JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 19.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.
A Morgan Workshop sztori2024. március 06.

Hírek

Geometro – Jazz Kocsma (2019. október 15.)

Tegnap este a 2014-ben Szegeden alakult, saját bevallásuk szerint organikus városi zenét játszó Geometro tartotta majdnem 5 éves születésnapi koncertjét.

Az alakulástól azonos összeállításban tevékenykedő zenekar az eltelt években számos jazzklubban megfordult, többek között felléptek az Opus Jazz Club színpadán is. A Héjja János (gitár), Szabados-Tóth Bálint (szaxofon), Turcsányi Áron (basszusgitár), Szegény István (dob) alkotta kvartett a jazz és rock műfajának határait lépkedi át oly módon, hogy mindkét terület kedvelői találhassanak saját ízlésviláguknak megfelelő részeket. Persze az, hogy merre billennek erősen közönségfüggő, más egy rock klubban és más jazzkedvelő közönség előtt fellépni, de az a zenei szabadság, a kortárs fúziós stílus, ami a zenekart jellemzi, könnyedén átsegíti a fiúkat ezen a kellemes gondon.

Ez történt tegnap este is, kb. másfél órányi egyveleget kaptunk az eddigi szerzeményekből, amelyek saját ötletből származtak (egyetlen kivétel a U2 „Sunday Bloody Sunday” című száma volt). Nekem a koncert abszolút csúcspontja a „Cycle” című dal volt, de remek volt a „Deer in the Disco”, a „Return”, a „Clocks”, és a „Lazy Days of the Gods” is. (Ez utóbbiból nemrég videóklip is készült.) Általában jellemző volt a számok felépítésére, hogy lassú tempóban, a gitár és szaxofon vezetésével egyszerű, és szép melódiákkal kezdődtek, aztán a végére felgyorsulva, a modern skandináv jazz ritmikai világát idézve érték el a záró fázist. A kvartett nagyon együtt volt, csak rövidebb szólókat hallhattunk, inkább a zenekari hangzás volt, ami elárulta, hogy rendkívül profi hangszertudás birtokában vannak mindannyian.

Ha összegeznem kellene, hogy milyen stílusjegyeket viselt leginkább a tegnapi koncert, nehéz dolgom lenne…de hagyjuk is ezt, sokak szerint csak jó és rossz zene létezik, ha ez alapján döntenék, akkor a remek kategóriába sorolnám a hallottakat. Jó, hogy van egy ilyen zenekarunk.

https://www.youtube.com/watch?v=brBvtI7tBGM&feature=youtu.be&fbclid=IwAR0Oj-ocpxNrGUvKM-mudP_Dfr__Bm4PtLJedWJnhq9S-fO82Nz1F08JG7Y


Vissza a hírekhez