlt hét szerdán Szakcsi Lakatos Bélával és Pecek Lakatos Krisztiánnal, majd hétfőn az East Gipsy Band vendégeként lépett fel a Ráday utcai iF Caféban. Lemaradva a múlt szerdai koncertről, a főváros hétfői jazzkínálatából természetesen Balázs Józsiékat választottam. A kisfiát is magával hozó zenekarvezető-zongorista mellett testvére, Balázs Elemér dobolt, Sárközi Lajos hegedült és gitározott, Orbán György bőgőzött, és Balogh Gusztáv énekelt, a cimbalmos Oláh Vilmost ágynak döntötte egy vírus, Tim Ries pedig most hatodik tagként előlépve is tenor- és szoprán szaxofonon játszott.

Borbély Mihály és a Parker Jazz Quartet

A Balatonfüreden működő Parker Jazz Club 2019 márciusában kezdete meg működését. Az elképzeléseknek megfelelően a nyári főszezont és a téli pihenő időszakot kivéve, évi nyolc koncertet rendeznek meg a szervezők. Az első évben voltak már szóló, duó felállású koncertek, illetve előfordult, hogy egy-egy szólista oldalán a jazz klub „házizenekara” működött közre.

A Gyémánt Bálint New Trio a BJC-ben

Egy ideje már vártam arra, hogy hallhassam végre új triójával élőben Gyémánt Bálintot. Így aztán azonnal éltem a lehetőséggel, amikor láttam, hogy koncertjük lesz a Budapest Jazz Clubban. Ez pedig párhuzamosan azt is magával hozta, hogy beszámolóval jelentkezem az estéről.

VERSENYFELHÍVÁS - Jazz Combo Verseny

A Magyar Jazz Szövetség újra megrendezi Jazz Combo Versenyét. A versenyre zenekari tag által komponált jazz-darabbal jelentkezhetnek a zenekarok, melyet saját maguk adnak elő. A verseny célja, hogy a magyar combo jazz-ben új művek és hangszerelések szülessenek, valamint ezek előadása professzionális módon valósuljon meg.

Babel Laureate World-Jazz tehetségkutató 2019

35 év alatti jazz-zenész vagy? Jelentkezz! Mutatkozz be nemzetközi zsűri előtt, nyerj fellépést külföldi és magyar fesztiválokon, pénzjutalmat és lemezkiadást!

Gitármánia a BJC-ben

A Budapest Jazz Clubban tegnap este tartott legutóbbi koncertet talán a megszokottnál is egy kicsit nagyobb érdeklődéssel vártam. Gitármánia estre készültek, ahol olyan hazai kíválóságok, mint Juhász Gábor, Gyárfás István és László Attila zenéltek együtt.

Üstökös - Interjú Varga Dániellel, aki nemrégiben a Michael Brecker Nemzetközi Szaxofon Versenyen szerepelt nagy sikerrel

A 27 éves Varga Dániel a fiatal korosztály legnagyobb tudású szaxofonosai közé tartozik. A grazi Zeneművészeti Egyetemen végzett jazz szaxofon és zeneszerzés szakon.
Az idén első alkalommal, az izraeli Eilat-ban megrendezett Michael Brecker Nemzetközi Szaxofon Versenyen azon nyolc ifjú művész közé került, akik az elődöntőben részt vehettek a rangos megmérettetésen.
Varga Dánielt kérdeztem a versenyen szerzett élményeiről.

A SoLaTi Music a BJC színpadán

Itt van az ősz, itt van újra, és a hazai zenekarok a jól megérdemelt nyári szünet és pihenés, fesztiválok után visszatérnek a megszokott mederbe, az iskolai tanév is elkezdődik, és sok ismerős név tér vissza a budapesti jazz klubok színpadaira. A SoLaTi Music koncertjéhez a Facebookon meghirdetett esemény is csak ennyit hirdet: „Szeptembertől indulunk a szokásos helyünkön!”, és ezen a hűvös csütörtöki estén el is indultak.

GRENADILLA

Az ezredforduló táján alakult Borbély Műhely januárban vonult stúdióba, és májusban mutatta be megjelenésre váró, ötödik lemezének anyagát az Opus Jazz Clubban. A végül augusztusban, a BMC gondozásában kiadott CD mind szakmai körökben, mind a közönségnél páratlan sikert hozott, a zenekar az új kompozíciókból a kapolcsi és a debreceni fesztiválon is ízelítőt adott. A „Grenadilla” a Budapest Jazz Club szombati, csaknem az egész lemezt bemutató koncertje is maradandó élményt nyújtott. Az Artisjus, eMeRTON, Szabó Gábor- és Liszt-díjas, Lovagkeresztet, és a Vujicsics együttes tagjaként pedig Kossuth-díjat is elnyert zenekarvezető Borbély Mihály mellett Tálas Áron játszott zongorán, Horváth Balázs bőgőn és G. Szabó Hunor dobolt.

Két koncert egy kedd délután

A nyári szünetet követően egymás után indítják be őszi programjaikat a különböző budapesti helyszínek. A tegnapelőtti napra két jazzkedvelőknek érdeklődésre számon tartott programot is találtam.

Korábbi bejegyzések