JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

JAZZTESZT A BULINEGYEDBEN

Kétségkívül a bulinegyed főutcájának tekinthető Kazinczy utca Wesselényi és Dohány utca közötti szakaszán a legnagyobb az egy főre eső vendéglátóhelyek száma a fővárosban. Az öt szám alatt található Yellow Zebra főnöke gondolt egy merészet, és kedden a konyha specialitásai és a gazdag italválaszték mellett élő jazz zenét is kínált a betérőknek. Este kilenctől Juhász Gábor és Egri János játszott.

01-49.jpg


A Yellow Zebra a kezdetektől egyike volt azon helyeknek, amelyek nem a legénybúcsúra érkezett sörturisták teljes lealjasodását kívánta szolgálni. Élőzenés programjaival igényesebb közönséget célzott meg. Elsősorban a blues otthonának számított, de az itt fellépők között a folk, az ethno, és az alternatív zenei irányzatok fiatal és korosabb képviselőit is megtalálhattuk. A Yellow Zebra főnöke, Mátyus Miklós elmondta, nem idegenkedik az eddigi zenei kínálat mellé a jazzt is bevenni a repertoárba, mivel ő is szereti. Bár az élőzenés napok már foglaltak november végéig, de erre a keddi estére sikerült a Juhász-Egri duót a műsorba tenni. Azonban egy vendéglátóhelyen nemcsak az ő zeneszeretete számít, ezért kíváncsian várja, hogy reagálnak majd a vendégek a jazzre, elfogadják-e ezt a zenét vacsorázás és sörözgetés közben. Az első jazzkoncertet tesztnek tekinti, amelyet egy másik napon majd megismétel, mert tapasztalatai alapján, más a keddi, és más például a hétvégi közönség, az összetétel naponként változik. A teszt eredményétől függ, lesz-e folytatása a jazzesteknek.


02-49.jpg


A bulinegyedben nagyjából este kilenc körül kezd beindulni az élet. Elkezdődik a vándorlás, ekkor indulnak meg egyre többen az utcát ellepve helyet keresni. A koncert kezdete után pár perccel mintegy varázsütésre a Yellow Zebra is pillanatok alatt megtelt. A duó a hely adottságait figyelembe véve, nagyon finoman kezdett. Nem akarták egyből lerohanni a közönséget, tisztában voltak azzal, hogy a vendégek ide elsősorban vacsorázni, inni, beszélgetni tértek be. A vegyes korosztályú és nemzetiségű közönség már az első szám után tapsolt, és ez bátorítást adott. Jól felépített műsorukkal fokozatosan hívták fel a zenére a figyelmet. Amerikai standard feldolgozások váltották egymást, és mivel a terem legnagyobb asztalánál egy nagy létszámú spanyol társaság ült, erősödött a latin vonulat is. A fülek kinyíltak, a szavak elhalkultak, az evőeszközök csörgése is megállt, a fogyasztási kedv viszont maradt. A háttérzenéből szép lassan mindenkit megfogó, magával ragadó zene lett, egyre több virtuóz szólót hallhattunk mindkettőjüktől. A repertoárból előkerült a „Spain”, melyet már olé kiáltásokkal vegyített tapsvihar fogadott. A tapsolók nagy része természetesen azt se tudta, kiknek tapsol, de azt igen, hogy két ritka tehetséggel megáldott muzsikus játékát hallhatta Budapesten.


03-46.jpg


04-48.jpg


05-45.jpg


06-46.jpg


Gábor és Jancsi az időközben megérkező Balázs Elemér és Komjáti Áron asztalánál elégedetten fújhatta ki magát. Az est sikert hozott, a jazz megfogta a keddi vendégeket, így a teszt folytatódhat egy másik napon is. Remélhetőleg a jazz is bekerül a Yellow Zebra változatos zenei kínálatába, fellépési lehetőséget adva tehetséges hazai művelőinek.


07-46.jpg


08-45.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez