JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2019. október 23.
Ferenc Németh is calling2019. október 19.
JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN2019. október 17.
Coltrane, John: Blue World2019. október 16.
GELEM GELEM2019. október 15.
Jazzeste a Fonóban2019. október 14.
Harcsa Veronika is calling2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
JazzUp – Kovács Tamás2019. október 10.
SZEZONNYITÓ HAZAI PÁLYÁN2019. október 08.
REMÉNY2019. október 04.
Az év fiatal jazz-zenésze V.2019. szeptember 14.

Hírek

„I Heart Swing”; avagy Iván Szandra és Jász András a JazzKarcban

A JazzKarc egy hetente jelentkező magazin, mely a Karc FM 105,9 rádión hallható péntekenként, este nyolc órától, majd éjféltől kerül ismétlésre. A 2016 májusában indult műsorfolyam szerkesztő-műsorvezetője jómagam vagyok -tehát Gáspár Károly-, és Maloschik főszerkesztő úrnak köszönhetően 2017 januárja óta, itt a jazzma.hu-n is lehetőségem van ajánlani kedves Olvasóinknak az aktuális adást!

Kis hírek – friss hírek

Mai cikkeink:
„I Heart Swing”; avagy Iván Szandra és Jász András a JazzKarcban (Gáspár Károly);
Magyar Jazz ABC: Bukovinszki Balázs;
Ezen a napon – október 23.;
Metamorfózis ősbemutató a Várkert Bazárban - CAFe Budapest 2019 (Bereczki Bálint);
Exkluzív interjú Gáspár Károllyal, a jazz zongoristával;
Lemezpolc: Natacha Atlas – Strange Days (Nagy Emma);
A Modern Art Orchestra hazai pályán, vagyis a BMC koncerttermében vasárnap este (Salvai Ádám);
Játék – 2019 október – Megfejtés és nyertes: a megfejtés - David Friedman, a nyertes: Holper Péter (Csorna);
Jazz a Márványteremben – Kaltenecker Trió (1997. november 7.) - Sokszáz/108.rész;
Nagy művészek a kis jazz pubban: Pocsai Kriszta és Tóth Viktor (Barcsik Géza);
Lemezpolc: Joel Harrison - Still Point: Turning World (Salvai Ádám);
MAGYAROK A BJC „VILÁGSZTÁROK” SOROZATÁBAN (Somogyvári Péter);
Tóth Viktor Lengyelországban koncertezik (Kiss Timea);
Világsztárok Magyarországon – A Wayne Shorter Quartet 2002. július 13-án a Debreceni Jazz Napokon;
Ferenc Németh is calling (Németh Ferenc);
Exkluzív interjú Éles Gáborral;
Lemezpolc: Michael Janisch - Worlds Collide (Dr. Nagy Sándor);
A Beatles dalok jazz feldolgozásai – All My Loving (1963-1970);
Katarzis minden ellenére (Per Mathisen–Gary Novak Project feat. Nagy Jancsa János & Mike Gotthard & Mogyoró Kornél - BJC) – CAFe Budapest 2019 (Barcsik Géza-Jánki Éva);
Groupensax, avagy a legvidámabb DzsesSzerda Tatabányán Muck Ferivel és tanítványaival (Fazekas Sándor-Pohner László);
JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN (Somogyvári Péter);
Lemezpolc: James Carter - Live from Newport Jazz (Gáspár Károly);
Geometro – Jazz Kocsma (2019. október 15.) (Simády Béla);
Lemezpolc: John Coltrane - Blue World (Dr. Nagy Sándor);
Vidéki jazzarcok – Barkóczi Attila (Veresegyház);
Harcsa Veronika is calling;
JazzUp: Kovács Tamás;
Exkluzív interjú Almási Attilával;
Mi lett velük? – Mágedli Maja (Berlin);
Vidéki jazzarcok – Szakáll Norbert (Balatonfüred);
Mi lett velük? – Hervoly Renáta (Essen, Németország);
VERSENYFELHÍVÁS - Jazz Combo Verseny (Edelényi Szilvia).

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 102 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és most Bukovinszki Balázsnál tartunk. 8 és fél év alatt 192 előadót és együttest mutattunk be Önöknek! Őket Lexikon rovatunkból visszakereshetik! És ha ráklikkelnek a Kis hírek - friss hírekre, akkor olvashatják mostani címszavunkat is!

Metamorfózis ősbemutató a Várkert Bazárban

Rendkívül izgalmas ősbemutatót hallhatott a nagyérdemű a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál programjaként a Várkert Bazárban, ahol Barabás Lőrinc nagyzenekarra komponált darabja debütált október 19-én.

Exkluzív interjú Gáspár Károllyal, a jazz zongoristával

Gáspár Karcsi első lemezkritikája 2013. szeptember 30-án jelent meg nálunk. Az elmúlt 6 évben közel 400-at írt ebben a műfajban, ki is neveztem rovatvezetőnek. 2017 januárjától önálló rádióműsorát (JazzKarc) is promótálja nálunk. Tavaly óta pedig a Magyar Jazz Szövetség elnökségének tagja! Most azoban, mint jazz zenészt faggatom.

A Modern Art Orchestra hazai pályán, vagyis a BMC koncerttermében vasárnap este

Szinte már magamnak vagyok unalmas ezzel, hogy minden beszámolót így kezdek. Viszont ebben a helyzetben mindenképp igaz, hogy nagyon vártam ezt a koncertet. Hónapok óta terveztem már meghallgatni élőben a Modern Art Orchestra-t. Így végül, amikor ott ültem a közönség soraiban, örömmel pipálhattam ki a bakancslistán ezt az élményt.

Játék – 2019 október – Megfejtés és nyertes

Pontosan 3 éve, 2016 októberben indította –a minden hónap első vasárnapján dedikált CD nyerési lehetőséggel jelentkező- játéksorozatát a Seattle-ből a svájci Friburg-ba költözött Dr. Szabó Csaba!

Nagy művészek a kis jazz pubban: Pocsai Kriszta és Tóth Viktor

Minden hónapban ingyenesen látogatható a solymári Apáczai Csere János Művelődési Házban a Little Jazz Pub. Az őszi idény első szeptemberi koncertjét sajnos elmulasztottam, mert szombatra terveztem a koncertlátogatást, de pénteken kellett volna mennem a két fiatal zenész Drippey Máté és Kovács Tamás bemutatkozására. De 2019. október 18-án ismét remek koncerttel örvendeztette meg a zeneszeretőket a solymári Little Jazz Pub. Márkus Tibor és az Equinox vendégei ezen az estén Pocsai Krisztina és Tóth Viktor voltak.

MAGYAROK A BJC „VILÁGSZTÁROK” SOROZATÁBAN

Szerdán a „Világsztárok a Budapest Jazz Clubban” sorozat legutóbbi állomása rendhagyónak számított. Egyrészt a CAFe Budapest 2019 eseménye volt, másrészt a „Per Bass Viking Mathisen & Gary Novak Project” nem két egymást követő koncertet adott, hanem egy este nyolckor kezdődött kétrészest. Harmadszor pedig hosszú idő után újra magyar zenészek is kerülhettek a sorozat szereplői közé ebben a formációban. A három virtuóz magyar zenész, a billentyűs Nagy „Yancha” János, a gitáros Mike Gotthard, azaz Gotthárd Misi és az ütőhangszeres Mogyoró Kornél kivívta a project főnökeinek elismerését.

Tóth Viktor Lengyelországban koncertezik

2019 októberében újra Lengyelországban koncertezik Tóth Viktor. A többszörösen is az Év altszaxofonosának és az Év jazz zeneszerzőjének választott szaxofonművész Road Six Sax nevű formációjával fog játszani.

Ferenc Németh is calling

A New York-ban élő magyar jazzdobos az alábbi levelet juttatta el hozzám ma hajnalban.

Exkluzív interjú Éles Gáborral

Gábort lassan 20 éve ismerem. 2000 tavaszán az általam szervezett Zoller Attila Jazz Gitár Tehetségkutató Verseny elődöntőjébe jutott.

Katarzis minden ellenére (Per Mathisen–Gary Novak Project feat. Nagy Jancsa János & Mike Gotthard & Mogyoró Kornél - BJC) – CAFe Budapest 2019

Október 16-án nagyszerű teltházas koncert volt a Budapest Jazz lubban. Per Mathisen a viking Jaco Pastorius és a zseniális dobos Gary Novak projektjében a magyar jazzélet három kiválósága bizonyíthatta világszínvonalú tudását. Per Mathisen egy hete töltötte be 50. évét, ahogy Gary Novak is 1969-ben született. Mindketten világsztárok és a legnagyobb nevekkel játszottak és játszanak. Az amerikai, de magyar felmenőkkel is rendelkező Gary Novak Chick Corea Elektric Band-jében robbant be a köztudatba. Sok dobos példaképe. Elegáns, rendkívül sokszínű, virtuóz, gazdag hangfüggönyt létrehozni képes technikája és szimpatikus egyénisége miatt. Mathisen Norvégiában született nagymúltú értelmiségi családba és testvéreivel együtt rendkívül képzett muzsikusok. A Berklee-t is megjárta tanulmányai során, és elsősorban Jaco Pastorius zenei világát folytatja nagyon magas színvonalon. Jelenleg is futó trió formációjában Gary Husband és Ulf Wakenius a partnerei. Bőgőn is sokat játszik, de védjegye a bund nélküli, fretless basszugitár, ami képes a bőgő lágyságát és hajlékony hangjait megidézni. Ketten valóban egy rettenetes tempót diktálni képes ritmusszekciót alkottak.

Groupensax, avagy a legvidámabb DzsesSzerda Tatabányán Muck Ferivel és tanítványaival

Jóllehet a szaxofon sokak szerint a „legjazzesebb” hangszer, őszintén szólva komoly fenntartásaim voltak, amikor megtudtam, hogy a sorozat idénynyitó, 72. koncertjén öt szaxofonos lép fel. Jön egy szaxofonkórus, de hol marad a big band többi része? – gondoltam magamban, aztán kellemesen csalódtam.

Korábbi bejegyzések