JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 18.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Mi lett velük? – Mágedli Maja (Berlin)

Maját 2013 tavaszán az Egressy Béni konziban megrendezett II. Ablakos Lakatos Dezső Országos Jazzversenyen hallottam énekelni. Amint lejött a színpadról gratuláltam neki, és bátorítottam édesanyját, hogy továbbra is támogassa lányát, mert szerintem nagyon tehetséges.

jazzma2.jpg


1) Mikor és hol született?

23 éve születtem Szombathelyen.


2) Van Szombathelyen zeneiskola, mert gondolom odajárt?

Igen, van, kisiskolás koromban a szombathelyi Bartók Béla Zeneiskolában zongorázni tanultam, majd Magyar Szilviánál kezdtem magánúton énekleckéket venni. Továbbá édesanyám vasárnaponként otthon szolfézsból és zeneelméletből korrepetált, így felkészítésükkel később megkezdhettem tanulmányaim a Művészeti Szakközépiskolában.


3) A maga idejében már volt jazz tanszak Szombathelyen?

Egyike voltam az első kísérleti bárányoknak, a jazz tanszak abban az évben indult, amikor középiskolás lettem.


4) Hogyan és mikor került ki Berlinbe?

Külföldön szerettem volna továbbtanulni, és Berlinről először Kazai Ágitól hallottam. Áginak egy életre hálás vagyok, a felvételi előtti utolsó két évben hozzá jártam énekelni, csodálatos zenész, tanár és ember, aki mindig rettentően támogatott és támogat. Az ő győzködésére néztem utána a berlini egyetemnek, és ő vett rá, hogy merjek nagyot álmodni. 2015 nyarán volt a kétfordulós felvételi, és az ősszel meg is kezdhettem tanulmányaim.


5) Ott ki az énektanára?

A főtárgy tanárom Judy Niemack, egy élő legenda, talán nincs is olyan közismert nagy jazz zenész, akit nem ismerne személyesen, vagy akivel nem játszott volna együtt. Rendkívül tapasztalt tanár, klasszikus zenei tanulmányai miatt páratlan a hangképzésben is, a füle csalhatatlan, legalább öt szekrénnyi kottát álmából felébresztve elénekel, mindehhez meglepően modern és nyitott, illetve határozott és erős személyiség, nagyszerű minta ebben a még mindig férfi domináló iparágban. Persze sok más tanár (és diák) is fontos szerepet játszik egyetemi éveim alatt, nagyon szerencsés és hálás vagyok, hogy ilyen inspiráló közegben fejlődhetek.


6) Mikor fog végezni?

Már minden komolyabb vizsgán sikerült túljutnom, így csak a diplomakoncertem van hátra, ami 2020 februárjában lesz, szóval hivatalosan a télen fejezem be az alapképzést. Mint mindenki más Berlinben, tavaly én is halasztottam egy félévet, azaz inkább nyertem időt: így lett a négy évből négy és fél.


7) Meg tud élni jazzéneklésből kint? Vagy tanít is?

Ami a koncertezést illeti, hullámzó. Alapvetően még tanulom, hogyan toljam magam eléggé, sokszor nehezen visz rá a lélek a marketingre, holott az elengedhetetlen ehhez a szakmához. Tanítani nemrég kezdtem, egyelőre csak néhány magántanítványom van.


8) Hány projektben vesz részt napjainkban?

Átmeneti, egy-egy koncertre összeálló csapat mindig akad, de ezeken és az iskolai projekteken kívül két formációt neveznék meg. Fél éve vettem a bátorságot, és végre megalapítottam az első olyan zenekarom, amivel komolyabb terveket dédelgetek. A quintet neve Foyl Aka, neo soul inspirálta jazz zenét játszunk, bár nem igazán tudom behatárolni a dalainkat, ami jó is így.

Az egyik legjobb barátom a zongorista, együtt írjuk a számokat. Egy kis turné keretein belül október végén debütálunk Észtországban, a télen pedig Berlinben és környékén lesznek koncertjeink. Jelenleg ebbe a zenekarba fektetem majd időm és energiám nagy részét. A másik formáció egy vibrafon-ének duó, egy ösztöndíjprogram keretein belül kórházakban, idősek otthonában, árvaházakban, speciális otthonokban koncertezünk. Német verseket zenésítünk meg angol fordításban, latin zenei befolyással. Azt sejtettem, hogy különleges tapasztalat és kihívás lesz egy kevésbé hétköznapi közönségnek játszani, de sosem gondoltam volna, mennyire kijózanító, tanulságos és szép élmény lesz belőle.


9) Ha megszerzi a diplomát, akkor hazajön, vagy kint marad?

Egyelőre szeretnék meghatározatlan ideig Berlinben maradni. Egy mesterképzés tervben van, de azt leginkább valahol máshol tudnám elképzelni, és nem is rögtön. Jelenleg az EUJAM vándorló mesterprogram a legszimpatikusabb, vagy ha idő közben megütöm a főnyereményt, az óceánon túl.


10) És mit szól ehhez az édesanyja?

Hozzászoktunk a távolsághoz, és mivel azt szeretné, hogy boldog legyek, töretlenül támogat. Csodás nő.


11) Tényleg, milyen sűrűn ugrik haza?

Eleinte, amikor még kevésbé gyökereztem le Berlinben, minden félévi szünetet otthon töltöttem, ami a karácsonyon kívül évente 2-2 hónapot jelentett. Ez mára nagyjából 2-2 hétre csökkent...


12) Amióta kint él volt itthon fellépése?

Nem volt.


13) Nincs honvágya?

Idő közben a családom elköltözött, így már nem a gyermeki fészekbe megyek haza, ami miatt még inkább át kellett értékelnem e szó jelentését. A családom természetesen sokszor, és nagyon hiányzik, de valamit valamiért.


14) Sok sikert a kinti élethez!

Köszönöm szépen!


jazzma.jpg

Vissza a hírekhez